PREMIJER KOSOVA KURTI ODGOVORIO VUČIĆU/Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Premijer Kosova Albin Kurti je povodom najnovijih prepreka na putevima na sjeveru Kosova izjavio da barikade “maskiranih kriminalaca” moraju odmah biti uklonjene, prenosi Anadolija.

Kurti je kazao da su se sada kada se ni registarske tablice, ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile u žeđi za vatrom i krvlju.

– Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabrit će službeni Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova – naveo je Kurti.

On je kazao da je ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla u kontaktu sa zapovjednikom KFOR-a Ristucciem.

– Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju odmah biti uklonjene. Kosovo je zemlja slobodnih i vrijednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, spol ili godine. Zločinci i rusofili će propasti. Kosovo će pobijediti – naveo je Kurti.

Dvostruki povratak

Kosovski premijer je kazao da Srbija već nekoliko dana prijeti Kosovu agresijom, te da predsjednik i premijerka Srbije pozivaju na povratak srbijanske vojske na Kosovo.

– Tisuću vojnika kažu, pozivajući se na Rezoluciju 1244 VS UN (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vrijeme Miloševića i rata. Drugi, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU. Kao reakcija na prijedlog EU koji podržavaju Francuska i Nemačka (i SAD), oni se žele vratiti u Vijeće sigurnosti UN gdje se nalazi veto Rusije (i Kine) – ocijenio je Kurti.

On je ocijenio da je Kosovo europska, demokratska i proamerička država, dok je Srbija s ovim rukovodstvom autokratska, proazijska i ratnohuškačka.

– Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo – poručio je Kurti.

Kosovska policija priopćila je da je iz sigurnosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za promet dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Umiješan u terorizam

Iz Kosovske policije je ranije navedeno da je kao rezultat intenzivnih istražnih radnji i angažiranja policije danas na graničnom prijelazu Jarinje zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, kosovski Srbin, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u krivična dijela terorizma i napad na ustavni poredak. Pantić je osumnjičen da je sudjelovao u organiziranju napada na urede Središnjeg izbornog povjerenstva i napada na službenike SIP-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva događala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve općine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)