OSVRT/Štetočina u Bruxellesu

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

Željko Komšić može likovati. Vijeće Europske unije, kojeg čine šefovi 27 država članica, odlučilo je da BiH još nije spremna za otvaranje pregovaračkog procesa za članstvo. Našoj je zemlji ostavljen rok do ožujka da usvoji tri-četiri zakona i sporazum s Fronetexom kako bi dobila zeleno svijetlo za početak pregovora.

Umjesto da na summitu EU- Zapadni Balkan održanom dan uoči sjednice Europskog vijeća zagovara otvaranje pregovora sa svojom zemljom, “patriota” je učinio suprotno -sugerirao je da se BiH ni slučajno ne popusti dok ne ispuni svih 14 kriterija iz Mišljenja Europske komisije, za što bi, realno, ovakvoj zemlji bilo potrebno bar desetljeće.

-Ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije iz svibnja 2019. godine ključno je za dalji napredak BiH u pravcu usuglašavanja s pravnom stečevinom EU, poručio je Komšić, pa k tomu dodao “da bi volio da može reći da je pomak u statusu EU integracija Bosne i Hercegovine zasluga institucija Bosne i Hercegovine”.

-Na žalost, napor na usvajanju zakonodavstva i izgradnji profesionalnih kapaciteta državne uprave nije zadovoljavajući, zaključio je Komšić, ismijavajući pri tom “mehanizam koordinacije” dok su se europski lider vjerojatno u čudu pogledavali, pitajući se zašto ovaj čovjek koristi čak i laži da bi naštetio svojoj zemlji, kad je opće poznata stvar da je nova vlast u BiH usvojila 5 ili 6 zakona sa oznakom EI, sadržanih u Mišljenje Europske komisije iz 2019. I zašto to čini kad ni mi ne tražimo ispunjenje baš svih famoznih 14 kriterija da bi odobrili početak pregovora o članstvu BiH u Uniji.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) potencijalnu opasnost za Bosnu i Hercegovinu na europskom putu vidi u otporima unutar same BiH, a potvrdu da oni ne dolaze samo od Milorada Dodika, iako se čak i on zalaže za europske integracije, primjetio je, kaže, upravo tijekom summita EU – zapadni Balkan.

– Sada imate i Željka Komšića, koji je vrlo aktivno govorio o BiH kao o zemlji kojoj treba prestati „gledati kroz prste“, koja više ne treba primati besplatne poklone. Mnoge je iznenadio govorom u kojem je bio vrlo kritičan prema mogućnostima BiH da ovog trenutka počne pregovore. Kad god mogu, one će iskoristiti pravo da zaustave neke procese kako bi zaštitile vlastite interese. Ili to rade u ime nekog drugog, zaključio je Picula u izjavi Avazu, razobličavajući Komšićev lažni patriotizam.

U medijima u BiH, međutim, nije bilo reakcije na Komšićev skandalozan istup na summitu EU- zapadni Balkan. Hrvatski mediji u BiH su ga ignorirali, bošnjački- kako koji. Za jedne je on neosporni i najveći među patriotima, ma što činio i govorio, sve dok napada Čovića i Dodika, Hrvatsku i Srbiju, dok se oni drugi, moguće, nisu usudili dirnuti u godinama stvaran mit o “neospornom i najvećem patrioti”, kako mu, na žalost, tepaju čak i neki od lidera Trojke, dok on njih sustavno opstruira.

Da, dobro ste pročitali mit. Cijela, naime, Komšićeva politička karijera, pod krinkom borbe za državu, sazdana je na oportunim lažima i destrukciji države. Nakon što ga je Lagumdžija osmislio i lansirao kako bi prevario Hrvate, koristeći rupu u izbornom zakonu, Komšić je plašeći Bošnjake “Čovićem koji će u sprezi s Dodikom uništiti BiH”, četiri puta pobjeđivao na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima. Skoro dva desetljeća sustavno je radio na trovanju hrvatsko-bošnjačkih odnosa i na razaranju jedino moguće, na Ustavu i Daytonskim sporazumu utemeljene, Bosne i Hercegovine, kao države tri ravnopravna naroda i svih građana, samo da bi se dočepao fotelje u Predsjedništvu i svega onog što ta fotelja donosi. I svo to vrijeme dok se strastveno borio protiv konstitutivnosti naroda, kao ustavnog temelja BiH, a zapravo protiv svojih sunarodnjaka, ili bivših sunarodnjaka, parazitirao je na njihovom ustavnom pravu. Najveći patriota, zapravo se pokazao, kao najveći politička varalica i lešinar u novijoj povijesti BiH.

Oni koji ne misle tako neka se upitaju može li se čovjek koji gazi Ustav, ne poštuje institucije vlastite zemlje, jer na međunarodnim forumima u New Yorku, Bruxellesu i drugim svjetskim destinacijama, umjesto stava Predsjedništva BiH, iznosi vlastite političke stavove, koji redovito u tim istupima kleveće susjednu Hrvatsku i njezine čelnike, koji, osvjedočili smo se bezbroj puta, za razliku od njega, istinski lobiraju za približavanje BiH Europskoj uniji- smatrati patriotom i borcem za državu?

Racionalan čovjek lako će zaključiti, kako je riječ o jednoj od najvećih podvala i štetočina na političkoj sceni u BiH. Patriotom će ga, pak, i dalje, smatrati neupućeni i izmanipulirani bošnjački birači. I političari koji bi da su u prilici činili isto što i on.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)