Službeno nagoviješteno da će Srbija sljedećih dana vojno intervenirati prema Kosovu

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratit će se u sljedeća 24 sata javnosti, a povodom događanja u Kosovu, rekao je direktor ureda za „Kosovo i Metohiju“ Petar Petković, a oko 18 sati u subotu prenio na svojoj mrežnoj stranici beogradski list „Politika“.

Vučić će „Iznijeti mnogo više podataka i informacija”, rekao je Petković, ne precizirajući na kakvu vrstu podataka i informaciji misli.

Doda je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao sastanke s vrhom Vojske Srbije. „U skladu s time u sljedećem ćemo razdoblju donositi važne odluke”, rekao je Petković. Dodao je u posljednje vrijeme uobičajenu poštapalicu kojom se služe srbijanski dužnosnici da će Srbija „dati sve od sebe da održi mir“.

General Mojsilović, načelnik glavnog stožera Vojske Srbije, nagovijestio vojnu intervenciju

U petak se „naciji“ obratio u 16 sati načelnik glavnog stožera Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, istaknuvši kako je od zapovjednika KFOR-a nedavno zatraženo poduzimanje hitnih mjera „radi zaštite srpskog naroda i njegova prava za opstanak“, no da međunarodna zajednica ne ispunjava svoju zadaću kada je riječ o sigurnosti Srba na području „Kosova i Metohije“. „Vojska Srbije, dobije li zapovijed od vrhovnog zapovjednika, izvršit će sve naredbe u cijelosti“, dodao je general Mojsilović.

Srbija ne priznaje Republiku Kosovo kao samostlanu državu, nego ga smatra sastavnim dijelom Srbije koji je g. 1999. po Rezoluciji 1244. Vijeća sigurnosti stavljen pod upravu UN-a i snaga KFOR pod vodstvom NATO-a. U međuvremenu je Kosovo proglasilo samostalnost, g. 2008., koju je dosad priznalo blizu stotinu od ukupno oko 200 država.

„Učinit ćemo sve da sačuvamo mir i naš narod, ali to ne zavisi samo od nas, jer imamo posla s luđakom koji čini sve da zapali regiju“, rekao je Petković o Kurtiju.

Prve analitičke ocjene govore da je Petkovićevom izjavom i nizom drugim izjava i koraka Srbija praktički nagovijestila svoju vojnu intervenciju prema Kosovu.

Priština je planirala da provesti etničko čišćenje do Vidovdana (28. lipnja po zapadnom, Gregorijanskom kalendaru), objasnio je Petković, dodavši kako je „na djelu informacijski rat s namjerom da se razori Srbiju i naudi srpskom narodu u Kosovu“ te da se onemogući svaki daljnji dijalog.

U petak u 19.40 sati u naselju Kolonija u Zvečanu veći broj pripadnika kosovskih posebnih policijskih snaga Rosu, upao je u to selo i ondje su, kako tvrde, pronašli automobil s beogradskim registarskim oznakama sa „zoljama“,  „osama“, eksplozivom… Ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla (Đeljalj Svećlja) optužio je Beograd da želi izazvati terorističke napade. S druge strane, Petković tvrdi da su srbijanske službe sigurnosti, prije svega BIA, došle prije toga do informacija o kosovskom planu lažnog optuživanja te o njemu više sati prije te akcije obavijestile obavještajne službe drugih važnih zemalja.

Obavještajne spletke

BIA je po tvrdnjama iz Beograda otkrila da kosovske vlasti planiraju i pripravljaju teren za nova uhićenja Srba i izazivanje novih međuetničkih sukoba te progone Srba s tamošnjih područja, a pritom podmetanjem oružja žele optužiti Srbe da pripravljaju oružanu pobunu i pokrenuti val uhićenja. Registarske tablice koje su nađene na vozilu u Zvečanu istekle su g. 2020. i na njima je dvostruko V, koje više nije u upotrebi, rekao je Petković. „Riječ je o vozilu koje je ukradeno.“

Petković tvrdi kako je namjera ministra Svecle i predsjednika vlade Kurtija bila izazvati provokaciju koja bi „dovela do rata na Zapadnom Balkanu“ – umjesto da policiju počne povlačiti sa sjevera, što od vlade u Prištini traže Srbija i zemlje koje zahtijevaju deeskalaciju te povratak dijalogu.

Petković: „Imamo posla s čovjekom koji ’nije čist u glavi’”

„Ne ćete uspjeti razoriti Srbiju, ne će vam proći laži, pokazao sam sve dokaze šta su uradili i kako su podmetnuli eksploziv, da bi goloruki narod optužili za terorizam. Sve su to uradili zato što neće dijalog i ZSO (Zajednicu srpskih općina). Imamo posla s čovjekom koji ’nije čist u glavi’”, kazao je direktor srbijanskom ureda za Kosovo.

Petković je  opisao slučaj Nenada Orlovića,  čije je uhićenje dobilo velik publicitet, rekavši da je uhićen bez naloga državnog odvjetništva. „Na društvenim mrežama Albanci su objavili i snimak Nenada Orlovića, kako sjedi gol do pojasa u sobi u kojoj ga ispituju, a na glavi mu stoji crna vreća. To Albanci dijele po društvenim mrežama i hvale se kako ga zlostavljaju”, rekao je Petković.

Dodao je da je dobro što je iz pritvora jučer pušten Radoš Petrović, koji je prvi uhićen, još 29. svibnja, u Zvečanu, ali da su u pritvoru i dalje Dušan Obrenović, Milun Milenković Lune, Dalibor Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukašinović, Dragiša Milenković, a sada i Nenad Orlović.

„Sve to pokazuje da se ne želi stani, već se želi izazivati nove krize”, naveo je Petković.

 

Politika/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)