Laslo Torma: Kazalište “u kući”- ili tko je ovdje lud?

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

Najavljena uhićenja bivših čelnika Uljanik grupe, u svezi s poslovanjem Uljanika odn. Uljanik grupe, automatski nameću sljedeća pitanja:

1. Budući da su problemi u Uljaniku počeli nakon što je dugogodišnji direktor Uljanika Radolović napustio Uljanik, a za koga je bivši ministar gospodarstva Čačić rekao da je bio “imun na politiku”, te eskalirali nakon stvaranje tzv. Uljanik grupe, sastavljene iz jednog škvera koji do 2013. nije stvarao probleme već poslovao bez potpora i gubitaka, i jednog škvera (3.Maj) koji je bio ‘kronični bolesnik’ i u koji su ulagani/”bacani” državni novci poput u kontejner za smeće bez dna, postavlja se pitanje zar je moguće da nitko nije znao što se nakon odlaska Radolovića i stvaranja Uljanik grupe događa u tim škverovima ?

Nije moguće vjerovati u to !

2. Budući da je nemoguće da oni koji su trebali znati što rade sada uhićeni čelnici Uljanik grupe, nisu znali za nepodopštine u radu tih ljudi koji su sada uhićeni, postavlja se pitanje zašto se nije reagiralo puno ranije, kada je bilo jasno da se ovim škverovima loše upravlja ? Naprimjer osobno sam bio svjedok u 3. Maju kako njihovi radnici (varioci, lakireri, monteri,…) šetaju besposleno po škveru, a iste poslove rade kooperanti ! Kada sam pitao zašto je tomu tako, rečeno mi je da je to odluka Uprave !

3. Budući da se radi o praktičnom upropaštavanju ova dva škvera, uz izdašno “zamračivanje” novca iz prihoda poslovanja i državnih potpora, postavlja se pitanje radi li se i ovdje o u nas dobro uhodanom modelu sprege politike i korumpabilnih i kriminogenih subjekata iz gospodarstva (koje politika podržava), poput onih u slučajevima Agrokora/Todorića, HGK/Vidoševića, HDZ/Sanadera, županice Merzel, Dinamo/Mamića, i brojnih još javnosti nepoznatih slučajeva, kao naprimjer kriminala u INI koji je razotkrila ‘zviždačica’ Vesna Balenović, ali se po tome nije ništa poduzelo ?

Gotovo je sigurno da se radi o istom modelu navedene sprege, koja “puca” tek kada jednom od “partnera” to iz određenih razloga postaje “teretom” radi političkih ili nekih drugih razloga. U slučaju škverova u Rijeci i Puli “ljubav” između politike i kriminala je “pukla” nakon nemogućnosti daljeg financiranja “zamračivanja” proračunskog
novca, i radi predstojećih europarlamentarnih, predsjedničkih i saborsko zastupničkih izbora, jer je trebalo pokazati ušminkano, tobože čiste ruke i lice HDZ-a i njegovih partnera u obnašanju vlasti koja se oslanja na političku korupciju kao modusu vivendi !

4. I konačno postavlja se pitanje tko je u svemu tome lud, a tko misli da su neki drugi ludi jer šutke, već gotovo 29 godine trpe takve “ludosti” ? No odgovor na to pitanje je relativno lagan: Hrvatski puk je očigledno lud, kada već 29 godina trpi da ga pokvarenjaci pljačkaju i podržavaju te pljačkaše, pa opetovano biraju na izborima one, koji im se zasigurno smiju iza leđa, i smatraju ga ludim narodom !

Valja pri tome zapaziti neobičnu sličnost ovih događanja u nas i događanja u SAD za vrijeme Al Caponea, kada je ovaj kriminalac “pao” ne radi onoga što je činio (ubojstva, pljačke, reketarenje, šverc, korupcija,…) već radi toga što mu je “zamjereno” ‘zamračivanje’ svojih prihoda to jest neplaćanje poreza ?! Korumpiranost dijela ondašnjih američkih vlasti, i njihova veza sa svijetom kriminala je bila toliko očita, da je morala biti osnovana specijalna grupa s posebnim ovlastima, no i ona nije uspjela postići ništa više od osuđujuće presude radi neplaćanje poreza !

Bojim se da budući da kod nas nema takve grupe sa specijalnim ovlastima, sve ovo što se dešava počevši od Sanadera pa do škverova, nije ništa drugo nego “kazalište u kući”, za mazanje oči ludom narodu da se tobože nešto radi, ali se NIKADA ne pita nikoga GOSPODO KRIMINALCI, A GDJE SU NAŠI NOVCI ?

Tako da je potpuno jasno da je i ovo s uhićenjima u vezi s Uljanikom i Uljanik grupom, samo jedan igrokaz namijenjen naivnom narodu, kazališna predstava pred izbore, bez ozbiljne namjere da se kriminalno-korupcijsko-pljačkaškoj zmiji zgazi glava i definitivno je uništi !

Laslo Torma/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)