Zorica Vuković: Postupiti drukčije

Vrijeme:11 min, 15 sec

 

„Je l’ to TV Bujica ili Z1 televizija,“ pitao je bivši ‘Documenta’-ovac, a sada glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća, Eugen Jakovčić, novinara, nakon što je ovaj postavio Pupovcu pitanje. Nije ga pitao iz kojeg je medija. Zna on da su svi drugi novinari, prisutni na konferenciji, pod njihovim patronatom. Koji je to šamar Republici Hrvatskoj!

Na takve ‘eugene’ upozorio je dr. Franjo Tuđman u Zračnoj luci Pleso 23. 11. 1996. u svom najcitiranijem govoru: „Mi nećemo dopustiti ostatcima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog stanja kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije, nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostatcima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu s kojekakvim regionalnim planovima.

Nećemo dopustiti onima koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo s crnim, nego i zelenim i žutim vragovima. Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.

Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda. Ali ćemo, razumije se, mi s tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija.

Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom.

Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.“

Baš se dogodilo to, čega se Franjo bojao. Spali smo na mali broj novinara koji prenosi što je moguće preciznije određene vijesti. Možemo li dostojanstveno obilježiti bilo koji povijesni događaj u Hrvatskoj, a da iz šešira ne iskoči pokoji ‘eugen’?

Hrvatski branitelj, a sada pater Ike Mandurić, napisao je pjesmu o ‘Bljesku’ 1. svibnja 2021. i objavio je na FB:

Neprijatelj je mislio da je Hrvatska slaba,
Da nema snage.
Ali nije znao da ima ljubavi.
A ljubav je jaka.
Kao smrt.
Neprijatelj je povjerovao da ima pravo veće od drugih.
I da hrvatski dom nije svet
Da nije Bogu važan
Da je komunizam Bog.
Ali sve je bila laž.
Onda je Bljesak raskrinkao laž
Okupatora je zabljesnula istina:
Komunizam je prevara i laž
Hrvatska je jaka kao život
Hrvatski dom je svet.
Čestitam
ti Bljesak!
I želim i zazivam novi Bljesak
Koji će opet rasvijetliti laži
Jer opet su počeli ludovati
Opet se neki oslanjaju na laž.
I bit će Bljesak, neki novi, za ovo vrijeme, s novim oružjem, i po svim znakovima vremena se iščitati da, onome koji Domovinu ljubi.
Ja to znam!
Čestitam
ti BLJESAK!
Jesu li ga napali ‘eugeni’? Naravno! Pa je pater Ike objasnio o kakvom je ‘novom oružju riječ’. To ‘eugeni’ ne razumiju.

https://www.facebook.com/ivanike.manduric.3/videos/304585607860566

Nakon obilježavanja veličanstvene akcije ‘Bljesak’ slijedila je tužna komemoracija ubijenim i masakriranim hrvatskim redarstvenicima u Borovu Selu. Tim povodom su vukovarski BBB nacrtali prekrasni mural kao zahvalu onima koji su ‘za Domovinu pali i svoj život Hrvatskoj dali’.

Ali to se nije svidjelo sljednicima zločinaca.
Incident je započeo navijač ‘Zvezde’ Miloš Mirić, koji je u noći s 1. na 2. svibanj, kod svježe oslikanog murala i spomenika palim hrvatskim redarstvenicima, puštao i pjevao četničke pjesme. Policija ga je uhitila i protiv njega je, navodno, podignuta prekršajna prijava, a mladići koji su ujutro, kao odgovor na provokaciju, skandirali nešto drugo, što je također okarakterizirano kao neprimjereno, zaradili su kaznene prijave.

Provokacije je nastavio načelnik ‘Opštine Borovo’, SDSS-ovac Zdravko Baćanović. U subotu, 1. svibnja, na službenom općinskom facebook profilu napao je, ćiriličnim pismom na srpskom jeziku, pripadnike BBB-a, zbog murala.

