M. Gavran/Bilo bi dobro da je sjedište Vijeća za hrvatski jezik u Matici, HAZU-u ili u Leksikografskom zavodu

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Održana Glavna skupština Matice hrvatske: naglasak na Zakonu o hrvatskom jeziku

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga 28. listopada održana je Glavna skupština Matice hrvatske, objavili su u priopćenju iz Matice hrvatske. Uz 148 zastupnika s pravom glasa iz svih ogranaka MH-a skupštini su nazočili ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa Dražena Kutleše rektor HKS-a Željko Tanjić, Dario Magdić, zamjenik državnoga tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, Darko Majstorović i Davor Posilović, predsjednik i zamjenik predsjednika Strukovne udruge kriminalista.

Glavna skupstina MH 2023 0021

Budući da je prošloga tjedna u saborsku proceduru upućen Prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku, čiju je prvu inačicu izradila Matičina radna skupina, na skupštini je, prema priopćenju iz MH-a, najviše bilo govora o tom zakonu.

Ministar Fuchs u svojem je pozdravnom govoru podsjetio kako je Matica hrvatska, koja od 1842. aktivno promiče nacionalni kulturni identitet, u nekoliko navrata pokušala ukazati na činjenicu potrebe reguliranja uporabe hrvatskoga jezika zakonskim aktom, a tu je inicijativu Vlada na kraju i prihvatila. Prijedlog Nacrta zakona dorađen je prema propisima pravnih akata u Republici Hrvatskoj, rekao je ministar, te podsjetio i na činjenicu kako većina zemalja u EU, ali i nekih drugih, uporabu svojega službenoga jezika određuje zakonom ili propisima. Također je ponovio da cilj Zakona nije sankcionirati, već educirati i istaknuti dragocjenu vrijednost jezika kao instrumenta kojim se izražava identitet, povijest i kultura naroda.

Glavna skupstina MH 2023 0027

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić naglasio je da je najstarije i najveće sveučilište bitan i ključan partner Matici hrvatskoj jer su većina Matičinih članova alumni Sveučilišta pa su tako bili partner Matici hrvatskoj i u kreiranju inačice Zakona o hrvatskom jeziku, a veliku potporu tim Matičinim aktivnostima pružio je i Rektorski zbor.

Glavna skupstina MH 2023 0028

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u dijelu govora koji se odnosi na Zakon o hrvatskom jeziku zahvalio je na potpori HAZU-u i Rektorskomu zboru, kao i onoj ključnoj, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

„Zahvalnost dugujemo i ministru Radovanu Fuchsu i ministrici Nini Obuljen Koržinek koji su i osobno stali iza ovoga Zakona te ga sa svojim službama razradili i pripremili za javnu raspravu, a potom i za saborsku proceduru, tako da su sačuvali suštinu Matičina prijedloga“, rekao je Miro Gavran.

„Jedinu primjedbu koju kao predsjednik Matice hrvatske, kao i većina matičara i nadalje imam je da bi za provedbu Zakona bilo dobro da je sjedište Vijeća za hrvatski jezik ili u Matici hrvatskoj, ili u HAZU ili u Leksikografskom zavodu ‘Miroslav Krleža’, kako bi se izbjegli neželjeni prijepori koji postoje u jezikoslovnoj zajednici“, naglasio je – prema priopćenju iz MH-a – predsjednik Matice hrvatske.

Podsjetimo, prema Prijedlogu Zakona o hrvatskom jeziku koji je 25. listopada upućen u saborsku proceduru sjedište Vijeća za hrvatski jezik trebalo bi biti u Institutu za hrvatski jezik „koji za Vijeće obavlja administrativne, stručne, tehničke i pravne poslove“ (čl. 17., st. 2.).

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)