GRLIĆ RADMAN/Podržavamo Crnu Goru na putu u EU; ANUŠIĆ: Ni jedna vlada kao ova nije pomagala Hrvate izvan RH

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Ministar obrane Republike Hrvatske (RH) Ivan Anušić i ministar vanjskih i europskih poslova RH-a Gordan Grlić Radman poručili su u Tivtu da Hrvatska podržava Crnu Goru na putu u Europsku uniju (EU) i da hrvatska vlada pomaže Hrvate u toj zemlji, te im želi uspješan suživot s Crnogorcima.

Oni su sinoć u Tivtu nazočili proslavi Dana hrvatskog naroda u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV CG), prenosi Hina.

“Nama je stalo do proeuropske Crne Gore. Stalo nam je do susjeda. Hrvatska nema skrivenu agendu, mi želimo pomoći Crnoj Gori”, poručio je Grlić Radman.

Ministar Anušić kazao je, kao izaslanik premijera, da “ni jedna vlada kao ova sadašnja nije pomagala Hrvate izvan Hrvatske.

“Stojimo uz vas i to ne deklarativno. Ruka je ispružena prema Crnoj Gori na njenom putu prema EU. Velika je kulturna baština Hrvata u Crnoj Gori, to je prosto nevjerojatno i to treba cijeniti i štititi. Neka Hrvati ovdje žive zajedno s Crnogorcima u prosperitetu”, kazao je Anušić.

Predsjednik HNV-a CG Zvonimir Deković na proslavi je kazao da se tim danom odaje priznanje autohtonosti hrvatskog naroda na ovim prostorima, njegovoj višestoljetnoj kulturi i tradiciji, te njegovoj nepodijeljenoj pripadnosti Hrvata Katoličkoj Crkvi.

Predsjednik političke stranke Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović naveo je da su Hrvati u Crnoj Gori “činjenica koja se više nikom ne mora objašnjavati”.

“Nismo zarobljeni u prošlosti. Nekad je bilo nemoguće da se hrvatska zastava vijori u Tivtu i Kotoru zajedno s crnogorskom zastavom. To je danas realnost. To nije palo s neba, to smo postigli politički, a to je na korist i Hrvatima i Crnoj Gori. Danas imamo parlamentarni status, ali ni prije ni sada nismo bili sami. Ni jedna hrvatska vlada, kao aktualna, nije uradila više za hrvatski narod u Crnoj Gori. Ne samo da smo opstali nego smo se vratili na veliku scenu”, dodao je.

Grlić Radman se u subotu susreo s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem s kojim je, kako je izjavio u Kotoru, razgovarao o nizu otvorenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore.

“Razgovarali smo o Prevlaci, jasna je granica na kopnu temeljem Badinterove komisije. Želimo razgovarati o granici na moru i čekamo da Crna Gora imenuje članove komisije kako bismo razgovarali o tom problemu”, kazao je za Hinu.

Hrvatski ministar obrane otkazao je za subotu predviđeni sastanak s crnogorskim kolegom po dužnosti zbog toga što, kako je naveo, stavovi koje je Dragan Krapović iznio u medijima vezano uz spomen ploču u Morinju i vlasništvo nad brodom Jadran “u potpunosti odudaraju od stajališta RH i ne ostavljaju prostor za razgovor”.

“Sastanak s ministrom Krapovićem otkazao sam zbog njegovih izjava i o ploči u Morinju i o brodu Jadran”, objavio je Anušić na Facebooku.

“Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana iznio u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i povijesnih činjenica”, istaknuo je.

Krapović je nedavno rekao kako je napravljena greška kada je postavljena ploča u nekadašnjem logoru Morinj, te da natpis, na kojem među ostalim piše da su događanja u tom logoru “posljedice velikosrpske agresije”, ne odgovara činjenicama.

Krapović je kazao i da ono što se dogodilo u logoru Morinj nije posljedica velikosrpske agresije, nego rata u bivšoj Jugoslaviji, te da bi ploču trebalo zamijeniti. On je, također, u intervjuu crnogorskoj televiziji Vijesti poručio da crnogorska vlada nije spremna pregovarati o vlasništvu školskog broda Jadran, te da ga Hrvatska nema pravo tražiti.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo