Tisuće Gruzijaca na ulicama zbog zakona “o stranim agentima”, reagirali EU, SAD, UN

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Deseci tisuća ljudi izašli su večeras na ulice Tbilsija, glavnog grada Gruzijekako bi ponovno prosvjedovali protiv kontroverznog zakona o “stranim agentima” koji traži vlada, prenio je AFP. Za razliku od prošlih dana, skup se održao na dva različita mjesta: ispred parlamenta, tradicionalnog mjesta demonstracija, i na Trgu heroja gdje se nalazi spomenik u znak sjećanja na gruzijske vojnike poginule u borbi.

Jučer je u gruzijskom parlamentu nacrt zakona o “stranim agentima” prošao drugo čitanje. Za njega oporba kaže da je nadahnut Kremljem. Vlada smatra zakon potrebnim da bi se zajamčilo transparentno inozemno financiranje nevladinih organizacija.

Već gotovo mjesec dana svaku noć na ulice izlazi sve veći broj prosvjednika. Jučer je središte Tbilisija blokiralo desetak tisuća prosvjednika. Visoki dužnosnik Europske unije danas je upozorio gruzijsku vladu da je prijedlog zakona o “stranim agentima” neprihvatljiv i da će predstavljati prepreku u nastojanjima te zemlje da se pridruži EU bude li usvojen u aktualnom obliku.

Treće čitanje se očekuje za dva tjedna

Sjedinjene Države također su kazale da su duboko zabrinute zbog predloženog zakona, rekla je Bijela kuća, dodajući da se protivi bilo kakvom potezu koji bi narušio prava na slobodu govora u toj zemlji.

“Duboko smo zabrinuti zbog ovoga zakona – što bi on mogao učiniti u smislu gušenja neslaganja i slobode govora. Tamo postoji živo građansko društvo”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby na brifingu za novinare.

Šef UN- za ljudska prava Volker Turk zatražio je od Gruzije da povuče nacrt zakona i izrazio zabrinutost zbog postupanja vlasti prema prosvjednicima.

“Zabrinut sam zbog izvješća o nepotrebnoj i nerazmjernoj uporabi sile protiv prosvjednika i medijskih djelatnika u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju ovog tjedna”, rekao je. Očekuje se da će gruzijski parlament razmotriti zakon u trećem čitanju za otprilike dva tjedna.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo