Prof.dr.sc. Mihovil Biočić: Otvoreno pismo glavnom uredniku Slobodne Dalmacije Jadranu Kaporu

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

 

Poštovani g. Kapor,

htio sam Vam se u više navrata javiti nezadovoljan u svezi Vašeg uređivanja SLobodne Dalmacije, oklijevao sam, ali danas ste prevršili mjeru pa Vas moram pitati nekoliko pitanja.

– Je li moguće da na Dan međunarodnog priznanja RH, 15. siječnja, niste u SD objavili ni retka o tome? Da ne govorim, da ste trebali staviti na prvu stranicu SD!

– Je li moguće da Ivici Ivaniševiću stavljate naslov (urednici pišu naslove, zar ne) “…Hrvatska sliči volovskoj zaprezi”. Bilo bi neprihvatljivo to napisati na običan dan, a nekmoli na Dan priznanja RH. Je li moguće da se i Vi svrstavate u red onih (Igor Mandić, Pero Kvesić, Dejan Jović…), koji misle da je „I sama pomisao na samostalnu Hrvatsku, nakaradna“?

– Mislite li da je svejedno pišete li u SD hrvatskim ili srpskim jezikom? Ovaj put je aktualna “Banovina” i “Banija”. Koristite oba naziva, valjda da se ne biste zamjerili agresorima? Tvrdim da se trebate držati Ustava RH i svojim lektorima naložiti da osiguraju da se u državi Hrvatskoj, piše hrvatskim jezikom! Vrlo je važno da se u javnom prostoru rabi hrvatski standardni jezik, a Vaša novina je dio javnog prostora. Dosta je bilo gotovo 100 godina „šaranja“, a napose danas, s Ustavom slobodne i samostalne Republike Hrvatske jasnim propisima još od 1990., te jasnim hrvatskom pravopisom!

– Vaš sam pretplatnik i nadam se da ne ću biti prisiljen otkazati pretplatu. I ne samo ja – ne mislite valjda da čitatelji SD ne vide što i kako radite?.

Želeći Vam svako dobro u 2021. godini, puno lojalnosti, suradnje s čitateljima i brigu za SD u skladu s hrvatskim Ustavom, srdačno Vas pozdravljam!

 

Mihovil Biočić

Kaštel Sućurac, 15. siječnja 2021.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori