Moskva komentirala vijest o tajnom sastanku Rusije, SAD-a i EU o Karabahu, u Istanbulu

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov komentirao je u srijedu, 4. listopada, vijest koju je objavio medij Politico, o susretu diplomata Ruske Federacije, Sjedinjenih Država i EU-e prije najnovijih događaja u Nagorno Karabahu. Kazao je novinarima kako je kontakata bilo, ali da to nisu pregovori koji su spomenuti u tekstu navedenog medija.

Ranije je Politico, pozivajući se na svoje izvore, izvijestio da su diplomati iz spomenutih dviju država i EU-e, dva dana prije početka azerbajdžanske vojne operacije u regiji, održali sastanak u Turskoj kako bi razgovarali o rješavanju situacije u Karabahu.

“Ima puno netočnosti, puno pogrešaka u ovom materijalu,” – kazao je glasnogovornik Kremlja. Bilo je određenih kontakata oko Karabaha, oni su se naravno odvijali, ali to nisu pregovori o kojima tamo piše. – izjavio je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo da je prije nego što je Azerbajdžan izveo vojnu operaciju u Karabahu, u Istanbulu održan sastanak dužnosnika Moskve, Bruxellesa i Washingtona. Komentirajući navedenu Politicovu vijest, glasnogovornica ruskog MVP Maria Zaharova napomenula je da taj sastanak nije bio tajan, da su zapadne zemlje izašle sa sličnom inicijativom i zatražile sastanak.

Podsjećamo: Azerbajdžan je 19. rujna počeo svoju, kako ju je nazvao “antiterorističku operaciju” u Karabahu. Tijekom jednodnevnih borbi, karabaška strana imala je oko dvjesto poginulih i više od 400 ranjenih, a više od sto tisuća karabaških Armenaca izbjeglo je Lachinskim koridorom u Armeniju.

Azerbajdžan je izgubio 203 vojnika i 12 djelatnika ministarstva unutarnjih poslova, te imao više od 500 ranjenih. Ruski mirovni kontingent također je imao gubitke – šest poginulih vojnika.

Tajni sastanak predstavnika SAD-a, Rusije i EU o Karabahu nekoliko dana prije početka sukoba

 

 

Na kraju je postignut dogovor o prekidu vatre, razoružanju i raspuštanju tzv. Obrambene vojske Nagorno Karabaha.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)