Crna Gora/Apel suverenističkim i prozapadnim strankama da napuste parlament i pozovu na građanski otpor i neposluh

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

Jutros je u Crnoj Gori objavljen „Apel demokratskoj javnosti i suverenističkim strankama“, iza kojeg stoje desetci uglednih potpisnica i potpisnika, u kojem se poziva crnogorsko-suverenističke i prozapadne snage u toj državi na otpor njezinu postupnom i potihom podvrgavanju Srbiji i Rusiji. „Apeliramo na stranke suverenističke, građanske, prozapadne provenijencije da, ako se u postupku konstituiranja nove Vlade nastavi trend urušavanja institucija, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, te atakiranje na demokratske postulate našeg društva, napuste sve institucije i pozovu na građanski otpor i neposluh. Saradnja s velikosrpskim i proruskim strankama neprihvatljiva je. Prenosimo tekst apela, redigiran u skladu s hrvatskim jezičnim standardom.

Režim koji je 30. kolovoza 2020. došao na valu velikosrpske kleronacionalističke revolucije, za nepune tri godine umnogome je promijenio društveni karakter Crne Gore, utemeljen na nominalno važećem Ustavu iz 2007. Sekularna, građanska Crna Gora, članica NATO-a i uskoro prvi kandidat za ulazak u EU, u međuvremenu je, zahvaljujući politici vladajuće većine, postala rusko-srpska gubernija sustavno razorenih institucija, temeljno poljuljane nacionalne i vjerske tolerancije, multikulturalnosti i slobode izražavanja. Strateški cilj velikosrpske ideologije aktualnog režima jest asimilirati crnogorsku naciju, marginalizirati manjinske nacionalne i vjerske zajednice te realizirati svoj stoljetni geopolitički plan – imperijalni izlazak Srbije i Rusije na Mediteran.

I treća velikosrpska marionetska Vlada, koja će dovršiti proces mijenjanja karaktera crnogorske države, njezinu institucionalnu i ekonomsku devastaciju, ima jasan cilj: definitivno zaustaviti proces EU-integracija, promijeniti vanjskopolitički kurs zemlje i pripremiti teren za izlazak iz NATO-a; nakon stavljanja crnogorske kulturno-povijesne baštine pod kontrolu Beograda, staviti najvažnije resurse Crne Gore, te falsificirati popis stanovništva. Takvu Crnu Goru, promijenjenog Ustava i državnih simbola, Srbija bi lako ponovo anektirala.

Upravo zato u toj Vladi, čiju bi osovinu trebali tvoriti predsjednik Crne Gore – koji ne priznaje crnogorski identitet, jezik i kulturu – i koalicije na čijem su čelu nepravomoćno osuđeni protagonisti u Moskvi režiranog pokušaja državnog udara g. 2016., ne može biti mjesta za one koji baštine vrijednosti građanske, sekularne i multikulturne Crne Gore.

Dramatičan je trenutak za crnogorsko društvo i državu. Efikasna i organizirana politička borba i obrana ljudskih prava preduvjet su internacionalizacije pitanja opstanka crnogorske države. Obveza prozapadnih suverenističkih stranaka, civilnog sektora, kulturnih i intelektualnih asocijacija i inicijativa jest snažan otpor nedemokratskim atacima velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma, čiji predstavnici upravljaju svim institucijama kulture i obrazovanja, javnim medijima, sigurnosnim sektorom, diplomacijom, javnim gospodarskim poduzećima. U skladu s ukorijenjenom imperijalnom ideologijom, režim nastavlja kriminalizirati ideju crnogorskog suverenizma, progoniti, dehumanizirati i kriminalizirati sve svoje kritičare: pisce, novinare, intelektualce, gasiti posljednju kritičku televiziju.

