DRAMATIČNA NOĆ U BEOGRADU/Oporba krenula u zauzimanje institucija, obratio se i Vučić, prebrojao prosvjednike i najavio uhićenja

Vrijeme:5 min, 9 sec

 

U tijeku je veliki prosvjed građana i oporbe ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) Srbije koji zahtjevaju da se ponište izbori i raspišu novi zbog ogromnih nepravilnosti. Oporbeni se ispred ulaznih vrata RIK-a, pozivajući da se otvore vrata, dok građani skandiraju “otvaraj, otvaraj” i “ulazi, ulazi”.

Miroslav Aleksić je, kako izvještava Nova.rs , prisutne pizvao da naprave prsten oko Predsjedništva, a zastupnike da uđu u zgradu i obrate se s balkona.

„Slušaj me prevarantu i lopove s Andrićevog vijenca, uhvaćen si u lopovluku i ovo ti neće proći”, rekao je Aleksić i poručio je tužiteljstvu i policiji da ih građani plaćaju i da njih trebaju štititi, a ne sudjelovati u lopovluku.

„Dali smo sve od sebe da sačuvamo svaki vaš glas. I uhvatili smo u bugarskim vlakovima, glasanju od kuće, dovođenju birača… SNS je izgubila izbore, pozivamo ih da predaju vlast mirno jer nisu legitimni predstavnici već ‘uzurpatori’“, poručila je pravnica Sofija Mandić.

“Nakon izbora 2021. godine Aleksandar Vučić je izjavio – zbog jednog glasa izbori se ponavljaju. Zbog jednog glasa izbori se poništavaju. A jedino što je ova država trebala osigurati svojim građanima jeste da slobodno izaberu one koji će voditi državu. Ali, pokrali su, Vučiću, pokrali ste. Ne jedan, nego tisuće i tisuće glasova. Pokradeno je i zato ti s ovog mjesta poručujemo i tebe citiramo – ovi izbori se poništavaju”, poručila je nositeljica liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić.

Ćuta: Večeras nije vrijeme za riječi već za djela

Aleksandar Jovanović Ćuta je poručio da večeras nije vrijeme za riječi već za djela.

„Nije vreme za riječi, već za djela. Reći ću vam što je plan – od večeras, ova zgrada bit će slobodna, eto to je plan. Večeras odlučujemo da živimo kao slobodni ljudi“, poručio je Aleksandar Jovanović Ćuta.

On je najavio plan oporbe da se večeras zauzme zgrada Predsjedništva i zamolio građane da ne idu prvi, nego da čekaju njih.

Milivojević: Nema više razgovora, puklo je narodno trpilo

“Nema više razgovora i nema više priče, nismo vas zvali da više šetamo i marširamo, zvali smo vas na akciju, konkretnu. Puklo je narodno trpilo, prelila se čaša bjesa. Slušaj dobro, parizer dahijo, ti koji si pokrao izbore, ovaj ti narod kaže – gotovo je lopovčino kakvu svijet video nije”, rekao je Srđan Milivojević.

Na pola teritorije Srbije su, kaže Milivojević, raspisali izbore i onda su selili ljude da bi navodno pobjedili.

“Mi ne trgujemo pobjedom u Beogradu, a ovde smo pobjedili, Beograd je slobodan grad. Nema trgovine s lopovom, lopov mora odgovarati. Tražimo poništavanje izbora, a ne da se dogovara s filijalom državne sigurnosti koja je izašla na izbore”, naveo je Milivojević i pozvao građane da upale svjetla na svojim telefonima i poručio “mi smo svjetlo, a oni su tama”.

Banjac: Vučić je izgubio Beograd, pa je rješio da nam otme čitav grad

Građane je pozdravio Smiljan Banjac, pokazujući na zgradu Predsjedništva Srbije i pozivajući prisutne da pozdrave onog tko živi tu, na što su prisutni uzvratili gromoglasnim „Ua“

“Slobodno ga pozdravite i poželite mu dobro veče, da vidi i čuje koliko vas ima. Slušat će oluju, to kaže pjesma. Živimo u zemlji u kojoj prekrajanje izborne volje građana žele da nam predstave kao sasvim normalnu stvar. Razvili su sustav u kome je moguće preko noći prebacivati ljude iz države u državu, iz grada u grad, kako bi se kreirala izborna volja. U svemu tome ih je zdušno pomagao i državni aparat, od ministarstva državne uprave i samouprave do policije koja je tisućama ljudi izdavala isprave za jednokratnu upotrebu”, rekao je Smiljan Banjac.

Vučić je izgubio Beograd, pa je riješio da nam otme čitav grad, naveo je Banjac.

Okupljeni nose transparente, uzvikuju “Lopovi, lopovi” i duvaju u pištaljke.

Obratio se Vučić

Vučić rekao je večeras da “nikakva revolucija nije u tijeku u Beogradu”.

„Nikakva revolucija nije u tijeku, mi se trudimo da mirnom reakcijom ne ozlijedimo nikog od prosvjednika. Prisutno je 2.490 ljudi, 1.195 pokušava ući u Skupštinu. Neki su pokazali da je nasilje jedini vid borbe protiv protivnika“, rekao je Vučić reagirajući na prosvjede ispred Skupštine grada Beograda i RIK-a.

„Neki su pokazali svoje lice, danima smo na to ukazivali i da se na to spremaju jer narod ne želi da za njih se glasa“, dodao je Vučić. Kazao je da je “država dovoljno jaka da se obrani od siledžija” i da će oni biti uhićeni.

Vučić se obratio javnosti povodom prosvjeda oporbe koji se premjestio ispred Skupštine grada Beograda.

U tijeku je sedmi, masovni prosvjeda koalicije Srbija protiv nasilja ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), oporba pokušava ući u zgradu Skupštinu grada Beograda. Unutra je policija u opremi za razbijanje prosvjednika, a vrata skupštine su razvaljena.

Primjetno je znatno veće prisustvo policije u ulicama oko RIK-a, posebno oko zgrade Predsjedništva Srbije, a na prosvjedu je prisutna i žandarmerija, javlja N1.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić već sedam dana zaredom štrajkuje glađu, a danas je drugi dan tijekom kojeg prima infuziju jer joj zdravlje ugroženo.

Tepić je u štrajk stupila nakon izbora, a iz SSP je ranije priopćeno da „ona ne odustaje i da je odlučna da do kraja ostane u ovoj borbi sve do poništenja izbora koji su brutalno pokradeni od strane SNS-a i Aleksandra Vučića“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obratio se prvi put nakon izborne noći. Govoreći o izborima koji su održani 17. prosinca, rekao je da ukoliko ne bude većine u Beogradu da će izbori biti ponovljeni, ukoliko bude većine neće biti ponavljanja izbora.

On je u svom obraćanju govorio i o prosvjedima. „Želim ih zamoliti sve da prestanu štrajkati glađu, lijepo neka se vrate svojim obvezama, neka organiziraju prosvjede slobodno“ rekao je Vučić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)