MOSTARSKI GRADONAČELNIK/Kordić želi izbjeći da izraelsko-palestinski sukob postane dnevna politika u Mostar

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić nije odobrio osvjetljavanje objekata u gradu s obilježjima Izraela jednako postupivši kao i u slučaju zahtjeva za obilježavanje stradanja Palestinaca za koje je unatoč zabrani prosvjedni skup ipak održan protekloga vikenda u gradu na Neretvi.

U intervju za Radio televiziju Herceg Bosne iz Mostara Kordić je pojasnio kako je jednako postupio vjerujući da se grad, s teškim ratnim traumama, ne treba svrstavati u sukobu na Bliskom Istoku jer bi takvo što moglo destabilizirati stanje.

“Imali smo zahtjev Izraela da se Stari most ili neka druga znamenitost osvijetli u znak podrške i taj smo stav ponovili i njima. Grad Mostar ne predstavlja sredinu koja se treba stavljati ni na čiju stranu i protiv smo rata i stradanja. Taj stav smo zadržali i dalje”, rekao je mostarski gradonačelnik (HDZ BiH).

Kordić se našao pod snažnim optužbama raznih bošnjačkih udruženja i pojedinaca da zagovara stranu Izraela.

U subotu je unatoč zabrani, u većinskom bošnjačkome dijelu grada, održan skup na kojemu je izražena potpora Palestincima i Gazi, dok je Izrael okarakteriziran fašističkom državom.

Na Starome mostu postavljena je velika palestinska zastava dok su prolaznici isticali ratničke pokliče, a mostarski gradonačelnik istaknuo je kako je sve dobilo i političku dimenziju.

Dodao je da želi izbjeći da terorizam i ratne strahote koji se događaju u Izraelu i Gazi ‘postanu dnevna politika u Mostaru’.

“Mi nećemo službeno svoje ustanove, gdje je uprava Mostar, davati u svrhu propagande”, rekao je gradonačelnik Mostara.

Nedugo nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael jedna od zgrada Sveučilišta u Mostaru na kojemu se nastava odvija na hrvatskome jeziku osvjetljena je zastavom Izraela u znak potpore njihovim akademskim kolegama iz te zemlje, dok su u istočnome, većinskom bošnjačkom dijelu Mostara na više lokacija istaknute Palestinske zastave.

Mostar je 90-ih pretrpio teška uništavanja i razaranja, pa brojni događaji, makar se odnose i na vanjskopolitičke teme potaknu napetosti između dvaju naroda.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)