FAZ/Erdoğan zbog odnosa prema Pojasu Gaze napao SAD i Europu, a Izrael opisao kao „šahovsku figuru“ Zapada

Vrijeme:3 min, 52 sec

 

Turski predsjednik Erdoğan napada Izrael i Zapad – i predstavlja se kao heroj islamske ulice, ističe u osvrtu Friederikea Bögea, u njemačkom FAZ-u (Frankfurter Allgemeine Zeitung) od 30. listopada, na proslavu stoljetnice proglašenja Republike Turske, proglašene  nakon propasti Osmanskoga Carstva kao sultanata i Kalifata godine 1923. Članak je objavljen pod naslovom Zerstörte Annäherung (Razoreno približavanje).

 

Stotine tisuća Turaka okupilo se u subotu u Istanbulu kako bi poslušali svog predsjednika kako Izrael i Zapad proglašava ratnim zločincima. Recep Tayyip Erdoğan optužio je Izrael da koristi glad i žeđ kao oružje i „masovno uništava“ stanovništvo Gaze, a izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao je „teroristom“. Istodobno, Izrael je opisao kao „šahovsku figuru“ Zapada koja će kad-tad biti žrtvovana. „Pravi gospodari igre koja se igra u regiji“ su Sjedinjene Države i Europa. Erdoğan je u jednom trenutku neizravno zaprijetio Izraelu vojnom intervencijom. Masa je tada skandirala: „Turska vojska u Gazu“.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen navedene je izjave ocijenio ozbiljnima. Na platformi Turski mediji su prije nekoliko dana objavili da su svi izraelski diplomati napustili zemlju „iz sigurnosnih razloga“. Dvije zemlje su se prethodno približile jedna drugoj. Prošle godine ponovno su razmijenile veleposlanike. Netanyahu je prvotno trebao otputovati u Ankaru ovog mjeseca. Turska se nadala da će približavanje dovesti do bliže suradnje u energetskom sektoru. Bilo je riječi o zajedničkom istraživanju plina i plinovodu od Izraela preko Turske do Europe. Erdoğanova izjava da Hamas nije teroristička organizacija, već organizacija boraca za slobodu, već je ozbiljno zaoštrila odnose. No turski predsjednik u subotnjem govoru ponovio svoju izjavu i dodao uvredu: „Jasno sam se izrazio jer sam znao da će to zabrinuti Izrael. Zvučalo je to pomalo kao prkosan odgovor onima koji su ga optuživali da je svojom populističkom retorikom prouzročio visoke političke troškove. Taj je dio izostavljen iz engleskog prijevoda njegova govora koji je ured predsjednika poslao novinarima.

O Hamasovom terorističkom napadu na Izrael Erdoğan je jednostavno rekao: „U ozračju koje miriše na vatru i krv bilo je događaja koji se ne mogu podržati. No, to ne opravdava diskreditaciju palestinskog otpora. Palestinci imaju pravo pobuniti se protiv ugnjetavanja svim svojim sredstvima.“

Unatoč iritaciji, izraelsko veleposlanstvo u Ankari čestitalo je Turskoj u nedjelju na platformi X 100. obljetnicu osnutka republike. Vjerojatno nije slučajnost što je turski predsjednik održao govor uoči stote obljetnice – iskoristio je rat u Gazi kako bi podsjetio na veličinu Otomanskog Carstva, koje se nekada protezalo do Palestine. „Neki možda vide Gazu kao udaljeno mjesto koje nema nikakve veze s nama“, rekao je. „Ali prije sto godina, za ovu naciju, Gaza nije bila ništa drugačija od Adane.“ Čineći to, ponovo se svrstao uz osmanske vladare. Tako Erdoğan legitimira svoju pretenziju na ulogu lidera islamskog svijeta – ili barem onu heroja islamske ulice.

On je rat u Gazi prikazao kao dio navodne zapadne urote, koja je također bila usmjerena protiv Turske. „Ispod površine koncepata koje opisuje izraelsko vodstvo naći će se podmukla karta koja se proteže na teritorije naše zemlje.“ To je nastavak „nedovršenog plana“ zapadnih sila da Tursku kontroliraju politički, geografski, društveno i ekonomski raskomadaju. Uoči ceremonije osnivanja implicitno je doveo u pitanje uspjeh utemeljitelja republike Mustafe Kemala Atatürka, koji je sebi pripisao zasluge za uspostavu Turske kao suverene države u njezinim sadašnjim granicama i za uspostavu bliskih diplomatskih odnosa s bivšim ratnim protivnicima. Atatürk je novu republiku učinio sekularnom državom koja se temeljila na zapadnom modelu i vanjskopolitički je usidrio u zapadnu hemisferu. Njegovi pristaše strahuju da će Erdoğan napustiti to nasljeđe.

U svom govoru na godišnjicu u nedjelju, predsjednik je stavio u perspektivu važnost republike. „To nije prva država osnovana na našoj zemlji, već najmlađa.“ Velik dio svog govora proveo je na pozornici iznad Bospora hvaleći uspjehe vlastite vlade u proteklih 21 godinu. Erdoğan nije spomenuo dramatične društvene reforme koje je Atatürk iznudio nakon utemeljenja republike. Ujutro je položio vijenac u Ataturkovom mauzoleju u Ankari, u skladu s tradicijom.

Poslijepodne je Erdoğan odletio u Istanbul kako bi gledao pomorsku paradu od stotinu ratnih brodova iz bivšeg osmanskog paviljona Vahdettin. Ceremonija sa šefovima država i vlada nije bila na dnevnom redu. Općenito, cijela je proslava bila primjetno mala, što je oporba doživjela kao pokušaj da se uspomenu na Ataturka izblijedi. No, brojni Turci nisu dali pokvariti slavljeničko raspoloženje. Mahali su turskim zastavama s balkona, a desetci tisuća ljudi odjevenih u crveno posjetili su Ataturkov mauzolej, a oporbene gradske vlasti organizirale su brojne koncerte kako bi proslavile taj dan. Oporbeni gradonačelnik glavnog grada Ankare, Mansur Yavaş, rekao je u komentaru Erdoğana: „Mi slavimo republiku sve više, unatoč onima koji ju ne slave.“

Povezano:

Turska se politika prema Bošnjacima odnosi paternalistički, Hrvate ignorira, a Srbe respektira

 

FAZ/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)