Prosrpsko Vijeće narodnih skupština i Srpsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori zatražili poništenje priznanja države Kosovo

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Vijeće narodnih skupština Crne Gore i Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore prihvatili su danas, u utorak, 27. lipnja, u Podgorici „Vidovsku (srpski: Vidovdansku) deklaraciju“, u kojoj se traži poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisne države Kosovo, izvijestila je beogradska „Politika“. Kuriozitet je da je središnji politički dnevnik u Srbiji donio tu vijest pod naslovom “Srpska plemena traže da Crna Gora poništi priznanje Kosova”.

To Vijeće nakon pet godina obnavlja inicijativu za poništenje Vladine odluke iz godine 2008. „o priznanju takozvane nezavisne države Kosovo”, rekao je predsjednik toga Vijeća Momčilo Vuksanović.

„Od političkih predstavnika pravoslavnoga srpskog naroda“ oba ta vijeća traže „otvaranje javne i parlamentarne rasprave, a nakon toga i demokratsku referendumsku provjeru za sva pitanja i odluke koje među građanima Crne Gore već godinama unose razdor, podjele i nesnošljivost”, piše u tekstu deklaracije. Zatim se navodi kako je „najbolnija odluka za većinu građana u Crnoj Gori, osim preimenovanja srpskog jezika i posvemašnjeg izopćenja ćiriličnog pisma iz službene upotrebe, bilo iznuđeno priznanje lažne države Kosovo”.

U Crnoj Gori održani su 11. lipnja parlamentarni izbori na kojoj su uvjerljivu većinu osvojili Pokret „Europa sad“ i druge stranke poznate po prosrpskoj orijentaciji, ali na odvojenim listama. Najjača procrnogorska stranka i dalje je Đukanovićev DPS. I dalje nema naznaka tko će formirati većinsku koalicijsku vladu, a nije sigurno da će ona uopće biti i formirana. Razmjerno najbolje plasirana stranka, čiji je jedan od dvojice čelnika i nedavno izabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, koji je pobijedio Milu Đukanovića, u procjepu je između deklarirane prozapadne, proeuropske i prethodno potvrđene prosrbijanske orijentacije, a tvrdi se da iza njega stoji Srpska pravoslavna crkva i da ga je ona “instalirala” za jednog od vodećih političara.

 

Povezano:

Neobjavljeni intervju s kolumnistom Hrvatskog neba za crnogorski portal „Analitika“

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)