Pregled tjedna Hrvatskog neba (10)

Vrijeme:3 min, 13 sec

 

Odnos Zapada prema Hrvatskoj, mogući veći rat na Bliskom istoku, međunarodni odnosi nekoć i danas i mjesto hrvatskog naroda u njima, procesi unutar Katoličke crkve, (ne)demokracija i (ne)volja birača u Hrvatskoj, uvođenje eura i odricanje kune, tvrdokorno održavanje četničkog mita o Jasenovcu i “hrvatski” mediji okupirani od srpstva kao teme i dileme… glavne su teme naših ovotjednih kolumni.

Pratitelj stranice Hrvatskog neba na Facebooku Željko Šipek iz Zagreba reagirao je svojim komentarom na Šiljinu kolumnu Zapad prema agresoru na Hrvatsku i BiH propagirao pacifizam!, a prema agresoru na Ukrajinu propagira militarizam! Komentar prenosimo, uz autorovu suglasnost, u cijelosti. U njemu se pokušava objasniti zašto je Zapad postupao tako kako je Šiljo primijetio da je postupao.

Željko Šipek: Zapadu Hrvatska nikada nije bila bitna, a Ukrajinu i Rusiju nije htio vidjeti u Europskoj uniji

Ovotjedni dio knjige „Hrvatski nacionalizam“ nastavlja prethodno započete, iznimno zanimljive Korskyjeve svojedobne analize međunarodnih odnosa i njihovih mijena i prilagodbi, kritičko viđenje odnosa velikih sila: SAD-a, Sovjetskog saveza i Kine te uloge ostalih zemalja, a napose perspektive hrvatskog naroda u danim međunarodnim okolnostima. Mnogo toga što je Korsky uočio tada aktualno je, na nove načine, i važno i danas i za nas i za druge.

OGLEDI IZ PROŠLOSTI IVO KORSKY: HRVATSKI NACIONALIZAM (15)

Gradi li riječki nadbiskup Uzinić “novu religiju koja se nadahnjuje na slici Krista Isusa”, ili samo prilagođuje liberalnim trendovima u suvremenom svijetu Katoličku crkvu, feminizira ju, protestantizira i relativizira? Ili ima i drugih dalekosežnih ciljeva odnosno zadaća? – pita Hrvatsko nebo u svojoj uredničkoj kolumni od prošle nedjelje, koja je privukla pozornost.

Koje ciljeve odnosno zadaće ima nadbiskup Mate Uzinić?

Stanje na Bliskom istoku ovog je ljeta eksplozivnije nego dosad. Regionalna „bomba“ otkucava, i ne treba se iznenaditi ako eksplodira bez ikakve dodatne najave. Udar na Iran (ili Irana na Izrael) može početi konvencionalnim raketnim udarima, koji imaju izglede prerasti u napade nuklearnim oružjem, a može i početi napadom taktičkim nuklearnim oružjem na iranska postrojenja… – upozorio je u svojoj kolumni Zdravko Gavran.

Zdravko Gavran: U sjeni rata u Ukrajini otkucava „bomba“ mnogo veća od ukrajinske

Najnoviji kolaž ozbiljnih i duhovitih komentara aktualnih situacija donosi stalna kolumnistica našeg portala Zorica Vuković:

ZORICA VUKOVIĆ:  ONDA NIŠTA…

Veliku pozornost privukla je vrhunska kolumna Nenada Piskača povodom hrvatskog službenog odricanja od kune i uvođenja eura kao jedinoga platežnog sredstva. Piskač je osvijetlio povijest hrvatskih valuta s gledišta nacionalnog interesa i ideje nacionalne suverenosti od ilirizma naovamo – i sve to povezao i stavio u političke kontekste, u kojima su frapantne podudarnosti između nekih bivših i ove današnje situacije.

Uvođenje eura u svjetlu učenja Eugena Kvaternika i Rudolfa Bićanića

Zbog starih prilika i novonastalih događaja povezanih s povijesnim temama koje oslikavaju pretežito već dvadesetogodišnju hrvatsku političku smušenost i srbijansku agresivnost, smatram potrebnim naglasiti nekoliko činjenica koje bi proizišle kao odgovori na važna pitanja – piše prof. dr. Zlatko Begonja u svom kratkom osvrtu na održavanje mita o Jasenovcu što ga je objavilo Hrvatsko nebo.

Prof. dr. Zlatko Begonja: Jasenovac i promicatelji povijesnih krivotvorina – dokad?

Srbi su još jednom uspješno okupirali „hrvatske“ medije. Najnoviji je povod vladino uskraćivanje dozvole za “privatni” posjet Jasenovcu srpskom predsjedniku Vučiću. Iz „naših“ medija opet iskaču Vučić, Vulin, Šešelj, Dodik, Pupovac, itd., „kao iz paštete“. A kad, nakon što nam nabroje svu optužujuću mitologiju iz dalje i bliže prošlosti, utihnu, opet će iskakati Đoković, Šerbedžija. U biti, u „hrvatskim“ medijima – „Srbi svi i svuda“, „Von den Serben überhaupt“ – piše u večerašnjoj kolumni auktor Dnevnog bljeska M. O.

U „hrvatskim“ medijima – „Srbi svi i svuda“

 

Prethodno:

PREGLED TJEDNA HRVATSKOG NEBA (9)

 

 

Hrvatsko nebo

Odgovori