Kosovski Srbi na skupovima čitali „Vidovsku deklaraciju“; Vučić najavio „mnoge teške situacije“

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

U Sjevernoj Mitrovici (sjeverno od rijeke Ibar) i Gračanici (južno od rijeke Ibar, koja dijeli sjeverni, većinski Srbima nastavani dio od glavnine Kosova) danas je na skupovima Srba objavljena „Vidovska deklaracija“ (srpski “Vidovdanska deklaracija”), kojom se najavljuje odgovor “ako se nastave uhićenja Srba na Kosovu”, izvijestili su mediji. Sutra, 28. lipnja po zapadnom kalendaru, pada pravoslavni blagdan sv. Vida, Vidovo (srpski Vidovdan), povijesno bremenit raznim politički važnim događajima u srpskoj povijesti.

Na nekima od plakata na skupu u Sjevernoj Mitrovici pisalo je: „Na Vidovo sve se vidi, EU nek se stidi.“

U deklaraciji koju su pročitali dužnosnici „Srpske liste“, vodeće stranke kosovskih Srba koju podupire Vučićeva Srbija, piše kako su Srbi u Kosovu “izloženi nasilju”. Kao primjer navodi se, uz ostalo, uhićenje desetak Srba, koje kosovsko pravosuđe sumnjiči za “kršenje ustavnog poretka”, za napad na KFOR, policiju i novinare.

U “Vidovskoj deklaraciji” piše i da će Srbi u Kosovu, nastavi li vlada svoje aktivnosti i akcije uhićivanja, biti prisiljeni odgovoriti “svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umjesto mira”. “Bit ćemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i obrani naših domova i obitelji”, navodi se u Deklaraciji, koja je čitana na skupovima.

Na plakatima na skupu u Gračanici pisalo je uz ostalo: “Pomoravlje vjeruje samo predsjedniku Vučiću“, „Od Pomoravlja do Leposavića mi smo jedna porodica“, „Pravda za sve uhićene Srbe“.

Čitav tekst Deklaracije, na srpskomu, dostupan je ovdje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prošli je tjedan najavio da će Srbi na Vidovdan “poduzimati aktivne korake na putu prema slobodi u skladu s međunarodnopravnim normama”.

U današnjoj izjavi Vučić je na novinarski upit uz ostalo rekao: „Očekujem mnoge teške situacije u sljedećem razdoblju, jer znam da će Zapadnjaci doći s nekom genijalnom idejom, donijeti nam tekst gdje nas ništa ne će pitati i slično… Velika je nervoza zbog Ukrajine, pa nek’ misle da mi trebamo platiti za njihova neispunjena očekivanja.”

Zamoljen za komentar o stanju na sjeveru Kosova, ocijenio je da se „zna tko se igra rata”, aludirajući da NATO  nije spriječio raspoređivanje posebnih policijskih snaga na sjeveru Kosova, a koje „po Rezoluciji 1244 ne bi ni smjele postojati“. Srbija ne želi eskalaciju, nastavio je, ali i „oni“ znaju da „sve ima svoju mjeru i granice“.

Povezano:

Zdravko Gavran/Jesmo li stvarno na pragu mogućega novog sukoba na nekim područjima bivše Jugoslavije?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)