PREGLED TJEDNA HRVATSKOG NEBA (11)

Vrijeme:5 min, 43 sec

Raznovrsne teme, u prožimanju sadašnjeg aktualiteta, politike, prošlosti i kulture, a u svjetlu hrvatskog identiteta i nacionalnih ciljeva i općeljudskih, a napose kršćanskih i tradicijskih vrijednosti obrađene su u ovotjednim autorskim člancima portala Hrvatsko nebo. Evo njihova pregleda.

Kako se mogu uspoređivati rezultati postignuti na različitim ispitima? To se javnosti nikako ne argumentira, a mediji nadležnima i ne postavljaju pitanja o tome. A tek kada se ukaže i na to da kriteriji/pragovi prolaznosti na maturi nisu unaprijed objavljeni, kao što bi trebali biti, nego se donose tek nakon uvida u rješenja testova – to posvema oslikava močvaru. To je prva razina močvarnog zemljišta na kojem počiva školsko ocjenjivanje – piše Petar Mladinić.

Petar Mladinić: Kako ubiti pticu rugalicu?

Dr. Josip Stjepandić, inače predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u domovini i dijaspori, rodom iz Modriče u BiH, a s prebivalištem u Njemačkoj, reagirao je na objavu (tvit) od 22. srpnja ove godine Michaela Rotha. M. Roth je poznati njemački političar, zastupnik Sodijademokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu još od 1998, sada i predsjednik vanjskopolitičkog odbora. Stjepandićevu reakciju na hrvatskom i njemačkom jeziku prenosimo u cijelosti.

Josip Stjepandić: Zastupniče Roth, pozovite ne-Hrvate koji se u BiH natječu kao Hrvati da povuku svoje kandidature!

Drugi i treći nastavak zasebne tematske cjeline iz knjige „Hrvatski nacionalizam” Ive Korskyja donose iznimno zanimljive analize međunarodnih odnosa i njihovih mijena i prilagodbi, odnosa velikih sila SAD-a, Sovjetskog saveza i Kine te uloge ostalih sila i zemalja, napose perspektive hrvatskog naroda u danim međunarodnim okolnostima i u njima čvrsto usidrenoj Titovoj Jugoslaviji.

OGLEDI IZ PROŠLOSTI IVO KORSKY: HRVATSKI NACIONALIZAM (16)

OGLEDI IZ PROŠLOSTI IVO KORSKY: HRVATSKI NACIONALIZAM (17)

Osjećamo kako – u želji da se prilagodi novim vremenima – znatan dio hijerarhije oduzima Crkvi transcendentnu perspektivu, stvara neki savez s globalističkim vlastima (koji će se na kraju okrenuti protiv same Crkve) i tako malo pomalo zamjenjuje našu vjeru stanovitom ideologijom (što osjećamo kao veliku prijevaru) – piše u prvom ovotjednom Dnevnom bljesku.

Dio hijerarhije kritičan je prema Crkvi, a nekritičan prema njezinim neprijateljima

Drugi ovotjedni Dnevni bljesak – ekskluzivna kolumna sažeta opsega Hrvatskog neba – nastavlja o istoj temi: Često kritiziramo biskupe zato što šute. Ovaj put trebamo ih pohvaliti zato što su progovorili. Svaka čast! Bolje je časno odreći se službe, kao što je napravio svojevremeno mons. Ivan Milovan, nego pristati na poniženje svoje Crkve i svoga naroda.

Ovaj put biskupe (zagrebačke crkvene pokrajine) trebamo pohvaliti!

Neki ljudi ljube ljepotu, mir i božanski sklad. Kako bi izgledao svijet da nije njih? Zahvaljujući njihovoj dobroti, znanju, mudrosti, nesebičnosti i poniznosti ovaj svijet još uvijek opstoji. Oni su sagradili ono što danas zovemo zapadnom kulturom koja svoje temelje ima u Ateni, Jeruzalemu i Rimu. Iz Atene dođe znanost, iz Jeruzalema judeo-kršćanska vjera, a iz Rima pravo – piše Zorica Vuković, stalna kolumnistica našeg portala u svom ovotjednom kolažu refleksija o raznim temama.

ZORICA VUKOVIĆ: EVO, SVE ČINIM NOVO!

