Hrvatski generali morat će se ponovno birati, inače nema novog generalskog zbora BiH

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Odluka nelegitimnog Predsjedništva BiH da formalno umirovi generala Marka Stojčića, koji je bio hrvatski prijedlog za drugog u hijerarhiji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prije je objavljena online na stranicama jednoga internetskog portala nego što je formalnu odluku dobio general, donosi portal Večernjeg lista BiH.

Ništa neobično za podvalu koja je napravljena tim krivotvorenjem prijedloga koji je usuglašen pristigao iz Ministarstva obrane BiH, no tu se pravna bitka ne završava. Jasno je to i po jednoj drugoj internetskoj stranici, onoj o generalskom zboru Oružanih snaga BiH u sklopu Ministarstva obrane BiH. Tamo je još uvijek general Senad Mašović formalno prvi čovjek, drugi je general Ivica Jerkić, a general Gojko Knežević, koji je u međuvremenu na prijepornoj sjednici državnoga vrha formalno promaknut na prvo mjesto, još se uvijek nalazi na trećem mjestu po službenoj hijerarhiji. No, s obzirom na to da se u Predsjedništvu BiH ne završava “posao”, nego u Parlamentarnoj skupštini BiH, jasno je kako se hrvatska strana neće složiti s nasiljem koje je izazvao Komšić kada je imenovao podobnog generala te napravio potpunu promjenu u strukturi.

Zukanovo pismo

U dva navrata nije se uspjela ta točka ni kandidirati unutar zajedničkog povjerenstva zaduženog za obranu i sigurnost, dok su pak izaslanici u državnom Domu naroda najavili ulaganje veta na takvo što. U međuvremenu je izaslanica Marina Pendeš ponudila rješenje za takvu, ali i sve buduće situacije koje mogu nastati, da se posve negira procedura predlaganja kandidata za generale koja kreće iz Ministarstva obrane.

Krajnje je korektno ministar obrane BiH Zukan Helez uputio pismo Predsjedništvu BiH upozoravajući da nije ispoštovan usuglašeni dogovor o generalskom zboru u dijelu koji se tiče najviših hrvatskih časnika. Sada se govori o tome da bi eventualno rješenje moglo biti takvo da se u Parlamentu BiH ipak glasuje o potvrdi generala, ali zasebno. U slučaju pak srpskih i bošnjačkih generala postoji suglasnost, koja bi se očitovala i u parlamentarnoj proceduri, no to nije slučaj s Hrvatima. U tome slučaju predlaže se povratak cijele procedure tamo gdje je počela i koja je jedina zakonita – u Ministarstvo obrane.

Čak iako Predsjedništvo BiH ima formalno ulogu zapovjednika Oružanih snaga, Zakon o obrani definirao je jasnu proceduru izbora generala. Ministarstvo provodi kandidiranje, Predsjedništvo imenuje, a Parlament BiH sve potvrđuje. Ni jedan od tih koraka ne može se zanemariti. Posebno je prijeporna u slučaju izbora generala činjenica da ni jedan srpski ili bošnjački kandidat nije sklonjen niti je pak poslan u mirovinu iako u oba korpusa ima takvih slučajeva, dok je kod Hrvata to u cijelosti “izmasakrirano”, i to u Uredu Željka Komšića kojemu je savjetnik za vojna pitanja, kao i on, konkretno bio pripadnik bošnjačke vojske u ratu koja je protiv Hrvata i HVO-a vodila rat. Nije slučajno da vojna struktura generalskog zbora doslovno slijedi tu logiku da predstavlja tri vojne komponente koje su se integrirale u Oružane snage BiH. Iz Komšićeva Ureda ranije su pak spočitali da je Stojčić navršio godine za mirovinu te da nema školsku spremu.

Dopis Predsjedništva

Međutim, Zakon o obrani definirao je i to pitanje pa generali odlaze u mirovinu tek na prijedlog ministra obrane, a ne kako komu padne na pamet u Predsjedništvu BiH. Umjesto njega na mjesto prvog Hrvata u hijerarhiji generalskog zbora imenovan je Martin Propadalo čije se ime uopće nije našlo ni u jednom prijedlog Ministarstva. I to ne na bilo koje mjesto, nego je predložen i još uvijek nije imenovan u Operativno zapovjedništvo Oružanih snaga BiH gdje se sada nalazi Ivica Jerkić, donosi portal Večernjeg lista BiH.

U koliko je koraka Predsjedništvo BiH griješilo, najbolje govori dopis Predsjedništva Parlamentu u kojemu isključivo stoji da su generali u Predsjedništvu BiH imenovani “na prijedlog ministra obrane BiH”. Na tome ustrajavaju hrvatski dužnosnici tvrdeći kako je Komšićev Ured zapravo sam priznao da nije poštivao procedure. Ranije je prva zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Marina Pendeš, koja je bila i državna ministrica obrane, objasnila da je jedini način ispraviti bezakonje vratiti imenovanje generala Predsjedništvu. Barem hrvatske kvote koja se mora zakonito imenovati.

Autor:Zoran Krešić

hms.ba / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)