Fotografije murala sa stranice BBB Vukovar su maknuli ‘ministri istine’, ali su ih objavili dečki iz Zagreba.

https://www.facebook.com/badblueboysofficial/posts/1419903601687640

„Kako današnja hrvatska vlast obilježava taj zločin? Obilježava ga na sramotan način, u narodu bi se reklo, reda radi. Stječe se dojam da je svim tim vladinim izaslanstvima neugodno što moraju polagati vijence našim ubijenim herojima. Njihovo ponašanje je u neku ruku i razumljivo, jer glavna karakteristika vladajućih struktura je beskarakternost…
Žrtva dvanestorice redarstvenika nas obvezuje. Dužni smo stvoriti pravednu Hrvatsku, u kojoj funkcionira vladavina prava temeljena na istini, u kojoj su svi građani ravnopravni, neovisno o spolu, vjerskoj ili etničkoj pripadnosti, ili boji kože,“ objavila je Karoline Vidović Krišto.

Mržnja u Borovu Selu je konstanta……..

Jedan od preživjelih policajaca krvavog napada u Borovom Selu, Robert Bosak je rekao za portal Direktno: „Ovo je prva godina da neće otići na obljetnicu. Već 30 godina pričamo jedno te isto. Na tu tragičnu obljetnicu podižu se emocije, a ništa se nije odradilo, nitko nije kažnjen za to. Kako da pogledam u oči roditeljima poginulih kojima smo obećali još prije 30 godina da će se kazniti počinitelji? Ja sam dao svoje svjedočenje u Osijeku, ismijali su me! ‘Pa jeste li svjesni da je prošlo 25, 26 godina, znate li vi da se ništa više ništa ne može’, to su mi rekli. Pa što ste me zvali?…Nama se četnici teroristi po Vukovaru smiju! Stavite se u poziciju da ste bili tamo, da ste vidjeli, da znate da ste živi svjedok i da se ništa nije promijenilo. Ja sam kao čovjek poražen u svim tim njihovim prepucavanjima i političkim prodajama.
Što smo mi radili tamo? Ja sam tamo išao izvršiti zadatak koji sam izvršavao kao profesionalni policajac. Ja ne želim biti nikakav heroj. Mene to ne zanima, mene samo zanima da budu kažnjeni oni koji trebaju biti kažnjeni.

Oni zatvore cijelo selo kad mi dolazimo tamo. Srbi spuštaju rolete, kao da smo mi agresori, umjesto da oni kleknu pred spomenik i traže oprost. Obećanja, obećanja, obećanja, a svaka vlast iz godine u godinu izda naša očekivanja i obećanje koje su nam dali godinu prije, a sve zbog njihovih ruku u Saboru i malo vlasti.

To je samo jedna stranica u mom životu, ali je poražavajuće za pravnu državu, za Hrvatsku. Što to pokazuje našim generacijama koje dolaze? Da treba pobjeći kad te netko napada? Ova država nije zaštitila onaj najosjetljiviji dio  hrvatskog korpusa, ljude koji su prvi branili hrvatsku državu, a to su bili policajci ’91. godine. I nisu stali iza njih. Treba pitati Plenkovića i Božinovića čemu sve to i do kad će nas lagati zbog svojih koalicijskih partnera.“ Zaključio je: „Iza mene je 30 godina izdaje i prevare.“

Ne smije se zaboraviti ni bacanje ploče s imenima poginulih HOS-ovaca iz Jasenovca. U činu je sudjelovao Tomo Medved, bivši branitelj – sada ministar, uz svesrdnu pomoć lajavog Ante Đapića. Ploču je ‘bacio’ i ‘razbio’ aktualni sjedilac Pantovčaka koji sada hoće ukloniti zloglasni mauzolej: „To nije običan grob, to je provokacija, kao što je spomenik Za dom spremni provokacija u Jasenovcu.“ Je l’ on pobrkao spomenik pobijenima i spomenik pokliču? A neki kažu da je pametan…

Antun (FB, 4.5.2021.):  „Užasss! Izjednačavati najodanije sinove koji su se borili za slobodu Hrvata protiv najokrutnijih terorista je gore od sveg zla kojeg su srpski teroristi počinili Hrvatima…“

Majka Jeana Michela Nicoliera prije godinu dana, između ostalog mu je napisala:  „Razmišljam kako započeti ovo obraćanje vama predsjedniče ove mi iznad svega srcu mile Hrvatske u kojoj leže kosti moga sina, dragovoljca HOS-a. Sigurna sam da ste čuli za njega, moga sina, moje čedo, moga Jean-Michela.
On je, znate, predsjedniče, bio otprilike istih godina kao i vi kada je počela velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku, i došao je pomoći narodu čiji ste vi sada predsjednik, a mogao je sada negdje u Parizu u cafeu ispijati kavu s obitelji, prijateljima. Ali ne, on je otišao tamo gdje je osjetio da treba otići, u Hrvatsku, u Vukovar, dok ste vi učinili suprotno, otišli ste iz Hrvatske…
Znate li vi predsjedniče tko je bio Šoškočanin, terorist, četnik, paravojnik koji je rušio ustavnopravni poredak RH? Onaj isti Ustav na koji ste vi prisegnuli. Znate li što piše na njegovoj nadgrobnoj ploči!? Zašto vam to ne smeta? Zašto vam ne smetaju spomen ploče u Trpinji, Mirkovcima, na Baniji gdje se veliča velikosrpska agresorska vojska?? Zašto za te ploče ne kazete da ih treba baciti?
Ja ću vam reći zašto, zato što su za vas, sudeći po današnji izjavi, oni pobjednička vojska, upravo ti agresori protiv kojih su se borili hrvatski branitelji. Žao mi vas je što ne znate što znači voljeti svoju Domovinu, i ne znate što znači boriti se za interese svoga naroda. Uistinu vas žalim jer ja kao Francuskinja imam veću ljubav za Hrvatsku nego što će te vi ikada imati za ikoga. Moj sin leži negdje zakopan u hrvatskoj zemlji, moj sin vapi za pravdom i istinom. Moj sin je bio ZA DOM SPREMAN kada je trebalo, za Hrvatski dom i ljubio je tu Hrvatsku do zadnjeg daha, dao je svoj život za nju…“

Svibanj je žalostan mjesec i za Brođane. Tako je 3. svibnja 1992. godine (krvava nedjelja) napadnut od srpskih agresora iz Bosne kada je ubijeno je 16 osoba, od toga 6-ro djece. Opća opasnost u Slavonskom Brodu prvi put je oglašena 25. ožujka 1992. i trajala je do 7. listopada 1992. godine. Tijekom tog perioda Srbi su gađali civilne ciljeve, mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, pri čemu je ubijeno je 182 osobe, od toga 29-ro djece. Ranjeno je 107 djece.

Spomenik u Slavonskom Brodu djeci i braniteljima poginulim u Domovinskom ratu

I sad se, prema Plenkovićevom koalicijskom partneru, ne bi smjelo obilježavati oslobodilačke akcije hrvatske vojske.

Vratimo se Eugenu i Miloradu. Na tiskovnoj konferenciji 2.5.2021. novinar Z1 tv je pitao: „Kako nikad niste tražili da se kazne ubojice dvanaest redarstvenika?“

E. Jakovčić: „Je l’ to tv Bujica ili Z1 tv?“
Novinar Z1: „To je Z1 tv. Pitanje je vrlo legitimno, novinarsko. Ima čak i neku novinarsku logiku.“

Pupovac plačljivo, mucajući, tražeći riječi: „Ovdje nije riječ o civilima. Nemojte mi zatvarati usta sa stvarima… koje ja…smatram…odavno…jasnim…“

Novinar Z1: „Dobro. Ako je tako, zašto onda niste otišli u Borovo Selo položiti vijenac za dvanaest hrvatskih redarstvenika?“

Pupovac: „Polagali smo vijence na niz mjesta.“ (stanka) „A takvi kao vi…za vas to nikad neće biti dovoljno…“ Onda mu se razvezao jezik: „Za vas će vjerojatno biti dovoljno ono što piše na naslovnici Hrvatskog tjednika da ćemo se smiriti, a vjerojatno ni tada, tek kada budemo na popisu zaklanih iz Jasenovca. Vi ste vjerojatno od tih.“

Novinar Z1: „Vidim da ste se dosta uznemirili pitanjima koja su doista zdravorazumska.“

Pupovac je prekinuo novinara i pogledom dao znak Eugenu koji je nastavio: „Mislim da ovo nije intervju. Ovo je press konferencija. Sazovite Milorada na intervju pa onda s njim vodite razgovor. Imajte solidarnosti.”

Bujanec je pozvao Pupovca u emisiju i, k tome, na sučeljavanje s Antom Prkačinom. Hoće li se odazvati?

Iz dalekog Chicaga twitterom se javio Luka Mišetić 2.5.2021.: „Današnji incident u Borovu je za svaku osudu. No, Pupovac je danas optužio sve osim sebe. Sve dok tvrdi da je RH jučer na godišnjici Bljeska trebala obilježavati srpske i hrvatske žrtve jednako, dok on i SNV i dalje odbijaju priznati da su Hrvati bili žrtve srpskog UZP-a i zločina protiv čovječnosti, i on snosi odgovornost za poticanje animoziteta u društvu. Njegova revizionistička politika dodaje ulje na vatru.“

Kako izaći na kraj s tom jugo-četničko-orjunaškom sljedbom? Nakon Porfirijevog pljuckanja na HRT-u 19. ožujka nekolicina je pokrenula peticiju. Ima li to smisla dok ‘institucije’ šute? Ustvari one ni ‘ne’ postoje. Ne postoji HAZU (osim nekolicine koja se može nabrojati na prste jedne ruke), ne postoji Matica hrvatska, gdje je nestala Hrvatska biskupska konferencija? Sva sreća da imamo hrabrih i svetih svećenika koji ukazuju na problem i ne boje se.

Nije li Bauk svojedobno, povodom zabrana referenduma, izjavio da oni sve rade da ne dođe ‘desnica’ na vlast, a Plenković je čak i prstom zaprijetio i dao ‘garanciju’ da do toga neće doći.

Ne bi li u ovim slučajevima trebalo postupiti drugačije? Nisam dovoljno mudra da kažem kako, ali potpisnici peticije HRT-u mogli bi organizirati diskusiju i donijeti neki zaključak. Nadam se da na koncu svega admiral Domazet Lošo neće otići u HDZ-ovu B(l)udnicu i prokazati Škoru kao ‘trojanskog konja’.

Neki su pokušali drugčije.
Povodom osnutka 4. gardijske brigade, u Imotskom su osvanuli karakteristični plakati, a na FB 29. travnja o. g. i natpis: Ne dirajte HOS! Imotski sokolovi-Za sve dušobrižnike: Milanovića, Pupovca, Jakovinu, Markovinu, Puhovskog, Pusića, Mesića te ostale koji sikću protiv HOS- a i koji uporno pokušavaju na sve načine povezati HOS sa Drugim svjetskim ratom i s ustašama, te na taj način obezvrijediti našu zajedničku borbu za nezavisnu , slobodnu domovinu poručujemo: NE, NEĆETE USPJETI !


Dodali su:

Pitaju me odakle si, brale.
Iz Škabrnje, iz Hrvatske male.
Oj Hrvati, hrabri ste vojnici.
Pobjeda je vaša u krunici.

Tako smo se vratili ‘oružju’ patera Ike, jer ovdje se vodi rat, duhovni rat… Isus, u djelu Marije Valtorte ‘Muka’, kaže: „Domovine se ne spašavaju toliko oružjem, koliko načinom života koji privlači zaštitu Neba.“

 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

Odgovori