SARRAZIN/Dodiku sam objasnio zašto je Njemačka obustavila četiri projekta u RS

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Specijalni izaslanik vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin je u današnjoj izjavi koju je dao u Banja Luci nakon što je posjetio znamenitosti grada izjavio da su “secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine i sužavanje slobode medija i civilnog društva” neprihvatljivi i da ne vode BiH prema članstvu u EU.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

“Imao sam jučer odlične razgovore s dužnosnicima u Sarajevu. Sad sam upravo, ovdje u Banja Luci, razgovarao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj sigurnosti. Pored toga sam mu još jednom pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje financira Njemačka. Pri tome smo se vodili s dva različita aspekta.

Kao prvo, što se tiče političke krize koju su izazvali dužnosnici u Republici Srpskoj, vlada Savezne Republike Njemačke, nažalost, nije imala političkog prostora. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine, na medije i na civilno društvo imaju posljedice. Zato smo donijeli odluku da okončamo četiri važna infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 milijuna eura (preko 205 milijuna konvertibilnih maraka), među kojima je, između ostalih, i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

Kao drugo, Njemačka ostaje čvrsto uz sve ljude u Bosni i Hercegovini. S obzirom na trenutnu političku krizu posebno nam je stalo do ljudi u Republici Srpskoj. Zato će Njemačka u punom obimu i bez ograničenja, nastaviti implementaciju svih drugih projekata, kao što su suradnja s civilnim društvom, projekti iz oblasti socijalnog zbrinjavanja ili humanitarna pomoć, ako za to bude potrebe.

Ključ za nastavak suradnje i u drugim oblastima je u rukama gospodina Dodika. To sam mu danas još jednom poručio.

Ja i cijela vlada Savezne Republike Njemačke želimo da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije. Međutim, za to je potrebna drugačija politika. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprihvatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta. To sam gospodinu Dodiku ponovo jasno dao do znanja.”

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)