VSTV BiH podržao prijedloge za prioritetno procesuiranje napada na povratnike

Vrijeme:3 min, 44 sec

 

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH u petak, trećeg dana zasjedanja, usvojilo je zaključke prema kojima bi se, između ostalog, napadi na povratnike trebali prioritetno procesuirati, te je poručeno da se Vijeće nije oglušilo o tu problematiku.

Na sjednici su iz Stalnog povjerenstva za efikasnost i kvalitet tužiteljstva kazali da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija krajem siječanja održao sastanak sa zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Duškom Jurišić, na kojem su razgovarali o akutalnoj tematici napada i zastrašivanja povratnika u BiH.

Tom prilikom su prezentirane, kako je rečeno, informacije o svim zabilježenim incidentima u kojima je došlo do ugrožavanja sigurnosti i imovine povrtnika u mjestima njihovog prijeratnog življenja, javio je Detektor.

Također je pojašnjeno da je VSTV nakon tog sastanka zatražilo od svih tužiteljstava da, imajući u vidu njihovu nadležnost za postupanje u predmetima navedenim u informacijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, dostave precizne podatke o statusu predmeta.

Detektor je u više navrata izvještavao o slučajevima napada na povratnike, među kojima je i slučaj iz 2023. godine, koji je spomenulo Povjerenstvo, kada su pretučeni i opljačkani Fadil i Ajša Memišević iz Višegrada.

Povjerenstvo je navelo da su dobili izjašnjenje Okružnog javnog okružnog tužiteljstva u Istočnom Sarajevu, prema kojem su intenzivno poduzeli istražne radnje s ciljem otkrivanja počinitelja napada, izvršen je uviđaj, saslušani Memiševići i veći broj svjedoka, te urađeno biološko vještačenje.

– Uprkos činjenici da je tužiteljstvo odmah nakon saznanja o postojanju osnove sumnje da je počinjeno ovo krivično djelo poduzelo sve potrebne mjere s ciljem otkrivanja počinitelja, isti još uvijek nije otkriven – rečeno je na sjednici.

Jedan od slučajeva o kojem su predstavljene informacije jeste i napad na povratnika Osmana Mehanovića kojeg je grupa maloljetnika napala u Bratuncu, o kojem je Detektor također izvijestio.

Okružno javno tužiteljstvo u Bijeljini je, kako je rečeno, VSTV-u navelo da je Policijska stanica Bratunac podnijela izvještaj protiv maloljetnog počinitelja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tešku tjelesnu ozlijedu, da je Tužiteljstvo “donijelo naredbu o pokretanju pripremnog postupka protiv maloljetnog počinitelja” i da je predmet u radu“.

Kako je Detektor pisao, ovo tužiteljstvo je otvorilo predmet protiv Mehanovića zbog ozlijeda koje su zadobili maloljetnici koji su ga napali.

Povjerenstvo je iznijelo informacije i za druge slučajeve, poput napada na povratnika Marka Mišića u Derventi, koji je preminuo, kao i napade na povratnicu Ljeposlavu Petković kod Zavidovića i Sofiju Šantić iz Mostara.

Za Amira Mahića su naveli da imaju informaciju kako se vodi istraga zbog sumnje da je počinio “javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje” tijekom obavljnja hutbe u džamiji u Kozarcu.

Detektor je izvijestio i o drugim slučajevima o kojima je Povjerenstvo iznosilo informacije, poput napada na Sejfića Senada, Ajdina Jusića, kao i provođenja istrage protiv Mirsada Omerovića.

Povjerenstvo je iznijelo prijedlog zaključaka o kojima je Vijeće raspravljalo.

U zaključcima je navedeno da je o problematici napada i zastrašivanja povratnika, opisanoj u informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, potrebno obavijestiti sva tužiteljstva u BiH, koja će se uputiti na obvezu prioritetnog procesuiranja ovih predmeta, ukoliko se pojave u radu u njihovom tužiteljstvu, i s posebnom pažnjom.

Pitanje eventualnih propusta u postupanju tužiteljstava i policije, prema navodima iz infromacije Ministarstva, potrebno je, kako je predloženo, delegirati na dnevni red stastanka strateškog foruma rukovoditelja tužiteljstava i policijskih agencija s ciljem poduzimanja mjera i radnji kako bi se izbjegli eventulani propusti u budućem proceusiranju ove vrste predmeta.

Predsjednik VSTV-a Lagumdžija je kazao kako smatra da su ovi zaključci dobri.

“Bitno je da mi pošaljemo poruku da mi kao regulatorno pravosudno tijeli nismo gluhi na nešto što se događa na terenu, a gdje, moj je zaključak, da nemamo dovoljno dobar odgovor sustava“, kazao je Lagumdžija.

Snježana Petković je navela da se radi o strašnim podacima koji su se mogli čuti na sjednici, te uz činjenicu da nema spis i dokaza, smatra da neki od ovih slučajeva ne bi potpadali pod problematiku napada na povratnike.

“Osobno smatram da neka od ovih osoba slučajno imaju status povratnika, ali da napad nije počinjen s namjerom zastrašivanja povratnika. Opet sve to pod uputnikom govorim jer nemam spis“, kazala je ona.

Saša Sarajlić je naveo da se slaže s Petković, ali da po samoj objektivnoj činjenici ti događaji izazivaju strah kod povratnika, te kazao da se treba podržati proces povratka.

Srđan Forca je kazao da ovo Vijeću nije proslijeđeno da kvalificira djela i sude, nego se upoznaju s činjenicom na terenu i da podrže ovakve zaključke.

Nakon rasprave, Vijeće je usvojilo prijedloge zaključaka Povjerenstva.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)