VIDEO/DODIK: Hrvatima treba omogućiti entitet, ovakva BiH je u stagnaciji i raspadanju

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za politički magazin Pečat RTRS-a da ovakva Bosna i Hercegovina ne može opstati, jer je nastala kao eksperiment i na toj razini ostala tijekom čitavog svog postojanja.

Dodik je kaže da je BiH u stagnaciji i raspadanju i da to nitko ne može spriječiti, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba postojati kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

– BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebala postojati, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne, bio uspješniji i imali bi daleko više napretka – smatra Dodik.

Dodik naglašava da je za to da svi konačno uvide da BiH ne može da funkcionirati bez temeljenog dogovora, da je ovakvo stanje neodrživo.

– Danas treba omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno odlučiti o svom statusu, a Bošnjaci bi se mogli organizirati u dijelu koji kontroliraju i to nazovu Bosnom, te da se koncentriraju oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji – naglasio je on.

Dodik kaže da predsjednik SDA Bakir Izetbegović, neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi Republiku Srpsku, vodi BiH u propast.

Ističe da Izetbegovićeva izjava da će održavati “status quo” jer ne želi SNSD u Vijeću ministara dok ne shvate da, kako kaže, entiteti ne mogu zapovjedati državom, predstavlja negiranje entiteta i realnog političkog dogovora.

– Bosna i Hercegovina nije u statusu quo, ona je u stagnaciji i raspadanju. Bakirova vizija Bosne je takva da nema Republike Srpske, jer kaže “neće nama entiteti uređivati, nego netko drugi”. Tko drugi? Alah će uređivati, a ne realan politički dogovor – kaže Dodik i dodaje da status quo potvrđuje nesposobnost BiH.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati formirati vlast na razini BiH, Dodik naglašava da oni nemaju odgovornost prema narodu i da njihovo djelovanje u Sarajevu u posljednjih pet godina, predstavlja spiralu izdaje nacionalnih interesa Srpske i omalovažavanja srpskog naroda.

– Narod mora znati da (predsjednik SDS-a) Mirko Šarović i (predsjednik PDP-a) Branislav Borenović i njihovi sljedbenici vrše dodatnu produženu izdaju srpskih nacionalnih interesa. Šarovića ne zanima Republika Srpska, već samo fotelja u Sarajevu i dogovor oko toga – kaže Dodik, koji je lider SNSD-a.

Dodik poručuje da će SNSD blokirati sve procese na razini BiH ukoliko SDS i PDP formiraju vlast mimo izborne volje građana Republike Srpske. Podsjeća da im je ponuđeno jedinstveno djelovanje svih stranaka iz Srpske u Sarajevu, ali da su to ove dvije stranke odbile i izabrale Izetbegovića, ignorirajući srpske nacionalne interese.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara