Slovenija uvodi nadzorne punktove na granici s Hrvatskom

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Nadzorni punktovi usred nove migrantske krize

Odluka Slovenije da uvede nadzorne punktove u blizini granice s Hrvatskom zbog ilegalnih migracija, o kojoj u srijedu neslužbeno izvještavaju slovenski mediji, nije znak nepovjerenja, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, naglasivši da je ta odluka očekivana i privremena te da nije zaustavila slobodan protok.

Slovenija zbog nezakonitih migracija planira zaoštravanje graničnog nadzora uspostavljanjem kontrolnih punktova na rhmjestima gdje sigurno može zaustavljati vozila, u blizini graničnih prijelaza s Hrvatskom, neslužbeno je doznao slovenski medij 24ur.

Ovdje se ne radi o nepovjerenju prema Hrvatskoj, nego o odgovoru na fenomen koji se događa i koji ugrožava Europu, rekao je Jandroković na marginama skupa Europske pučke stranke (EPP) u Splitu.

Predsjednik Sabora izjavio je da će hrvatska strana razgovarati sa slovenskim kolegama i prijateljima s kojima se vodi vrlo otvoren dijalog.

Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima više od šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice, istaknuo je.

Jandroković je rekao da je odluka Slovenije donesena zbog povećanog broja ilegalnih ulazaka migranata i pritiska lokalnog stanovništva, što se događa i u graničnim područjima Hrvatske.

Riječ je o izvanrednim okolnostima, vjerujem da su sve ove mjere privremene dok se ne zaustavi taj pojačani migrantski val, nastavio je predsjednik Sabora, dodajući da su faktor zasigurno i idući europski izbori zbog kojih vlasti žele jasno pokazati građanima da čvrsto drže sve pod kontrolom.

Jandroković je naglasio da je proces zaustavljanja migracije dugotrajan, no da danas postoje veće kontrole u odnosu na migrantski pritisak 2015.

Taj pritisak sada se ponovno povećava te nije isključeno da će doći do te razine i da se ide s drastičnim rješenjima.

Europa mora braniti svoju opstojnost, mora braniti svoje vrijednosti. Isto tako mora socijalizirati ljude koji dolaze, oni ne mogu mijenjati Europu tako da ruše naše vrijednosti, nego ih moraju prihvaćati, ali za to nema brzog i jednoznačnog odgovora, zaključio je Jandroković.

Božinović: Slovenski policijski punktovi uz granicu ne znače ukidanje Schengena

Slovensko uvođenje policijskih punktova uz granicu s Hrvatskom ne znači ukidanje šengenskog prostora nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara, ocijenio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U izjavi za Hinu Božinović je rekao da unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje teče po šengenskom režimu i bez zaustavljanja.

Sličnu stvar, pojasnio je, Hrvatska provodi kompenzacijskim mjerama uvedenima nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Božinović je podsjetio da hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje granice sa slovenskim kolegama te da je od početka godine spriječila više od 22.000 migranata da iz Hrvatske uđu u Sloveniju.

– Radimo i na vanjskoj granici EU-a, ali i na unutarnjim granicama, poručio je Božinović koji će večeras i sutra sudjelovati na sastancima ministara unutarnjih poslova Europske unije na kojima će se razgovarati o situaciji vezanoj za migracije u Europi.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)