IZ STRANIH MEDIJA/ Népszava: Doviđenja, Schengenu!

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

„Dobro se sjećamo krilatice bivše kancelarke Angele Merkel iz 2015.: ‘Wir schaffen das!’, odnosno Njemačka će svladati izbjegličku krizu. Tako se i dogodilo, iako je iduće godine podneseno 700.000 zahtjeva za azil, znatan broj imigranata uspio se integrirati u društvo, a njemačko gospodarstvo čak je i profitiralo od toga što je u zemlju stiglo mnogo kvalificiranih radnika. Porast popularnosti krajnje desnog AfD-a također je bio samo privremena pojava. Berlin nije krenuo putem odlučnog odbijanja primanja izbjeglica, da bi onda ispod žita pustio hrpu azijskih gastarbajtera, piše u mađarskom listu Népszava 28. rujna Tamás Rónay u članku „Doviđenja, Schengenu!“

 

Situacija u Njemačkoj sada se promijenila, vladajuće stranke, uključujući i Zelene, više ne vjeruju da bi mogle primiti toliki broj izbjeglica. I prije nego što netko kaže, gle, Orbán je već 2015. bio ispred svoga vremena kada je zatvorio granice za izbjeglice, podsjetio bih da je Njemačka zaista prihvatila nevjerojatno mnogo ljudi, štoviše, prošle godine njih 217 tisuća, a u prvih osam mjeseci ove godine lokalnim je vlastima podneseno više od 200.000 zahtjeva za azil, a u te brojke nije uračunato više od milijun ukrajinskih izbjeglica. Lokalne vlasti žale se da su dosegnule granicu svojih mogućnosti. Bavarski premijer Markus Söder ograničio bi broj izbjeglica, no to bi se vjerojatno kosilo s ustavom. Po drugima, trebalo bi objaviti popis zemalja koje se smatraju sigurnima, kako bi se lakše deportiralo imigrante.

Rješenje bi bili zajednički propisi EU-a, no Mađarska i druge srednjoeuropske države tome se tvrdoglavo opiru. No time će se postići samo to da će sve više zapadnih zemalja vratiti granične kontrole, prekidajući schengenska postignuća, zaključuje mađarski komentator.

Povezano:

Slovenija uvodi nadzorne punktove na granici s Hrvatskom

 

Népszava/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)