Predstavljen program 23. Dana europskog naslijeđa Zapadna Hercegovina

Vrijeme:1 min, 40 sec

Danas je, u prostorijama zgrade Općine Posušje, predstavljen program ovogodišnjih, 23. po redu Dana europskog naslijeđa, koji će se 2. i 3. listopada po prvi put održati u gradovima i općinama zapadne Hercegovine. Kako kaže federalna ministrica Zora Dujmović, razlog tomu je upravo bogato materijalno i nematerijalno naslijeđe gradova i općina zapadne Hercegovine, i pokušaj da se ono sačuva od zaborava i da se nastavi baštiniti, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Sastanak je prvo dogovoren sa resornom ministricom i županijskim načelnicima, a sad smo već u samoj završnici organiziranja manifestacije” kaže Dujmović, te dodaje kako je ovogodišnja manifestacija značajna jer općine koje su u nju uključene nijednom prije to nisu bile.

Program su predstavili naizmjenice gradonačelnici odnosno načelnici, gradova Ljubuškog i Širokog Brijega, te općina Posušja i Gruda u Zapadnohercegovačkoj županiji. Načelnik Posušja Branko Bago je istaknuo kako stanovnici Posušja kroz škole, ustanove, udruge i društva njeguju ono što će ove godine biti predstavljeno.

“Dužnost nam je stvarati nove vrijednosti, zasnovane na postojećim, zdravim i ispravnim temeljima, usmjerenima prema tradicionalnim kršćanskim načelima obitelji, domoljublju i čovjekoljublju” kazao je Bago.

Načelnik Gruda je u programu svoje općine spomenuo lokalitet “Ravlića pećina”, arheološko nalazište s artefaktima starim gotovo 7 tisuća godina te ostala nalazišta poput “Gorice”. Kako kaže, za dio nematerijalne baštine, opredijelili su se za hercegovačku gangu.

Jedan od domaćina je i grad Široki Brijeg, čiji gradonačelnik Miro Kraljević ističe kako je bitno sačuvati određene spomenike, poput stećaka, jer je dobar dio njih devastiran.

“Široki Brijeg poslije rata nije imao organizirano ni jedno kulturno umjetničko društvo, a danas ih ima 15. To je uistinu jedno bogatstvo, na kojem možemo zahvaliti ljudima koji to vole i znaju, a mi smo to podupirali i možemo se ponositi takvim stvarima” kazao je.

Manifestacija će se svečano zatvoriti u Ljubuškom, gradu koji je, kako kaže gradonačelnik Nevenko Barbarić, grad rimskih legionara “patricija” te grad Hercega Stjepana Kosače, čemu svjedoči istoimena kula izgrađena krajem 15. stoljeća, koja će biti predstavljena u programu.

 

G. Šutalo/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)