Featured Video Play Icon

Na Zapadu velika zabrinutost zbog ruskog „Sotonina sina“ odnosno “Sotone 2”

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Veliku zabrinutost izazvalo je na Zapadu raspoređivanje novih ruskih intekontinentalnih balističkih projektila RS-28 Sarmat pete generacije te najavljeni početak njihove serijske proizvodnje, izvijestili su mediji. Obavijest o stavljanje tih projektila u funkciju iznio je u srijedu, 23, studenoga u intervjuu za Rosijskaju gazetu Vladimir Degtjar, predsjednik ruskog Državnog svemirskog centra Makeev, koji je podružnica Roskosmosa.

Predsjednik Putin najavio je prošle godine stavljanje u uporabu te nove rakete, tvrdeći da nju ne će moći oboriti nijedan proturaketni sustav. Tada su zapadni stručnjaci bili sumnjičavi, govoreći kako raketa nije testirana i aludirajući da je riječ o samohvali bez prave osnove. No iz Degtjareve izjave sada se doznaje da je Rusija raketu Sarmat testirala odnosno lansirala još u travnju prošle godine, dakle nepuna dva mjeseca nakon početka „posebne vojne operacije“ u Ukrajini.

Raketa je tada lansirana s kozmodroma Pleseck u okviru programa državnih testiranja. Još tada priopćeno je da su sve planirane značajke rakete potvrđene, te da su bojeve glave pogodile ciljeve na poligonu na poluotoku Kamčatki. Novi sustav uključen je u međuvremenu u sastav Strategijskih raketnih snaga. Rusija će, tvrde ruski dužnosnici, tom raketom temeljito ojačati svoj obrambeni potencijal te će ona tijekom sljedećih 50 godina biti „pouzdanom obranom države“ i „služiti za nuklearno odvraćanje“.

Raketa znatno moćnija i opasnija od „Sotone“

„Sarmat” – raketa koju su na Zapadu već nazvali „Sotonin sin“ odnosno “Sotona 2” – zamijenit će najtežu strategijsku raketu u svijetu nazvanu „Vojvoda” (a po klasifikaciji NATO-a RS-20V,  nazvanu „Sotona”). Po svojim značajkama, dometu i brzini leta, raketa „Sarmat” nema pandana u svetu, budući da Sjedinjene Države nisu desetljećima unaprjeđivale svoje interkontinentalne balističke rakete. A još u lipnju prošle godine priopćeno je da su poduzeća ruske državne korporacije „Roskosmos” pokrenula serijsku proizvodnju tih raketa „sarmat”, te da će prvi raketni puk biti na borbenom dežurstvu već od kraja prošle godine.

Sarmat se smatra oružjem s najvećim dometom u svijetu, a pokreće ga tekuće gorivo. Jedna raketa duga je 35 metara, ima promjer tri metra, teška je 202 tone, najveći joj je domet ciljanog leta 18.000 kilometara, a na cilj – tvrde ruski dužnosnici – udara nevjerojatnom brzinom od 20,7 mahova (20 puta brže od brzine zvuka) odnosno za jedan sat mogla bi prijeći 25.000 kilometara.

Još je strašnije to da može nositi 10 odnosno 15 bojevih glava snage između 450 i 750 kilotona, dakle svaka pojedina bojeva glava ima jaču nuklearno-eksplozivnu moć od bombe bačene na Hirošimu između 35 i 55 puta. Tih 10 do 15 bojevih glava na određenoj se visini iznad ciljanog kopna ili mora rasprše svaka idući prema točno određenom cilju. Na taj način samo jedna takva „kazetna“ (rasprskavajuća) raketa može praktički uništiti područje veličine Francuske. Osim toga, projektil je sposoban – kako je izjavio bivši šef spomenute ruske agencije Rogozin, do cilja doletjeti i kroz Sjeverni i kroz Južni pol, što dodatno otežava zaštitu od nje.

 

Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)