Prosvjed vatrogasaca u Zagrebu, traže ujednačavanje plaća

Vrijeme:1 min, 18 sec

Uoči sutrašnjeg blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u 13 sati ispred Vlade će prosvjedovati vatrogasci, doći će i s vozilima, a sirene će zasvirati u cijeloj zemlji. U ovim trenucima vatrogasci pješače prema Markovu trgu.

Prosvjed vatrogasaca, Foto: HTV/HRTProsvjed vatrogasaca, Foto: HTV/HRTProsvjed vatrogasaca, Foto: HTV/HRTProsvjed vatrogasaca, Foto: HTV/HRTProsvjed vatrogasaca, Foto: HTV/HRTProsvjed vatrogasaca, Foto: HTV/HRT

– Kako oni kažu, razlozi prosvjeda su vrlo jednostavni. Ono što ih je potaknulo bila je najava nekih javnih vatrogasnih postrojbi da će se morati ugasiti zbog jer se ne mogu financirati i nemaju dovoljno ljudi, rekla je prilikom javljanja iz Zagreba novinarka HRT-a Lucija Judnić.

– Još jedan razlog zbog kojeg su tu i zbog kojeg pregovaraju s resornim ministarstvom su plaće, kazala je.

Istaknula je kako je jedan od vatrogasaca s višedesetljetnim iskustvom, blagdanima, praznicima i prekovremenim satima dobio 1300 eura, a njegov kolega dobrovoljni vatrogasac dobio je 750 eura.

– Oni traže izjednačavanje plaća, onih regionalnih i lokalnih zajednica s vatrogascima na profesionalnoj razini, naglasila je.

Dodala je kako se vatrogascima obratio i premijer Andrej Plenković te istaknuo kako je Hrvatska u vatrogasce uložila 600 milijuna eura, a i da su izašla četiri pravilnika u e-savjetovanje koje je uputio glavni vatrogasni zapovjednik Slaven Tucaković.

Pregovori, kako kaže, “još uvijek traju, a vatrogasci će se uskoro uputiti prema Markovu trgu”.

Pojedinim postrojbama prijeti gašenje

– Ima najava pojedinih postrojbi, odnosno njihovih osnivača da bi se te postrojbe ugasile jer nemaju dovoljno financijskih sredstava da bi ispunile materijalna prava svojih vatrogasaca, a kamoli neka druga dodatna prava. Ukoliko im država ne pomogne, odnosno ukoliko se ne povećaju sredstva to će biti jedan od ishoda, rekao je Šime Ćuzela-Papata, predsjednik Odbora vatrogastva.

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo