MILANOVIĆ U MOSTARU: Kultura, stil, decentnost ovog skupa je na razini Europe, dođi da vidiš, doći da se diviš

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Mostaru, na obilježavanju 30. godišnjice osnutka HVO-a. Nakon mimohoda pod ratnim zastavama od mostarske katedrale do Rondoa, na Trg hrvatskih velikana Milanović je odao počast poginulim vojnicima, uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća ispred Sradeišnjeg spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Potom je sudjelovao na Svečanoj akademiji obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Tom prigodom je svečano odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu Ivu Lozančića te Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Hrvatskog vijeća odbrane te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju Zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Obraćanje predsjednika Milanovića

“Sretan vam ovaj veliki dan, ova velika obljetnica. Ovdje neću govoriti o povijesti, pazit ću na svaku svoju riječ jer znam da je oko nas vaga za mjerenje i znam da će se svaka moja riječ mjeriti kao prijateljska ili neprijateljska, s naglaskom na ovo drugo. No ja ovdje dolazim kao prijatelj u prijateljsku državu, i to ne samo kao prijatelj nego i kao brat, ako vam to išta znači”, rekao je u uvodu svojega obraćanja.

“Moji preci su davno otišli u Dalmaciju iz BiH, kao i 90 posto Hrvata. Kad god dolazim ovdje, dolazim kao netko tko osjeća nešto, ali osjeća nešto daleko”, rekao je.

“Svima onima koji slušaju, želim poručiti da je razina organizacije ovog skupa, kultura, stil, pristojnost, decentnost… bilo je na razini Europe. To pokazuje koliko ste uključivi, koliko imate stila, to sam već rekao. Pa i sam odabir imena patrona ovog doma, Herceg Stjepan Kosača, govori da gledate malo šire. Stjepan Kosača je puno šire od običnog velikaša.”

Da ste njegovi baštinici, i Zvonimira i Tomislava, to isto govori svima onima koji su sketični prema Bosni, prema Hercegovini, prema ulozi HVO-a u ratu, koja je bila sudbinska, značajna, pobjednička, lijepa, mogu samo reći – dođi da vidiš, dođi da se diviš”, rekao je.

“Ja sam, kao što znate, političar već jedan niz godina. Bio sam član stranke koju sam volio i vodio, ali više nisam. Bio sam ljevičar i laburist, međutim ja sam izabran da budem predstavnik svih Hrvata, i Hrvata izvan Hrvatske Republike, i toga se ne stidim, to je moja dužnost, to je moja prisega, moj zov svijesti i savjesti. Ni prema kome u BiH nemam predrasude, ni prema Srbima koji su bili agresori u ratu, ni prema bošnjacima, koji su, nadam se, bolji partneri koji su nekada bili. Sve to potpune realnosti, i hrvatsko koje je u BiH neiskorjenjivo i bez kojega BiH nema.

Nema je niti bez Srba, niti bez Bošnjaka. Da bi to funkcioniralo kako Bog zapovijeda, potrebno je ispuniti neke uvjete, držati se obećanja, potpisanog i izrečenog, i to je, koliko ja razumijem, bit priče. Hrvatska je jedan od jamaca Daytona. Dayton je način da se završi rat, da opstane BiH, u tome su Hrvati dali ogroman utjecaj, s obzirom na našu brojnost, nesrazmjerno velik. Hrvati kao malobrojan narod u BiH ne žele biti manjina, imati status manjine.

Biti manjina nije sramota, nije nikakva tuga. Hrvatska ima manjine, te manjine voljom političara i naroda uživaju status kakav nemaju ni u jednoj europskoj državi, i Srbi, i Mađari… Međutim, za njihove predstavnike glasaju pripadnici tih naroda. Srbi za predstavnike Srba, Mađari za predstavnike Mađara. U Hrvatskoj postoji red.

Nakon svečanosti HVO-a predsjednik Republike Hrvatske će se u 14.30 sastati s predsjednicima svih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor predvođene Draganom Čovićem.

Milanović: HVO je oslobađao BiH

Milanović je prošli tjedan najavio svoj posjet Mostaru, rekavši da je HVO zajedno s Hrvatskom vojskom oslobađao BiH i omogućio joj da bude slobodna zemlja u kojoj je prestao rat.

“E to se danas ne samo zaboravlja nego i vrlo drsko i sustavno podcjenjuje i Hrvatskoj se, kao i obično, nabijaju kompleksi krivnje, odgovornosti, umjesto da se kaže ‘hvala i ne ponovilo se’”, rekao je.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)