SCHMIDT: Građani BiH trebaju uzeti stvari u svoje ruke, nije potreban Dayton 2

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

Međunarodna zajednica mora shvatiti da je njena uloga podrška, a ne upravljanje Zapadnim Balkanom, rekao je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt na panelu o regiji na Bledskom strateškom forumu.

Drugog dana Bledskog strateškog foruma održan je panel pod nazivom EU i Zapadni Balkan: Tko je spreman?, na kojem su uz Schmidta sudjelovali i američki izaslanik za to područje Gabriel Escobar, predstavnik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak te ministri vanjskih poslova Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije te Bosne i Hercegovine.

“BiH ne treba Dayton broj 2”

Govoreći o potonjoj, zemlji kojoj se bliže parlamentarni izbori, Schmidt je kazao kako nije potreban Dayton broj 2, nego da njeni stanovnici moraju uzeti stvari u svoje ruke i odlučiti o svojoj sudbini.

“Međunarodna zajednica mora shvatiti da smo mi ovdje samo da podržimo ovaj dio Europe, ne da njime upravljamo”, kazao je Nijemac koji se dan ranije sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Escobar je rekao da u BiH traje “etničko natjecanje u korupciji” te da ta država stoga ima “najgori demografski problem”.

“Ljudi ne napuštaju zemlju jer ne žele živjeti u multietničkoj državi, nego zbog korupcije”, rekao je izaslanik američke vlade, naglasivši da brojne stranke na vlasti u regiji sudjeluju u tome.

Amerikanac je rekao da “tri stranke u BiH nisu uspjele u reformskom procesu” pa dodao da je većina sporova u regiji proteklih godina imala vezu s tretmanom i statusom manjina u regiji, “bili to Hrvati u BiH ili Srbi na sjevernom Kosovu”.

“Moramo stvoriti novi kompakt koji će dovesti do toga da se manjine osjećaju reprezentiranima, cijenjenima i integriranima”, poručio je.

Escobar je zaključio da, kao u slučaju nedavnog napretka u pregovorima između Kosova i Srbije, svi uspjesi, “od Daytona do prošle subote, dolaze kroz jedinstvo EU i SAD-a”.

“EU ne može nastaviti glumiti da želi nove članice”

Lajčak je na bledskom panelu kazao kako je Europska unija danas spremnija nego ikad u proteklih dvadesetak godina na proširenje te da postoji novi zamah.

“Shvatili smo da ne možemo nastaviti glumiti da želimo nove članice i da vjerujemo našim partnerima u regiji koji tvrde da su ozbiljni oko reformi”, kazao je predstavnik EU koji je od 2007. do 2009. bio na Schmidtovoj današnjoj funkciji.

Bivši slovački ministar vanjskih poslova rekao je da je ruska agresija na Ukrajinu dodatno pokazala kako je proširenje politički, a ne tehnički proces pa istaknuo da mu je “drago da je EU vratila svoj geopolitički razum i strateško vodstvo” dajući status kandidata Ukrajini i Moldaviji te uvjetno Gruziji.

Te zemlje su “manje spremne, ali su predanije” nego zemlje Zapadnog Balkana za koje se čini da se “danas više žale o svemu, osim o sebi, vjerujući da će ih geopolitika i inercija odvesti u EU, a ne reforme i težak rad”.

“Zamah postoji, neće trajati zauvijek, ako ga ne iskoristimo, nemojte kriviti EU”, rekao je Lajčak.

“Ruska agresija je promijenila svjetski poredak”

Slovak je kazao i kako je ruska agresija promijenila svjetski poredak, da se ne zna kakav će on biti u budućnosti, no da je za EU ključno da bude jedan od glavnih aktera – “da sjedi za stolom, ne da bude na meniju”.

“Ako ćemo za 5 godina i dalje biti zaokupljeni Zapadnim Balkanom, to znači da nismo geopolitički akter”, zaključio je.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori