LJUBUŠKI: Obilježena 32. godišnjica stradanja civila u napadu agresorske JNA

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

U Ljubuškom je danas obilježen Dan civilnih žrtava Domovinskog rata Grada Ljubuškog u spomen na nevino stradale civile kojima je prije 32 godine život oduzela agresorska JNA prilikom zračnih napada na stanovništvo Ljubuškog, izvijestio je HMS.

Sveta misa zadušnica služena je u crkvi svete Kate, a predmolio ju je humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig. Poslije svete mise ispred spomen-obilježja civilnim žrtvama Domovinskog rata vijenac su položili i svijeće upalili obitelji i rodbina žrtava, predstavnici Grada Ljubuškog i Županije Zapadnohercegovačke, udruge proistekle iz Domovinskog rata, učenici Osnovne škole Marka Marulića te rukometašice mlađih dobnih skupina Izviđača.

Podsjetimo, 3. svibnja 1992. godine u popodnevnim satima došlo je do napada JNA na stanovništvo Ljubuškog. Na uži dio grada ispaljene su 54 rakete kalibra 128 mm, a život su izgubili najmlađi sugrađani brat i sestra – devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića. Prilikom napada teško je ranjena Radmila Bradvica rođena 1957. godine, koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda 17. svibnja, dok je ranjeno još šest osoba.

Odlukom Gradskog vijeća, datum 3. svibnja je uvršten među značajne datume vezane za Domovinski rat kao Dan civilnih žrtava Domovinskog rata Grada Ljubuškog, a na 30. godišnjicu napada otkriveno je spomen-obilježje koje će ostati kao trajno sjećanje na nevino stradale žrtve.

 

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)