Featured Video Play Icon

Buenos Aires/Održano okupljanje prigodom 40. obljetnice objave knjige dr. Ive Korskog „Hrvatski nacionalizam”

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Temeljna skupina Hrvatske republikanske stranke, koju je utemeljio godine 1951. u Argentini prof. Ivan Oršanić sa skupinom istomišljenika, organizirala je u subotu 11. studenoga 2023. u prostorijama Hrvatskog domobrana u Buenos Airesu okupljanje prigodom 40. obljetnice objave prvog izdanja knjige dr. Ive Korskog „Hrvatski nacionalizam”. „Želimo podijeliti s pratiteljima portala Hrvatsko nebo videozapis navedenog okupljanja”, javili su uredništvu našeg portala organizatori, poslavši nam video-snimku tog događaja.

O knjizi i autoru govorili su Jurica Dragičević, Mirko Hasenay i Tomislav Frković, sva trojica Hrvati iz Argentine. Svojim video-porukama obratili su im se Šime Letina, Hrvat iz SAD-a, Ivan Barić, Hrvat iz Australije, Pero Ivčec, Hrvat iz Kanade, te Zdravko Gavran i Mario Marcos Ostojić, Hrvati iz Domovine.

U političkoj emigraciji Hrvatska republikanska stranka nije se iscrpljivala u planovima za stvaranje hrvatske države, nego je nastojala ponuditi i konkretne modele za uređenje Hrvatske nakon stjecanja samostalnosti. Na tome su neumorno radili utemeljitelj i prvi predsjednik Stranke, prof. Ivan Oršanić, i njegov nasljednik na čelu Stranke, dr. Ivo Korsky. Najvažniji politički eseji dr. Ive Korskoga koji su nastali u emigraciji objavljeni u stranačkom časopisu „Republika Hrvatska” i sabrani su u knjizi „Hrvatski nacionalizam”.

Dr. Ivo Korsky bio je izvorni predstavnik hrvatskoga suvremenog nacionalizma. Neumorno je definirao i redefinirao hrvatski nacionalizam prilagođujući sadržaj definicije uvijek aktualnim životnim potrebama hrvatskoga naroda, kako bi bio politički spreman izdržati pritisak svih neprijatelja hrvatske državnosti. Nije ostao na samoj definiciji, nego ju je uvijek objašnjavao tako da bude razumljiva i visokoobrazovanima i tzv. malom čovjeku te primjenjiva na životne probleme.

U njegovu političkom djelovanju prepoznatljiva su etička načela koja je ugradio u stranku prof. Ivan Oršanić, i koja se mogu sažeti u misao: “Smisao hrvatske države je u ostvarivanju slobode.” Nije nikada odstupio od tih načela, ali ih nije nametao drugima. Bio je otvoren, širokogrudan, tolerantan, ali to nije uključivalo relativiziranje stranačkih načela u ime bilo čega. Dr. Ivo Korsky nadograđivao je ideje prof. Oršanića. Njegove su knjige „Hrvatski nacionalizam” i „Iz ideala u stvarnost” nastavak Oršanićeve knjige „Vizija slobode”, a obje su nadahnute starčevićanstvom. I jedan i drugi pazili su da se članovi stranke uz nepovredivost temeljnih postulata hrvatske slobode i nezavisnosti strogo pridržavaju i etičkih načela u njoj. I jedan i drugi gradili su djelatnost stranke u sklopu jedne, čvrste, stegovne i slobodarske organizacije, koja će biti sposobna promicati stranačke nacionalne, socijalne, ekonomske i političke misli, poštujući razloge drugih i razlike koje su normalne u slobodarskome društvu.

Ove godine preminuli Darko Daran Bašić (lijevo) i njegov nasljednik Slavko Mišo Bojčić

„Ovom prigodom želimo zahvaliti pokojnom Daranu Bašiću koji je omogućio objavljivanje obadvije knjige, ’Vizija slobode’ i ’Hrvatski nacionalizam’, na portalu Hrvatsko nebo i njegovu nasljedniku  Slavku Miši Bojčiću, koji nastavlja njegov rad promičući hrvatsku državotvornu misao u današnjim konkretnim okolnostima“, navodi se u poruci iz Buenos Airesa.

Čestitamo organizatorima ovoga vrijednog spomen-događaja i ujedno mi urednici, administratori, kolumnisti i suradnici portala Hrvatsko nebo, čije je sjedište u Mostaru, šaljemo iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske srdačne pozdrave Hrvatima u Argentini i drugdje po svijetu! (HN)

OGLEDI IZ PROŠLOSTI Ivan Oršanić: Vizija slobode (1)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)