Crnogorska „Borba“ bezočno ocrnila bl. Alojzija Stepinca i NDH da bi obezvrijedila Adrijana Vuksanovića

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Crnogorsko glasilo prosrpske orijentacije “Borba“ – i ona još postoji! – napalo je danas predsjednika Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijana Vuksanovića zato što je pozitivno govorio o bl. Alojziju Stepincu. „Borba“ je to učinila u nepotpisanom komentaru pod naslovom Veliča ustaškog kardinala i hoće u vladu: Za lidera HGI-ja Stepinac je svetac! Očekuju se reakcije mandatara Spajića i drugih političkih subjekata u Crnoj Gori te Katoličke crkve, čiji je blaženik bezočno ocrnjen, i vlade Republike Hrvatske, na čijem je području kanonski odobreno štovanje bl. Alojzija.

Tom izrazito (pro)srpskom i neojugoslavensko-neokomunističkom glasilu registriranom u Crnoj Gori smeta što bi Adrijan Vuksanović, izabrani zastupnik s manjinske hrvatske liste HGI-ja trebao postati ministar u novoj vladi, koju mandatar Milojko Spajić iz stranke „Europa sad“ upravo pokušava usuglasiti s mogućim koalicijskim partnerima. „Borbi“ smeta što je Vuksanović „prethodnih dana na crnogorskoj političkoj sceni držao predavanja o europskim, zapadnim i civilizacijskim standardima kojih bi se, po njegovu mišljenju, trebale držati sve političke opcije koje plediraju da budu dio 44. Vlade Crne Gore“, pa da bi izrugala zapadne standarde napada Vuksanovićevo hvaljenje blaženika Katoličke crkve Stepinca.

Mučeničkog blaženika taj list proglašava „ustaškim kardinalom“ te iznosi niz povijesnih falsifikata i lažnih tvrdnji, među kojima je i ova: „Glavni temelj ustaške rasističke ideologije bila je rimokatolička crkva, koja je preko svoga zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca poticala Hrvate da prijeđu s riječi na djela i etnički očiste svoj teritorij od srpskog življa.“ Glasilu smeta što je Vuksanović „svojedobno veličao ustaškog kardinala Stepinca koji se u periodu od 1941. do 1945. nije odvajao od zlikovca Anta Pavelića“.

U zaključku komentara navodi se: „Ako se od političkih predstavnika Srba besprizorno traži da se ponize, tj. da priznaju tzv. Kosovo, tzv. genocid u Srebrenici i pomire se s članstvom Crne Gore u NATO-u, tako bi i od Vuksanovića trebalo tražiti da se ogradi od Stepinca ako želi da bude član Vlade Crne Gore.“ A zatim se sarkastično dodaje: „I sada treba poklonik lika i djela Alojzija Stepinca politički moralizirati i mjeriti koji su to stranke dosegnule civilizacijsku razinu potrebnu za ulazak u Vladu Crne Gore.“

 

borba.me/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)