Prof. dr. sc. Mihovil Biočić/SPLITSKA NADBISKUPIJA I DAN ANTIFAŠIZMA

Vrijeme:7 min, 23 sec

 

 

U Slobodnoj Dalmaciji od 22. lipnja, objavljen je članak pod naslovom Splitska nadbiskupija uvijek za blagdane istakne RH zastavu, ali su je na Dan antifašističke borbe zaboravili. Zašto?

Kako bi podsjetili splitsku nadbiskupiju, u SD ističu da je to nacionalni praznik – Dan antifašističke borbe. Njime se obilježava spomen osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno i prva takva postrojba ustrojena na području tadašnje okupirane Hrvatske i Jugoslavije. Nadalje, navode i slijedeće: U Operaciji Barbarossa, Adolf Hitler naredio napad na SSSR, što je zapečatilo početak (op.a.) Drugog svjetskog rata; najkrvavijeg sukoba u povijesti civilizacije.

Nadalje, kažu da ’Mediji vrte prigodni dokumentarni materijal, većina ljudi provodi slobodan dan s obitelji. Također, naseljenim područjima se vijore nacionalne zastave, namijenjene predstavljanju suvereniteta i slobode. Naime, javio nam se čitatelj koji je iznenađen što se na Biskupovoj palači – zgradi Splitsko-makarske nadbiskupije – danas ne njišu nikakva nacionalna ni praznička obilježja. Štoviše, dotični je stanar zgrade preko puta ulaza u palaču te svjedoči da je za njega ovakva situacija iznimno čudna. Jer, kako tvrdi, za svaki državni blagdan fasadu najljepše zgrade na Pazaru miluju kako hrvatska, tako i vatikanska zastava. Ipak, iz nekog razloga, na Dan antifašističke borbe je taj oblik slavlja izostao”.

Kada novinar SD navodi, ”u Operaciji Barbarossa, Adolf Hitler naredio napad na SSSR, što je zapečatilo početak Drugog svjetskog rata; najkrvavijeg sukoba u povijesti civilizacije”, ”zaboravio” je navesti da je II. svjetski rat tada već trajao dvije godine, a započeo je napadom zločinca Hitlera na Poljsku 1. rujna 1939. i zločinca Staljina napadom 17. rujna 1939., na tu istu Poljsku! Kako je novinar mogao previdjeti tu činjenicu, dvije godine masakra nad Poljacima s obje bratske okupirane strane… Ipak novinara opravdavam, jer propisana literatura o tim događajima u Arhivu SD, vjerojatno o tome ništa ne piše!?

Podjela Poljske između saveznika Hitlera i Staljina

Dakle, temeljem Ugovora o prijateljstvu i nenapadanju, 23. kolovoza 1939., Staljin i Hitler su podijelili Poljsku (i Europu), kojoj je bio predviđen nestanak, a druge stavke tog Ugovora danas se mogu naći u literaturi (da ne nabrajam).

Sačuvana značka ljubavi dvaju bratskih sustava (nacizfašizma i komunizma)

U tekstu SD se čitatelj čudi ”ovakva situacija iznimno čudna”) kako na Nadbiskupiji nema državnih zastava!?
Kako u nas još uvijek vrijede jugokomunističke povijesne vrijednosti, a glavni mediji ih promiču, najprije da vidimo što je to ”Dan antifašizma”?

Do 22. lipnja 1941., oba prijatelja nazdravljaju pobjedi svojih vojski, Staljin šalje čestitku Hitleru nakon ulaska u Pariz, održavaju se zajedničke vojne vježbe. Tako zajedno s Hitlerovcima, 22. rujna 1939., održali su svečani vojni mimohod u Brest-Litovsku, u pokorenoj Poljskoj. Tada je ruski ‘antifašist’ i general velikog učitelja Staljina, Semyon Krivoshein (1899.-1978.), pozvao nacističke zapovjednike da nazdrave zajedničkoj pobjedi i porazu ‘kapitalističke Engleske’. Brojni su zajednički mimohodi održani i u Bialystoku, Grodnu, Lwowu itd. (Janusz Magnuski, Maksym Kołomyjec, ‘Czerwony Blitzkrieg’ Wrzesień 1939: Sowieckie Wojska Pancerne w Polsce’ (‘Red Blitzkrieg. Rujan 1939: sovjetske oklopne postrojbe u Poljskoj’). ISBN 83-85314-03-02. Wydawnictwo Pelta, Warszawa 1994.). ISBN83-85314-03-2 . Wydawnictwo Pelta, Warszawa 1994.).

Tada su i jedni i drugi bili prijatelji naših ‘’antifašista’’, a imperijalisti (Velika Britanija, Francuska…) neprijatelji, koji su krivi za početak II. svjetskog rata! Tito i vodstvo KPJ su podržali Sporazum (Hitler – Staljin), a i KPJ je za rat optuživala imperijalne sile. Komunistička partija Jugoslavije, s Titom na čelu, bila je dio Treće komunističke internacionale i slijepo slušala sve odredbe koje su se donosile u Moskvi.

Ta šutnja, to vaše prijateljstvo s Hitlerom (naravno i sa Staljinom), vas optužuje, okrivljuje, sramoti!

22.06.1941. vaš prijatelj Hitler vas je iznevjerio! Što bi bilo da nije?
Tko i što bi ste onda bili?
Tog nadnevka, odjednom ste postali ”anti”!?

Pravi antifašisti su bili hrvatski istarski antifašisti, na čelu s hrvatskim svećenstvom, koji su od Rapalskog sporazuma vidjeli na svojoj koži što je to fašizam, a kad ste ih ”oslobodili”, i komunizam!

Jeste li se upitali, onako zdravorazumski, zašto jugoslavenski komunisti (danas nazvani ”antifašisti”), nisu dignuli ustanak kada je Jugoslavija napadnuta 6. travnja 1941.? Nisu, jer ste tada (nacisti i komunisti – isti) bili saveznici. Digli ste ustanak, čudeći se što se to događa, onog dana, kada je napadnuta jedna druga, daleka zemlja, Sovjetska Rusija. Tada je, nakon zapovijedi iz Moskve, u Hrvatskoj navodno podignut ustanak protiv nacifašizma.

Zašto ”navodno”? Zato jer donedavni živi svjedoci i brojni povjesničari – znanstvenici, tvrde, da drug Janić-Capo i ostali drugovi, nisu vidjeli Brezovicu do kraja kolovoza ili početka rujna 1941.

Dan antifašističke borbe – svjedočanstvo Sisčanina Lojze Buturca (‘za Crkvu i posvećenika’

Tako živi svjedok gosp. Lojzo Butorac koji se pita:
”Od kuda meni pravo da upravo ja, nepoznato ime u javnosti, upućujem ovaj poziv hrvatskoj javnosti? Pa otuda što sam ja možda još jedini živi svjedok, koji sam imao čast o ondašnjim zbivanjima razgovarati upravo s Vladom Janićem, komu se pripisuje osnivanje partizanskog odreda”.

„Devedeset mi je godina života pa je ov…, posljednji moj zov hrvatskoj javnosti da se konačno napusti obilježavati i proslavljati 22. lipnja, lažni Dan antifašističke borbe. Toga dana, 22. lipnja 1941. godine, dvojica istaknutih europskih zločinaca, Hitler i Staljin, prekršili su neki svoj sporazum i zaratili, što nema nikakve veze s Hrvatskom niti postoji neki razlog da mi taj datum još i danas obilježavamo i proslavljamo.”

O tzv. ”Danu antifašizma”, znanstvenici su objavili više radova, među njima i dr. sc. Vlatka Vukelić, kojoj su ”antifašisti” (čitajte: okorjeli komunisti) zabranili izbor u dekanicu, budući i danas (dobro raspoređeni) vladaju!

Nu, vratimo se na Splitsku Nadbiskupiju!

Ja ih isto ”osuđujem” što se ne vesele svim antifašističkim danima, pa i onim izmišljenim, pa antifašisti su im pobili samo nešto više od 600 klerika, a mogli su i puno više!

Slobodna Dalmacija posebno, nema pravo prekoriti nekoga jer ne obilježava dostojanstveno državne blagdane! Tako na Dan priznanja RH 15. siječnja, godine 2021. nisu u SD niti spomenuli taj Državni blagdan, ni retka, ali je zato, glavni urednik (ako on stavlja naslove članaka svojih novinara), objavio tom prigodom članak s izrazima ljubavi, pod naslovom “…Hrvatska sliči volovskoj zaprezi”.

