Vučić: Turska naoružava „Kosovske sigurnosne snage“, koje „ne bi smjele postojati“

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

„Kosovske sigurnosne snage“, koje su jezgra buduće kosovske vojske, „ne bi smjele postojati“, po Rezoluciji 1244, ali Zapad i Turska za to ne mare, rekao je jutros predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji „Novo jutro“ na TV Pink. „Priština pravi svoju vojsku, koja ne smije postojati, a oni to pravdaju time da je Kosovo nezavisno, da su ga svi oni priznali.“ „Po pravu jačega“, Kosovo je „izvučeno iz protupravne agresije na SRJ“, dodao je.

 

Iznio je zatim, uz mnoge druge teme, a osobito komentirajući jučerašnje događaje u Rusiju, tvrdnju da je Turska dala Kosovu moćno oružje, između ostaloga, i „bajraktare“. Oni, „kada ih podignu, imaju termovizijsku vidljivost 40 kilometara noću i 60 kilometara danju, i mi sada moramo biti oprezni… I znamo što radimo, ali moramo imati primjerena sredstva ako naš narod bude ugrožen, tako da reagiramo. Time se ozbiljno bavimo.“

Dodao je i da je Srbija odustala od kupnje turskih bespilotnih letjelica „bajraktar“, zato što ih Ankara isporučuje Prištini. „Ne želimo s njima surađivati budući da su oni glavni opskrbitelji [tim oružjem] nepostojeće države. Vučić je time potvrdio da su već nekoliko godina dobri odnosi Beograda s Ankarom ozbiljno narušeni.

Turske snage, oko 500 vojnika posebno obučenih za obuzdavanje nemira, nedavno su raspoređene na Kosovo u sklopu KFOR-a pod vodstvom NATO-a.

Kosovske sigurnosne snage sve su bolje opremljene, a naoružane su prije svega turskim oružjem, nastavio je Vučić. On je osobno zadovoljan što su Turci, u okviru KFOR-a, došli u Zubin Potok te ne vjeruje u ’teorije urote’ po kojim bi se stvarala „takozvana zelena transverzala“, islamska dijagonala od Turske prema Beču. Smatra da se „NATO time ne bavi“, ali dodaje da u tim teorijama često „ima nekoliko postotaka istine.“

Vučić: Kurti želi Srbiju uvući u sukob s NATO-om; u Srbiju uskoro stižu stotine kineskih dronova i bespilotnih letjelica s Bliskog istoka

Vučić je nadalje ocijenio da kriza na sjeveru Kosova „još nije dostigla svoj vrhunac“ i da Kurti želi Srbiju uvući u sukob s NATO-om. „Sve sto bih želio izbjeći, Kurti bi želio imati. On zna da nije dovoljno što želi to, već da nas mora uvući u sukob s NATO-om“, nastavio je Vučić.

Najavio je da uskoro u Srbiju stižu moderni kineski dronovi CH-95, za koje je rekao da imaju „dobru rušilačku snagu i eksplozivnu moć“, te da „za oko pet mjeseci stiže u zemlju i više stotina dronova-kamikaza s Bliskog istoka“; nije naveo koja će ih zemlja Srbiji isporučiti.

Vučićevo izvanredno obraćanje srbijanskoj javnosti o Kosovu jučer je poslije podne najavio, „u roku od 24 sata“, direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo dr. Petar Petković.

Povezano:

Službeno nagoviješteno da će Srbija sljedećih dana vojno intervenirati prema Kosovu

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)