Zulfaj: Zajednica općina sa srpskom većinom „dvaput umrla“; patrijarh Porfirije doputovao u Kosovo uoči Vidova

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Jelton Zulfaj, savjetnik predsjednika kosovske vlade Albina Kurtija, kazao je danas da je ideja o formiranju tzv. „Zajednice srpskih općina“ na sjevernom području Kosova, na kojemu inzistiraju Srbija i međunarodna zajednica, dvaput umrla te da Kurti i kosovska vlada imaju „u svojoj srži i fokusu“ interese Albanaca, objavila je Gazeta ekspres, a prenio portal Kosovo online.

Zulfaj je istaknuo da Kurti „ ne bježi od obveza“ preuzetim nakon što su ga birači izabrali, a ni „od albanskih interesa“, a „u biti su u fokusu uvijek interesi Kosova“.

Zulfaj je doda da su Kurti i njegova vlada nekoliko puta rekli da „tetošenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od međunarodne zajednice ne funkcionira. „Rekli smo da tetošenje nije uspjelo kod Putina, ne ide ni kod autokrata Vučića. Nikada nije bila laka bitka za Kosovo. Imamo premijera koji se suprotstavio Ahtisarijevu paketu, koji sada štitimo da ne bude uništen“, rekao je Zulfaj.

Govoreći o Zajednici općina sa srpskom većinom, Zulfaj je istaknuo da je ona dvaput umrla: „Jednom odlukom Ustavnog suda, a drugi put dolaskom Kurtija u vladu“. Naime, Ustavni sud smatra da proglašenje takve zajednice ne bi bilo u skladu s kosovskim ustavom.

Mediji su izvijestili da je danas u kosovsku Gračanicu doputova patrijarh SPC-a Porfirije. On će sutra u Gračanici predvoditi „Vidovdanski parastos“, službu za mrtve u pravoslavlju. Ta se služba tradiocionalno održavala pred spomenikom kosovskim junacima na Gazimestanu, no ove godine, kako je objašnjeno, „zbog ozbiljnosti aktualne sigurnosne situacije“, bit održana u samostanu (srpski: manastiru) Gračanica.

Povezano:

Zdravko Gavran/Napetost u sjevernom Kosovu pred vrhuncem, a političko rješenje nije više moguće!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)