Splitska nadbiskupija uvijek za blagdane istakne RH zastavu, ali su je na Dan antifašističke borbe zaboravili. Zašto?

Prof.dr.sc. Mihovil Biočić: Otvoreno pismo glavnom uredniku Slobodne Dalmacije Jadranu Kaporu

Nakon tog članka prestao sam čitati te ”hrvatske” novine.

Postoje razni popisi pobijenih svećenika, redovnika, biskupa, sjemeništaraca, redovnica itd., ali je najpotpuniji popis don Ante Bakovića, koji je nakon 17 godina istraživanja objavio 2007. godine »Hrvatski martirologij XX. stoljeća«. U knjizi na više od tisuću stranica je objavio 664 mučenika Crkve u Hrvata – svećenika, bogoslova, sjemeništaraca, časnih sestara za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i poraća.

O brojnim pojedinim mučenjima svećenika pečenih na ražnju (don Gospodnetić, don Janez Kranjc i dr.) klanja (don Miroslav Bulešić i brojni) ne ću pisati, jer bi trebala cijela knjiga.

Stjepan Kožul navodi: ”U kršćanskoj i zapadnoj uljudbi od turskih vremena nije bilo prolijevanja svećeničke krvi i masovnog ubijanja svećenika, posebice na hrvatskom tlu. Prve svećeničke žrtve nakon Turaka, pale su 1935. U vrijeme ”zuluma i divljanja srpskih četnika i žandara po Hrvatskoj”, a posljednje u vrijeme Domovinskog rata…” (Kožul, Spomenica žrtvama ljubavi Zagrebačke nadbiskupije, Zagreb 1992.)

Fra Lucijan Kordić, u svojoj knjizi ‘’Mučeništvo crkve u Hrvatskoj’’, donosi popis dijela ubijenih svećenika od 1941.-1951. i ističe da ‘’Prije svega treba naglasiti da katolički svećenici i crkveno osoblje nisu pogibali u ratnim sukobima, nego u mirnim pozadinama: jednostavno su ubijani u svagdašnjim prilikama … A metode i okolnosti, kako su svećenici ubijani, bile su takve da ih je nemoguće opisati’’. Zatim navodi načine na koji su ubijani:

 

Razapeti živi    

2

Piljeni živi  2
Izbodeni živi i ispečeni                                              2
Bačeni u vatru I živi izgorjeli                                    4
Prerezani grkljani    3
Poslije mučenja stavljeni u vreću i bačeni u more     2
Izmučeni I bačeni živi u jarak                                    8
Kruto mučeni i napokon ubijeni                               15
Ubijeni, poliveni benzinom i spaljeni                     15
Strijeljani                                                                  12
Na razne načine i bez suda ubijeni                       196
Obješeni                                                                      3
Rezani nožem                                                             3
Umrli nakon mučenja u zatvoru                                                                                      4
U logorima izmučeni i umrli                                      7
Nestali…, vjerojatno ubijeni                                     28
Prisiljavan trčati potkovan kao konj                           1
Kamenovan                                                                 1
Sadiranje kože na živom čovjeku                                    2
Ukupno ovako ubijenih svećenika i redovnika      310

(Kožul, S. Nav., dj. str 201)

(Stjepan Kožul, Svečenici žrtve progona u Hrvatskoj nakon II. svjetskog rata.
UDK 262.1:343.13:343.8(497.1)

Lažni antifašisti, koji se nikada nisu odrekli komunizma i njegovih zločina, koji i danas slave izmišljene dane i heroje, uistinu ste zreli samo za (vaša omiljena izreka) ‘ropotarnicu povijesti’. Tamo pripadate i tamo ostanite! Nitko vas u ropotarnici ne će žive zazidati, samo iz nje ne izlazite.

Kaštela, 24. lipnja 2023.

”Nitko nema moralno pravo biti antifašist
tko nije istodobno i antikomunist.”
(Hanna Arendt, njemačka filozofkinja i Židovka)

 

Prof. dr. sc. Mihovil Biočić/Hrvatslo nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)