Vanjskopolitički dužnosnici iz Europe i SAD-a: Bilo je dosta politike prema Balkanu usmjerene na Beograd!

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Vanjskopolitički dužnosnici parlamenata više zapadnih zemalja pozvali su EU, SAD i Veliku Britaniju da se kritičnije počnu odnositi prema srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji. U prijeporu između Srbije i Kosova oni vide previše popustljivosti prema držanju Beograda. Upozoravaju da tako prijeti eskalacija. Sadržaj pisma prikazuje sažeto njemački list Tagesspiegel, koji je imao uvid u pismo. Prenosimo članak u prijevodu na hrvatski.

 

“Pokušaji Srbije da omete demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano uplitanje i moraju se poduzeti konkretne mjere kako bi se Srbija pozvala na odgovornost ako nastavi potkopavati slobodne i poštene izbore”, stoji u pismu stručnjaka za vanjsku politiku visokom predstavniku EU-a za vanjske poslova Josepu Borrellu i ministrima vanjskih poslova Anthonyju Blinkenu (SAD) i Jamesu Cleverlyju (UK).

Odlučnije i s više distance prema Beogradu, a na temelju povijesnih iskustava i sadašnjih spoznaja!

Pismo su potpisali, između ostalih, predsjednici vanjskopolitičkih odbora Bundestaga Michael Roth (SPD) i američkog Senata Bob Menendez. Među autorima su i predsjednici odbora za vanjske poslove britanskog Donjeg doma te parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Latvije i Litve.

“Sadašnji pristup ne funkcionira”, pišu Roth, Menendez i njihove kolege. “Tražimo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i osigura da ne slijedimo politiku usmjerenu na Beograd na Balkanu.” Oni također pozivaju na to da se “razmotri politiku diplomacije odvraćanja kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje sigurnosne situacije na sjevernom Kosovu”. Ne treba kuditi one koji se zalažu za pravnu državu i demokraciju.

Nedavna otkrića skladišta oružja na sjevernom Kosovu i izvješća o tekućem krijumčarenju oružja preko srbijansko-kosovske granice ističu “rizike od daljnje eskalacije”, piše u pismu u Tagesspiegelu: “Kosovo je suverena zemlja i funkcionalna demokracija. Ta bi činjenica trebala biti temelj naše zajedničke politike prema aktualnoj krizi.”

Aktualne politike EU-a, SAD-a i Velike Britanije prema Srbiji i Kosovu otkrivaju “slabe točke našeg zajedničkog pristupa”. Potrebno je “promisliti” o takvu pristupu. Strani političari pozivaju na “povratak ravnoteži i razmjernosti u odnosima s Kosovom i Srbijom”.

Ruski predsjednik Putin uživa simpatije među stanovništvom Srbije

Nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog uhićenja trojice kosovskih policajaca i nepozivanje na odgovornost odgovornih za napade na sigurnosne snage NATO-a u okviru KFOR-a upozorava na “sadašnji izostanak nepristranosti u rješavanju takvih problematičnih točaka”.

EU i SAD vode popustljivu politiku prema kandidatkinji za članstvo u EU Srbiji, strahujući da bi Beograd mogao prijeći na stranu Rusije. Vučićeva vlada ne sudjeluje u sankcijama Moskvi. Ruski predsjednik Vladimir Putin uživa simpatije među stanovništvom Srbije, dok mnogi Srbi odbijaju punopravno članstvo svoje zemlje u EU, koje do sada nije bilo predviđeno – navodi se uz ostalo u pismu koje prikazuje njemački Tagesspiegel.

Povezano:

Zdravko Gavran: Što se to događa sa Srbijom i Kosovom?

 

Tagesspiegel/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)