A. Vuksanović: Nisam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda radi ministarskog mjesta

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Čelnik Hrvatske građanske inicijative (HGI) i ponovno, nakon neuspjeha na prethodnim izborima, u crnogorsku Skupštinu izabrani zastupnik s manjinske liste Adrijan Vuksanović obratio se u ponedjeljak javnosti otvorenim pismom, u kojem je obrazložio svoje odbijanje ulaska u novu koalicijsku većinu u formiranju te istaknuo da Miloševićeva politika „živi svoje proljeće u Crnoj Gori“. Reagirao je ponajprije na napade na sebe i prijetnje zato što je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Prenosimo njegovo otvoreno pismo u cijelosti.

 

Ovih dana traje intenzivna medijska i paramedijska kampanja protiv mene, a zbog čestitke koju sam uputio za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Do sada sam uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Republike Hrvatske. Radit ću to i ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje primam.

Rat u Hrvatskoj nije počeo Olujom, već je završio Olujom. Oluja nije uzrok, već posljedica. Svaki rat ima nevine žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti, a najveći krivac je onaj koji ga je započeo. Politika Slobodana Miloševića, koja živi svoje proljeće u Crnoj Gori, donijela je ogroman broj žrtava od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Najviše je unazadila samu Srbiju i njen narod. Nije Hrvatska vojska bombardirala Kruševac, Čačak ili Beograd, nije prešla srpsku granicu, već obratno. Građani Republike Srbije su cvijećem ispraćali tenkove tzv. JNA u osvajačke pohode na međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku. Nakon četiri godine protjerivanja, ubijanja i maltretiranja nesrpskog stanovništva na prostoru tzv. Krajine i nakon što je srpsko rukovodstvo odbilo sve mirovne ponude (uključujući i nakaradni plan Z – 4) Hrvatska je imala prirodno, legitimno i legalno pravo da oslobodi svoj teritorij i donese slobodu svojim građanima. Za svako poštovanje je 10000 Srba koje je branilo svoju domovinu Hrvatsku od agresora iz Beograda. Uspjeh Vojno-redarstvene akcije Oluja spriječio je da se u zaštićenoj zoni Bihać ne desi još jedna Srebrenica i još jedan genocid.

Ovih dana kad Hrvatska slavi oslobođenje od velikosrpske agresije vidimo dvoličan odnos pojedinih političara iz Crne Gore prema RH. Rado u službenim susretima izražavaju zahvalnost Hrvatskoj zbog njenog više nego partnerskog ponašanja i izuzetne pomoći u integracionom procesu prema Europskoj uniji, ističu kako žele graditi najbolje susjedske odnose, a osporavaju joj pravo na obranu svojeg naroda i teritorijalnog integriteta, nazivajući oslobođenje zločinom. Tako se ne daje doprinos jačanju međudržavnih relacija, već se demonstrira licemjerje i neiskrenost.

Svima onima koji govore da mi nije mjesto u vladi zbog stavova koje iznosim, ističem da nisam spreman žrtvovati vrijednosti hrvatskog naroda zbog ministarskog mjesta. Oni koji osporavaju pravo Hrvatima na slobodu i vlastitu državu nisu moje društvo. Ne ulazi se u vlast s onima koji na dan kada srebreničke majke sahranjuju svoju djecu organiziraju koncert u istoj Srebrenici. Mirne savjesti odričem se takve vlasti i ne treba mi.

Hrvatski narod dobro razumije Crnu Goru, jer se ona danas suočava s onom politikom s kojom se Hrvatska suočavala devedesetih godina. HGI ostaje vjerna svom nacionalnom biću i svojoj Crnoj Gori. To su kategorije oko kojih se ne pregovara.

Povezano:

Crnogorska „Borba“ bezočno ocrnila bl. Alojzija Stepinca i NDH da bi obezvrijedila Adrijana Vuksanovića

Crna Gora/Apel suverenističkim i prozapadnim strankama da napuste parlament i pozovu na građanski otpor i neposluh

Ivana Stradner: Beogradu ne odgovara stabilna, demokratska i uređena Crna Gora, a Srpska je pravoslavna crkva instrument za destabilizaciju

portalanalitika.me/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)