Svilaj od 1. ožujka otvara vrata za EU milijunsko tržište

Vrijeme:3 min, 13 sec

Vijest da će uskoro početi prijevoz roba preko novog graničnog prijelaza Svilaj obradovala je mnoge, a napose veliki broj gospodarstvenika sa sjevera Bosne i Hercegovine kojima je od iznimne važnosti imati brzu, protočnu vezu s Republikom Hrvatskom, odnosno tržištem Europske unije, piše Večernji list BiH.

A na tomu se neće stati. Kako bude napredovala izgradnja koridora Vc kroz BiH, tako će rasti i važnost ovoga graničnog prijelaza koji će postati jedan od najvažnijih u državi.

Poruka sa sastanka

Na sastanku koji su nedavno održali ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula i ravnatelj Carinske uprave Republike Hrvatske Mario Demirović dogovoreno je da od 1. ožujka ove godine počne i prijevoz roba preko graničnog prijelaza Svilaj koji je otvoren krajem prošle godine. Značaj dogovora pritom će svakako rasti u vremenu koje je pred nama, a koje donosi dobre vijesti za domaće gospodarstvenike koji posluju na nekom od tržišta unutar Europske unije.

Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za neizravno oporezivanje, objasnio je u razgovoru za Večernji list kako će Svilaj svakako biti jedan od najvažnijih prijelaza s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, a posebice kako budu napredovali radovi izgradnje autoceste na koridoru Vc. Napose se to odnosi na dio od Zenice do Doboja odnosno od Doboja do Svilaja, a svakim novoizgrađenim kilometrom granični prijelaz Svilaj imat će sve važniju funkciju. Kovačević je pritom naveo kako se može očekivati da će roba koja ide u središnji dio BiH dobrim dijelom ići preko Svilaja, a pritom je uputio i na predviđenu dinamiku aktivnosti koje se vežu uz proces carinjenja.

Naime, u samoj sistematizaciji unutar UNO-a predviđeno je da na Svilaju bude i carinska ispostava, a posebno u vremenu kada količina robe to bude zahtijevala. Za sada, u ovoj prvoj fazi, prijevoznici s teretom dobivat će tranzitne prijave, a onda će moći obaviti carinjenje u unutrašnjosti BiH. Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Svilaja ocijenjena je jednim od strateški važnih projekata za Bosnu i Hercegovinu, a napose u gospodarskom smislu, pri čemu je struka jedinstvena u ocjeni kako su novi most, kao i granični prijelaz, ključne karike u prometu roba i usluga s tržištima Europske unije. Otvaranje mosta preko rijeke Save kod Svilaja koji se naslanja na koridor Vc donosi nove perspektive razvoja na sjeveru BiH, otvarajući taj dio BiH Europskoj uniji, povezujući je na regionalno značajne prometne koridore te time stvarajući pretpostavke da domaći gospodarstvenici imaju na raspolaganju brzu i sigurnu prometnicu.

Vrpcu su presjekli predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a na događaju su bili i visoki dužnosnici iz BiH, uključujući predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovina Dragana Čovića.

Veliki značaj

Širi prostor Posavine imat će od mosta Svilaj iznimno veliku korist u gospodarskom i prometnom smislu jer će mu se otvoriti nove perspektive razvoja povezivanjem na međunarodnu kartu cestovnih koridora. Most Svilaj dug je 660 metara, a ukupna širina je 29 metara. Za svaki smjer predviđena su po tri vozna traka.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić sa svojim je suradnicima nazočio također svečanom otvorenju Graničnog prijelaza i mosta Svilaj. Galić je ujedno održao sastanak s pomoćnikom ravnatelja za organizaciju i operacije Draganom Kulićem, načelnikom Terenskog ureda Sjeveroistok Perom Milivojevićem, pomoćnikom načelnika Anđelkom Mikićem i zapovjednikom Postrojbe granične policije Brod Miloradom Plavšićem u povodu aktualnog otvaranja GP-a i mosta Svilaj te obveza i aktivnosti pripadnika Granične policije BiH u vezi s borbom protiv svakog oblika prekograničnog kriminaliteta.

Ravnatelj Galić istaknuo je da je izgradnja ovog graničnog prijelaza od iznimnog značaja, posebno radi bržeg protoka ljudi i roba, samim time i značajnijeg utjecaja na gospodarske aktivnosti te da će Granična policija BiH obavljati poslove granične kontrole, kao i do sada, sukladno zakonu, ali i u mnogo boljim uvjetima nego što je to na većini drugih prijelaza.

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)