Rusija sazvala hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog napada na Jemen

Vrijeme:1 min, 25 sec

Rusija je zatražila saziv Vijeća sigurnosti UN-a danas zbog masovnih zračnih napada Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva na teritoriju Jemena, objavila je stalna misija Rusije pri UN-u na svom Telegram kanalu.

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a 12. siječnja u vezi s napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen”, poručila je ruska diplomatska misija. Za agenciju TASS  su rekli da je sastanak zakazan za 10:00 sati po lokalnom vremenu (16:00 u Hrvatskoj).

U srijedu je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju kojom se zahtijeva trenutni prekid napada na brodove u Crvenom moru. Za dokument je glasalo čak 11 članica VS UN-a, dok su četiri zemlje, i to Rusija, Kina, Alžir i Mozambik, bile suzdržane. Prethodno je Vijeće sigurnosti UN-a odbilo tri ruska prijedloga za izmjenu teksta nacrta rezolucije, uključujući i onaj koji spominje sukob između Palestine i Izraela kao razlog nedavne eskalacije u Crvenom moru.

Nesiguran prolaz za brodove

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, Huti su tvrdili da će izvršiti napade na izraelski teritorij i da neće dopustiti brodovima koji su s Izraelom povezani da prolaze kroz vode Crvenog mora i tjesnaca Bab el-Mandeb sve dok ne prestane izraelska vojna operacija u palestinskoj enklavi.

Prema američkom CENTCOM-u, više od 20 trgovačkih prijevoznika i brodova napadnuto je u ovim vodama od sredine studenog. Kao odgovor, američka vlada objavila je da pokreće operaciju Prosperity Guardian kako bi osigurala sigurnost plovidbe i zaštitila brodove u Crvenom moru. U ranim jutarnjim satima danas, američka i britanska vojska upotrijebile su površinske brodove, ratne zrakoplove i podmornice za izvođenje zračnih napada na položaje pokreta Huti u brojnim jemenskim gradovima.

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)