Zato apeliramo na stranke suverenističke, građanske, prozapadne provenijencije da, ako se u postupku konstituiranja nove Vlade nastavi trend urušavanja institucija, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, te atakiranje na demokratske postulate našeg društva, napuste sve institucije i pozovu na građanski otpor i neposluh. Suradnja s velikosrpskim i proruskim strankama neprihvatljiva je.

Ostanak u parlamentu značio bi svojevrsnu kolaboraciju s još jednom anticrnogorskom, antidemokratskom, velikosrpskom, proruskom, antieuropskom, antinatoovskom Vladom, koja će za vanjske potrebe proklamirati europejstvo i sekularizam, a na unutarnjem planu provoditi i poticati klerikalizam, kulturnu i nacionalnu segregaciju kao specifičan oblik balkanskog klerofašizma. Ostankom u Skupštini opozicione stranke ne samo što bi dodatno potaknule apatiju građana, nego bi dale legitimitet režimu da nastavi poništavanje suverenosti Crne Gore, njezina građanskog ustrojstva i multikulturalnosti.

Pozivamo institucije i organizacije za ljudska prava u UN, EU, OEBS-u da osude svakodnevni govor mržnje, direktno miješanje srpske države, njezinih medija i sigurnosnih službi u unutarnja pitanja druge suverene države, kao i permanentnu diskriminaciju nacionalnih Crnogorca i manjinskih nacionalnih i vjerskih zajednica te kulturnu getoizaciju crnogorskih kulturnih organizacija i stvaralaca, progonjenje kritičkih intelektualaca i gušenje javnih medija koji nijesu pod kontrolom režima.

 

Novak Adžić

Miodrag D. Bajković

Nataša Baranin

Goran Barović

Boban Batrićević

Antonija Bojanić

Boris Borozan

Ranka Božović

Žarko Božović

Dragan Bursać

Danilo Burzan

Rajko Cerović

Ivana Cicović

Borislav Cimeša

Adnan Čirgić

Radovan Damjanović

Irena Delja

 

Mirka Dević

Draško Đuranović

Slavko Đurđić

Savo Jeknić

Slobodan Jovanović

Danilo Kalezić

Nebojša Kaluđerović

Feđa Klikovac

Ana Knežević

Tanja Knežević

Isidora Kovačević

Marija Krivokapić

Risto Krivokapić

Hajdana Lompar-Huter

Milan Marković

Nikola Martinović

Veljko K. Martinović

Danilo Marunović

Milutin Mijović

Maja Miličković

Nebojša Mrvaljević

Milan Mrvošević

Rosanda Mučalica

Ljubomir Mudreša

Emira Mustajbašić-Ličina

Jadranko Nikčević

Jasmina Nikčević

 

Milan Nikčević

Tamara Nikčević

Andrej Nikolaidis

Danica Nikolić

Sanja Orlandić

Ivana Pajović

Suzana Pajović

Svetlana Pajović-Musić

Ana Pejović

Dragan Perović

Milenko A. Perović

Željko Perović

Ljiljana Pešić

Milorad Popović

Nikola Popović

Božidar Proročić

Vukić Pulević

Aleksandar Radoman

Aleksandra Radoman-Kovačević

Šeki Radončić

Snežana Rakonjac

Ivana Rondović

Jadranka Selhanović

Faiz Softić

Majda Šahman-Zaimović

Đorđe Šćepović

Vladimir Šibalić

Darko Šuković

Tanja Šuković

Jelena Šušanj

Rajko Todorović Todor

Stefan Todorović

Vesna Vičević

Snezana Rakonjac

Desanka Vlahović

Miodrag Vlahović

Stevo Vučinić

Zoran Vulević

Čedomila Vujošević

Sreten Vujović

Vukota Vukotić

Povezano:

Za europsku i multikulturalnu Crnu Goru, protiv „klerofašističkog“ djelovanja SPC-a

“Dušanovo carstvo”, srbijanski zločini nad Crnogorcima u prvoj polovini 20. stoljeća i odgovornost europskih sila

 

AntenaM / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)