Povremeni suradnik portala Hrvatsko nebo Rudi Tomić iz SAD-a u ovom se opširnu članku bavi identitetom i poviješću Bosne i Hercegovine, a u svjetlu aktualnih bošnjačko-islamskih svojatanja BiH, a osobito Federacije BiH, kao ekskluzivno njihove države. On pritom iznosi, uz ostale, i poimenične podatke u ulozi bosansko-hercegovačkih muslimana na najvišim dužnostima u vlasti, vojsci i diplomaciji NDH: Potpredsjednik vlade HDH dr.  Osman Kulenović, kasnije  dr. Džafer Kulenović; prvi doglavnik Ademaga Mešić sa dva pomoćnika prof. Hakija Hadžić i prof. Alija Šuljak; četiri ministra u vladi: dr. Mehmed Alajbegović, Hilmija Bešlagić i zagrebački muftija Ismet efendija Muftić;

Potpredsjednik Sabora Ismet beg Gavrankapetanović; potpredsjednik hrvatske državne banke ing. Junuz Mehmedagić. MUSLIMANI I FORMIRANJE NDH – Crtice iz historije

Diplomatski predstavnici NDH bili su: prof. Salih Baljić i prof. Hakija Hadžić. Visoki upravni službenici, povjerenici, stožernici i drugi dužnosnici bili su: Rasim Kršlak, Ragib Čapljić, Derviš Omerović, Hasan Čustović, Muhamed Hadžibaščaušević, Agim Ugljen, dr. Avdo Ferizbegović, Šefkija Balić, dr. Bahrija Kadić, Hilmija Ljutić i niz drugih.

Hrvatski domobranski general Junuz Ajanović (obješen u Beogradu s 38 generala i časnika); general Muharem Hromić (mučen i obješen 45.); pukovnik Osman Čengić, zapovjednik konjičkog sklopa u Sarajevu (obješen); Pukovnik Hasan Torić, zapovjednik B. Luke (nestao u koloni smrti); pukovnik Ismet ef. Muftić, vojni muftija HOS- (obješen na ulaznim vratima džamije u Zagrebu) Pukovnik Salik Alikadić, zapovjednik pješačke pukovnije (poginuo na Ozrenu); pukovnik Avdaga Hasić, zapovjednik 12. ustaškog zdruga i zamjenik zapovjednika 12. divizije (samoubojstvo u Austrije uz posljedne riječi ”Nema više NDH, nema ni tebe Avdaga), pukovnik Ibrahim vitez  Pirić-Pjanić, zamjenik zapovjednika  12. ustaškog zdruga; pukovnik Husein beg Bišćević, zapovjednik 4. puka i zamjenik 13. dobrovoljačke divizije (nestao u kolonama smrti); pukovnik Šemso Hasandedić, zapovjednik grada Sarajeva (obješen 45.);pukovnik Muharem Aganović, zapovjednik oružničkog krila za Istočnu Bosnu (zarobljen, osuđen na 18 godina, umoren u zatvoru); pukovnik Šemso Hajrović, sudac vojnog suda (obješen u Mostaru); pukovnik Mehmed Riđanović, liječnik (nestao u kolonama smrti). Dopukovnici: Akif Hadžić, Muhamed Hadžiefendić, Mahir Topčić, Sirija Hodžić, Ferid Cerić, Adnan Demić, Hasan Saršđević. Bojovnici: Nadžib Tafro, Ahmed Cerić, Tahir  Alagić, Idriz Delić, Hasan Ćatović, Hasan Saračić, Osmanagić. Prvi zapovjednik Crne Legije bio je Bećir Lokmić.

Čitam i ne vjerujem da čitam to što čitam: Ovo je novi simbol europske Hrvatske koja nema vremena za tuđe frustracije – Večernji.hr (vecernji.hr). Budući da ne plaćam „premium“, nisam čitao cjeloviti članak dr. Bože Skoke, već samo „navlakušu“ u naslovu. Uspio sam pročitati i ovo: „Ovaj projekt pokazao je da Hrvatska zna i može (kad hoće) te da u svome razvoju ima snažnu potporu Europske unije“. Na trenutak sam krivo pomislio da je autor mr. Andrej Plenković i da čitam njegovu novu propagandno interpretativnu izjavu o tom tko je sve kroz povijest Hrvatskoj davao snažnu potporu.

Tko hoće više znati o hrvatskim nacionalnim simbolima ima dosta pouzdanih vrela, među njima je i ovo: Mario Jareb, Hrvatski nacionalni simboli, Alfa d.d. – Hrvatski institut za povijest, Zagreb 2010. Ovdje je ipak riječ o nečemu drugom. Vrela o simbolima europske Hrvatske (EH) nisam pronašao, vjerojatno zato jer EH ne postoji, no, vjerujem da ih dr. Skoko ima i da ne bi tek tako na kocku stavio svoj znanstveni ugled, pa i katolički, budući da je, koliko se sjećam, bio predsjednikom HKZ MI. Njegova teza o novom simbolu EH zavrjeđuje osvrt. Osobito zato što ne znamo koji su to stari simboli EH – piše stalni kolumnist Nenad Piskač u novoj kolumni, kojom razobličuje aktualne eurohrvatske mitove, tlapnje i propagandne manipulacije, koje su svoj zenit imale ovaj tjedan povodom svečanog puštanja u promet mosta koji spaja hrvatsko kopno s – hrvatskim kopnom.

Nenad Piskač: Simbol avnojevske razgradnje Hrvatske žigosan u simbol europske Hrvatske!

 

Prethodno:

Pregled tjedna Hrvatskog neba (10)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)