Featured Video Play Icon

AGGELER: BiH je na prekretnici kad je u pitanju sloboda medija

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini veleposlanik Brian Aggeler danas je izjavio da je naša zemlja na prekretnici kad je u pitanju sloboda medija jer je po najnovijem indeksu slobode medija u svijetu pozicija na kojoj se nalazi zabrinjavajuća i odraz je uznemirujućeg trenda smanjenja medijskih sloboda.

U izjavi povodom Svjetskog dana slobode medija Aggeler je istakao da se, unatoč ustavnim garancijama i međunarodnim obvezama, novinarstvo u BiH suočava sa sve većim egzistencijalnim izazovima novinari i novinarke su izloženi zastrašivanju, čak i fizičkom nasilju samo zato što rade svoj posao.

Osim toga, dodao je da nedavno ponovno uvođenje klevete kao krivičnog djela u RS-u predstavlja ozbiljan napad na slobodu izražavanja i slobodu medija, te da takvo neprijateljsko okruženje ne samo da ometa novinare u objektivnom izvještavanju nego nagriza i samo tkivo demokracije.

Aggeler je naveo da demokratske države ne mogu funkcionirati bez novinara koji pažljivo prate rad vlasti i pružaju građanima točne informacije.

– Neovisno novinarstvo je od ogromnog značaja i za potpuno uživanje ljudskih prava te se svakoj aktivnosti kojom se podriva suštinska uloga slobodnog medija mora odlučno suprotstaviti i ona se mora osuditi – poručio je Aggeler i izrazio solidarnost s medijskim djelatnicima u BiH koji se hrabro drže principa slobode izražavanja i slobode medija, unatoč sve većim pritiscima i represiji.

Rekao je da građani i građanke BiH zaslužuju bolje, da zaslužuju slobodne i neovisne medije koji im pružaju informacije na osnovu kojih mogu pravilno birati i pozivati na odgovornost svoje izabrane dužnosnike.

Aggeler je pozvao vlasti u BiH da poštuju obveze na polju međunarodnih standarda te obveze prema građanima i građankama ove države i osiguraju zaštitiu novinara i novinarki i slobode medija.

Naglasio je da novinari i novinarke imaju ključnu ulogu u pozivanju na odgovornost svih koji su na vlasti, u otkrivanju korupcije i zloupotreba, te u davanju glasa i prostora onima koji su marginalizirani i ugroženi.

– Oni su čuvari demokracije i njihov rad je neprocjenjiv kad je u pitanju jačanje transparentnosti, javne odgovornosti i vladavine prava. Danas kao i svaki dan OESS izražava podršku novinarima i novinarkama i medijskim djelatnicima te važnom poslu koji obavljaju – naglasio je Aggeler.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “AGGELER: BiH je na prekretnici kad je u pitanju sloboda medija

Comments are closed.