SVETAC DANA”Sveti Toma iz Villanueve”

Vrijeme:2 min, 5 sec

Nadbiskup Venecije kojeg je resila ljubav prema bližnjemu, skromnost i poniznost. Prozvan je “ocem siromaha”.

Milosrdna ljubav prema bližnjemu, skromnost i poniznost – vrline su koje su krasile sv. Tomu iz Villanueve. Rođen je 1486. godine u Fuenllani u Španjolskoj. Otac mu je bio mlinar koji je sa suprugom pomagao siromašne, dijeleći im brašno samljeveno prethodni dan. Slijedeći primjer svojih roditelja i Toma je često svoj doručak poklanjao siromasima, a dijelio im je i odjeću.

Toma je bio jako nadaren dječak koji je već u osnovnoj školi stekao prilično znanje te je s 15 godina već počeo studirati. Za vrijeme studija umro mu je otac. Toma se vratio kući, novac podijelio siromasima, a uz majčin pristanak kuću pretvorio u bolnicu. Zatim je počeo studirati teologiju. U dobi od 26 godina već je bio profesor filozofije i teologije. Profesorska karijera nije dugo trajala jer je Toma napustio samostan i otišao u Salamancu, u red augustinaca. Nakon svećeničkog ređenja imenovan je propovjednikom, a ubrzo mu je protiv njegove volje povjerena poglavarska služba.

Kako je Tomina krepost i sposobnost bila opće poznata, imenovan je 1544. godine i nadbiskupom u Valenciji. I kao nadbiskup bio je veliki prijatelj sirotinje i svih onih koji su trebali njegovu bilo duhovnu bilo materijalnu pomoć. Prozvan je „ocem siromaha“, Na zaprepaštenje svojih kanonika, Toma je i dalje nosio skroman i iznošen redovnički habit. Na sve primjedbe na svoj račun nadbiskup bi odgovarao: „Što hoćete? Ja sam vam veoma zahvalan za vašu brigu oko moje osobe, no vi znate, ipak, da moj položaj i moje dužnosti ne ovise o mojoj odjeći. Ja se jedino moram brinuti za duše koje su mi povjerene.“ Savjesno je obilazio sve župe svoje nadbiskupije. Posvuda je propovijedao. Kao propovjednik uvrštavao se među najbolje propovjednike Španjolske onoga vremena. Za propovijedi se spremao naročito molitvom. I on je uopće po naravi više bio čovjek molitve i nutarnjega života nego akcije. Bio je savjetnik i ispovjednik španjolskog kralja Carlosa V. i protivnik borbi s bikovima. Pisana ostavština pokazuje da je Toma u prvom redu bio teolog pastorala. Njegov je nauk o Majci Božjoj i božanskoj ljubavi imao silan utjecaj na kršćanski život te ga čak nazivaju ‘španjolskim sv. Bernardom’.

Umro je na Malu Gospu 1555. godine. Blaženim ga je proglasio papa Pavao V. 1618., a svetim na svetkovinu Svih svetih 1658. Aleksandar VII., posvećujući mu župu u Castelgandolfu. U ikonografiji ga najčešće prikazuju kako dijeli milostinju siromasima ili čini koje drugo djelo milosrđa.

Sretan imendan slavljenicima!

 

hkv.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori