Featured Video Play Icon

Kina probija međunarodnu izolaciju sirijskog predsjednika Assada

Vrijeme:3 min, 33 sec

 

Kina pomaže Assadovu povratku na svjetsku političku scenu – piše u istoimenom članku što ga je 1. listopada donio DW Fu Yue. Sirijski vlastodržac Bashar al-Assad izoliran je zbog svojih postupaka tijekom građanskog rata međunarodno. No sada je posjetio Kinu, čiji predsjednik Xi sa Sirijom želi zaključiti “strategijsko partnerstvo”. 

 

Prošla su gotovo dva desetljeća otkako je sirijski lider Bashar al-Assad posljednji put bio u Kini. No sada se prošlog petka (22. rujna) sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Hangzhouu, gdje su oba predsjednika sudjelovala na ceremoniji otvorenja 19. Azijskih igara.

Sirijski vlastodržac je u velikoj mjeri izoliran na međunarodnom planu, nakon što se njegova vlada, tijekom protesta 2011. i građanskog rata koji je potom uslijedio, koristila brutalnim sredstvima kako bi se on održao na vlasti. Optužuje ga se za ratne zločine, kao što su korištenje bojnih otrova i nedozvoljenog oružja, poput bačvastih bombi, za mučenje i izvansudska pogubljenja.

Ta izolacija trajala je do sredine svibnja ove godine, kada je Assad sudjelovao na velikom međunarodnom sastanku – u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Na tom sastanku, Arapska liga odlučila je Siriju ponovo primiti u članstvo, što je na Zapadu kritizirano. A onda je uslijedio posjet Kini.

Peking: strateško partnerstvo kao “povijesna prekretnica”

Kineski državni tv-kanal CCTV je o Assadovu dolasku u Hangzhou izvještavao u 35-minutnom prijenosu uživo preko Sina Weiboa, popularne kineske online platforme – prilično rijedak vid izvještavanja s velikom simboličkom snagom. “Danas ćemo objaviti formiranje kinesko-sirijskog strateškog partnerstva, što će biti povijesna prekretnica u našim bilateralnim odnosima”, rekao je to prilikom predsjednik Xi.  “Imajući u vidu međunarodnu situaciju punu nestabilnosti i neizvjesnosti, Kina je spremna nastaviti surađivati sa Sirijom, kako bi jedni drugima pružili snažnu podršku, promovirali prijateljsku suradnju i zajednički osigurali međunarodnu pravednost i pravdu”, rekao je Xi.

Kina podržava Siriju u “odupiranju miješanju izvana i jednostranom zastrašivanju i očuvanju nacionalne nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta”. Peking želi “podržati obnovu Sirije i ojačati njene sposobnosti za borbu protiv terorizma”.

Bashar al-Assad izašao je sa suprugom iz aviona kineske avio-kompanije Air China i dočekan je uz svečanu muziku i vijorenje kineskih i sirijskih zastava. Stotinjak mladih i djece odjevenih u šarene kostime – studenata i školaraca, kako su izvještavali kineski izvori – stajalo je u redovima i plesalo.

Kina je spriječila donošenje rezolucije UN-a protiv Sirije

Od izbijanja građanskog rata u Siriji, Kina – za razliku od Irana i Rusije – nije direktno podržavala Assadov režim tijekom ponovnog preuzimanja kontrole nad Sirijom. Međutim, Peking je pružio Damasku značajnu podršku i, zajedno s Rusijom, blokirao donošenje rezolucija UN-a protiv Sirije osam puta, iskoristivši svoje pravo veta.

U listopadu 2017. kineska državna novinska agencija Xinhua izvijestila je da je vlada predsjednika Xi Jinpinga spremna sudjelovati u obnovi ratom razorene zemlje. Uz strateške investicije u Siriji, očekuje se da će Kina dobiti pristup sirijskim mediteranskim lukama Latakija i Tartus, čime bi se otvorile nove perspektive za kineski “Novi put svile”. U siječnju 2022. Sirija se pridružila toj kineskoj inicijativi.

Peking se vidi kao “vođa Globalnog juga”

Za politologa Alfreda Wua s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru, Assadov posjet Kini ne predstavlja iznenađenje, jer se Xi Jinping uvijek iznova otvoreno suprotstavljao globalnom utjecaju Sjedinjenih Država. Wu je u razgovoru za DW rekao: “Tijekom ovog posjeta ne radi se o ‘Inicijativi za Novi put svile’, jer Kina više nije u mogućnosti financijski proširiti taj projekt. Xi na taj način više želi pokazati da je on lider Globalnog juga”. To je i razlog zašto je otputovao na samit BRICS-a u Južnoj Africi, ali ne i na samit G-20 u Indiju.

Peking je, ističe Wu, u posljednje vrijeme u više navrata primao visokorangirane predstavnike država koje su u nemilosti Zapada. Assadov posjet tako je samo još jedan znak te strategije. Ipak, Assad, kako kaže on, ne može očekivati da će mu posjet Kini pomoći da se oslobodi izolacije na Zapadu. “On trenutno može putovati samo u Kinu. Nijedna zapadna zemlja ga ne bi primila.”

Službeno priopćenje Pekinga nakon sastanka Xija i Assada pokazuje da je Kina spremna ojačati suradnju sa Sirijom u zajedničkoj izgradnji infrastrukture u okviru „Novog puta svile”, te povećati uvoz visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz Sirije. Međutim, ostaje nejasno koliku će financijsku pomoć Assad, nakon službenog tapšanja po ramenima i sklapanja “strateškog partnerstva”, zaista dobiti od Xija.

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)