Featured Video Play Icon

U srijedu liturgijski spomen na masovna ubojstva onih koji su g. 1945. ostali u Zagrebu

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

U srijedu 8. svibnja 2024. u župnoj crkvi sv. Jeronima u Zagrebu, Maksimirska cesta 125, u 18,30 sati služit će se prvi put sv. misa zadušnica za sve Zagrepčane koji su, ostavši u Zagrebu,  stradali  kao žrtve komunističkih zločina godine 1945. Misu će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, priopćilo je Hrvatsko žrtvoslovno društvo (HŽD).

Izabran je upravo 8. svibnja,  nastavlja u svom priopćenju HŽD, jer su toga dana počele po zagrebačkim ulicama  teći „crvene rijeke krvi“ nedužnih naših sugrađana koji su ostali u gradu misleći da im se ne može ništa dogoditi. A dogodilo im se ono najgore, kao i mnogima koji su se povlačili prema Zapadu!

Prema podatcima Ministarstva branitelja, računa se da je u tim prvim  mjesecima nakon ulaska partizana u Zagreb 8. svibnja 1945. ubijeno više 10.000 Zagrepčana i ostalih Hrvata koji su se u njemu zatekli (brojni ranjenici po bolnicama itd.). Posmrtni ostatci ubijenih žrtava počivaju u više od 130 masovnih grobnica i jama po Zagrebu i okolici, od kojih većina još nije obilježena.  Zao se na spomen-liturgiju odnosno misu zadušnicu poziva u prvom redu rodbina ubijenih Zagrepčana koji ni do danas ne znaju gdje počivaju njihovi najbliži ubijeni 1945.

Za ovaj godišnji spomen našim sugrađanima izabrana je crkva sv. Jeronima u Maksimiru jer je u središtu grada i jer se nalazi odmah kraj brojnih još uvijek neobilježenih obližnjih jama i masovnih grobnica kojima je ispunjen park Maksimir, sam Zagreb i njegova okolina.

O žrtvama komunističkih zločina u Zagrebu objavljene su do sada već dvije dokumentirane knjige čije naslove ovdje navodimo:

Milan Marušić: Žrtve komunističkih zlodjela u Zagrebu, svibanj 1945. g.Izdavač: Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Zagreb 2001., 318 stranica.

Petar Mamić i Fabijan Dumančić: Jugoslavenski komunistički zločini – strijeljane osobe u Zagrebu 1945. – 1946. Izdavač: Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, Zagreb 2022.,  446 str.

 

Hrvatsko žrtvoslovno društvo/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)