Svjetski čelnici odaju počast Mihailu Gorbačovu

Vrijeme:2 min, 6 sec

Umro je Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir. Povijest će ga pamtiti kao jednu od najvažnijih osoba druge polovice 20. stoljeća. Svjetski čelnici odaju počast čovjeku koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu željezne zavjese.

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin izražava svoju najdublju sućut nakon smrti Mihaila Gorbačova i ujutro će poslati brzojav sućuti (njegovoj) obitelji i bližnjima, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kojeg navodi agencija TASS.

Glavni tajnik UN-a izrazio je “duboku tugu” i nazvao Gorbačova “jedinstvenim državnikom koji je promijenio tijek povijesti”.

  • Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi potaknuo da se na miran način okonča hladni rat. Svijet izgubio velikog svjetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira, rekao je u priopćenju Antonio Guterres.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odala je počast Gorbačovu, nazvavši ga “vođom koji je bio dostajan povjerenja i poštovan”. Posljednji sovjetski čelnik “odigrao je ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i padu željezne zavjese. Otvorio je put slobodnoj Europi. To je nasljeđe koje nećemo zaboraviti. R.I.P. Mihail Gorbačov”, napisala je na Twitteru.

Britanski premijer na odlasku Boris Johnson pozdravio je njegovu “hrabrost i integritet”. Rekao je da je njegova “neumorna predanost” primjer danas u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

  • Jako me ražalostila vijest o Gorbačovljevoj smrti. Uvijek sam se divio hrabrosti i integritetu koje je pokazao pri okončanju hladnog rata. U trenutku agresije Putina u Ukrajini, njegova neumorna predanost otvaranju sovjetskog društva ostaje primjer za sve nas, napisao je Johnson na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je Gorbačovu na “angažmanu za mir u Europi”. Nazvao ga je “čovjekom mira čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse. Njegov je angažman za mir u Europi promijenio našu zajedničku povijest”.

Američki predsjednik Joe Biden odao je počast posljednjem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu, koji je preminuo u utorak, nazvavši ga “rijetkim liderom” i državnikom koji je pridonio “sigurnijem svijetu”.

  • Kao čelnik SSSR-a surađivao je s (američkim) predsjednikom (Ronaldom) Reaganom na smanjivanju nuklearnog arsenala u dvije zemlje, na veliko olakšanje ljudi širom svijeta koji su se molili da dođe kraj utrci u nuklearnom naoružanju. Nakon desetljeća brutalne političke represije, on je usvojio demokratske reforme. Njegova su djela bila djela rijetkog lidera, vođe koji je imao dovoljno mašte da vidi da je moguća drugačija budućnost i hrabrosti da riskira čitavu karijeru da bi do nje došao. Rezultat je bio sigurniji svijet i i više slobode za milijune ljudi, , rekao je Biden u priopćenju.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori