Matica hrvatska Stolac u Zagrebu predstavila knjigu Mile Pešorde SLOBODA, MIR MEJU NAMI-EUROGLEDI

Vrijeme:2 min, 36 sec

Povodom obilježavanja ovog važnog datuma, veliku čast za predstavljanje knjige pripala je Ogranku Matice hrvatske Stolac, a uz autora, o knjizi su govorili dr. Mladen Bošković, prof.dr.sc. Josip Jurčević, prof.dr.sc. Stipe Kutleša, prof.dr.sc.Boštjan Marko Turk i Boris Svrtan.

Povodom obilježavanja 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske sinoć je u Zagrebu u prepunoj dvorani Matice hrvatske održano predstavljanje knjige akademika Mile Pešorde “Sloboda, mir meju nami”.

Dr. Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske Stolac prilikom svog obraćanja zahvalio je svima na dolasku naglasivši da je : “Knjiga Sloboda, mir meju nami – euroogledi, izašla kao 48. knjiga u izdanju upravo Matice hrvatske Stolac. Na tu smo suradnju iznimno ponosni svjesni da autor iza sebe ima respektabilan opus izdanih djela, a upravo ovom knjigom ostavlja i trajni pečat i vezu sa Stocem i stolačkom Maticom. „ Prisjetio se stolačke promocije knjige u srpnju u okviru obilježavanja Dana općine Stolac, koja je bila iznimno posjećena.

„Akademik Pešorda osvjedočeni je prijatelj Stoca i Stočana i dobitnik nagrade Hrvatski stećak koju Matica hrvatska Stolac dodjeljuje pomno biranim književnicima u znak zahvalnosti za njihov izniman doprinos hrvatskoj književnosti“ rekao je dr. Bošković.

U glazbenom dijelu nastupili su Sandra Bagarić i Darko Domitrović.

Knjiga je skupina autorovih kolumni koje su objavljivane između siječnja 2007. i prosinca 2012. Knjiga “Sloboda, mir meju nam” Mile Pešorde ima pet cjelina s ukupno 242 teksta, objavljena u Hrvatskom slovu osim što je zadnji prilog objavljen na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća. Uvodni tekst, “Svjetlost pamćenja”, objavljen je 9. lipnja 1995., a ostali (241) su objavljeni kao tjedne kolumne od siječnja 2007. do prosinca 2012. Na kraju knjige nalazi se “Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku” od 28. 1. 1971. koje je autor knjige sutvorac i supotpisnik. Slika na naslovnici je preslik djela “Job i njegova žena” francuskog slikara Georges-a de La Tour naslikana 1630-tih godina.

Promišljanja su to, kazao je autor, o životu i sudbini hrvatskoga čovjeka i naroda u suvremenosti i svevremenosti s pogledom na ono što je tu i uvijek s mišlju na sutra.

 “Jer to sutra je ovdje, među nama, i ako ga promišljamo u našoj suvremenosti ono će nam se dogoditi onako kako mi predviđamo i želimo”, kazao je Mile Pešorda istaknuvši kako knjiga obuhvaća i pitanje hrvatskih branitelja, pitanje doma i domovine, pitanje svijeta i Europe.

Mile Pešorda član je Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, inicijator i sutvorac povijesne Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku te suosnivač tjednika Hrvatsko slovo.

Dobitnik je brojnih uglednih priznanja i nagrada za svoje književno djelo, a među inima i najvišega državnoga odlikovanja Republike Hrvatske za osobit doprinos u kulturi – Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje mu je dodijelio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Pjesme su mu uvrštene u čitanke, u antologije hrvatske i svjetske književnosti.

Rođen je 1950. godine u Grudama, u kojima je, u svibnju 1968., uredio i objavio reviju “Ogledalo” te s odličnim uspjehom položio ispit zrelosti na Gimnaziji. Diplomirani je profesor romanistike, a živio je i radio u Sarajevu, Zagrebu, Parizu, Rennesu i Kopru. Radi kao književnik, novinar, nakladnik, sveučilišni lektor, diplomat i urednik.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)