HKZ TROPLET/Kada govorimo o HR HB potrebno je naglasiti tri stvari

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Hrvatska kulturna zajednica Troplet čestitala je 30. obljetnicu uspostave Hrvatske Republike Herceg Bosne. U čestitki, koju prenosi Hrvatski Medijski Servis stoji:

-Sjećajući se teških ratnih vremena, ali i dana ponosa i slave, čestitamo 30. obljetnicu uspostave Hrvatske Republike Herceg Bosne! S posebnim pijetetom se sjećamo svih poginulih i preminulih branitelja, pripadnika HVO i MUP HR HB. Svjetlost vječna neka im svijetli!

Kada govorimo o Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, potrebno je naglasiti tri stvari.

Prvo. Hrvatska Republika Herceg Bosna je bila povijesna nužnost! Velikosrpske snage uz pomoć JNA su izvršile agresiju a republičke vlasti u Sarajevu nisu poduzimale ništa kako bi odgovorile na tu agresiju. Kako bi se obranio, hrvatski narod se morao samoorganizirati i to je učinio kroz organiziranje Hrvatske zajednice Herceg Bosne – HZ HB koja je kasnije prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu – HR HB i uspostavu svojih oružanih snaga, Hrvatskog vijeća obrane – HVO. Da nije bilo Hrvatske Republike Herceg Bosne i HVO, ponovo bi „Bosna šaptom pala“ kao i 530 godina ranije, samo što je sada bio drugi agresor.

Drugo. Rat je grozan, u ratu se događaju užasne stvari, gine se, prolijeva krv, stradaju i krivi i nevini, ostaju invalidi i siročad. Mora se priznati, nažalost, sve tri zaraćene strane su činile zločine. Previše zločina, jer i jedan zločin je previše. Svaki počinitelj mora biti procesuiran i odgovarati za zločin. No, mora se naglasiti da u HR HB nije bilo organiziranog i sustavnog činjenja zločina, nego pojedinačni slučajevi na sramotu svih. Iskreno žalimo zbog svakog zločina, zbog svakog nevino stradaloga. Molimo za oprost od Boga i obitelji žrtava.

Treće. Na hrvatsku stranu se pokušava prebaciti odgovornost za etničko čišćenje. No, činjenice govore nešto sasvim drugo. Hrvati su u odnosu na ukupan broj pripadnika naroda najviše prognani, odnosno najgore „očišćeni“. To potvrđuje i broj od 180 000 tisuća Hrvata prognanih s područja pod kontrolom ARBiH i 170 000 prognanih s područja pod kontrolom VRS. Prostor pod kontrolom HVO, HR HB, bio je i jest jedini istinski multietnički prostor u BiH. To se može vidjeti i na primjeru monoetničkog istočnog Mostara i multietničkog zapadnog Mostara. To se može vidjeti širom Bosne i Hercegovine i potvrditi usporedbom rezultata popisa 1991. i 2013. godine za pojedina područja, gradove, općine.

Ne možemo zaboraviti, ali želimo oprostiti te u miru i razumijevanju, čuvajući i voleći svoje a istovremeno poštujući druge, graditi bolju budućnost za sve.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)