PUTINOV SE RAT VRAĆA KUĆI Vojska na ulicama Moskve; FSB/ Prigožin predvodi oružanu pobunu!; Ruski general: Ovo je državni udar!

Vrijeme:5 min, 45 sec

 

U Moskvi su pojačane sigurnosne mjere nakon eksplozivnih komentara vođe Wagnerove privatne vojske Jevgenija Prigožina, javlja ruska novinska agencija TASS.

“Sigurnosne mjere u Moskvi su pojačane, svi najvažniji objekti, državni organi i objekti prometne infrastrukture uzeti su pod pojačanu zaštitu”, rekli su za TASS ruske agencije za provođenje zakona.

Policijska jedinica za posebne namjene i Specijalna jedinica za brzi odgovor Ruske garde također su podignute na uzbunu, javlja TASS.

Ruski FSB priopćio je da istražuje Prigožina zbog “oružane pobune” najavivši odmazdu nakon što je optužio rusku vojsku da je bombardirala njegov plaćenički kamp.

Ruski zapovjednik poziva Wagnerove plaćenike da “prestanu” i “poštuju volju” predsjednika Putina

Sergey Surovikin, ruski vrhovni zapovjednik u Ukrajini, pozvao je Wagnerove plaćenike u petak navečer da “stanu” i “poštuju volju” predsjednika Vladimira Putina.

“Obraćam se rukovodstvu, zapovjednicima i borcima Wagnera. Zajedno s vama prošli smo težak i mukotrpan put. Zajedno smo se borili, riskirali, gubili i zajedno pobjeđivali. Mi smo iste krvi. Mi smo ratnici. Pozivam vas da prestanete, neprijatelj samo čeka da se unutarnja politička situacija u našoj zemlji pogorša”, govori Surovikin u videu koji je za Telegram objavio novinar ruskih državnih medija.

“Ne možete ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Dok još nije prekasno, molimo vas da se pokoravate volji i naredbama predsjednika Ruske Federacije kojeg su izabrale mase”, rekao je Surovikin. “Zaustavite kolone, vratite ih na točke stalne dislokacije i područja komunikacije… Sve probleme riješite mirnim putem pod vodstvom vrhovnog zapovjednika Ruske Federacije.”

General pukovnik Vladimir Aleksejev, ruski obavještajni dužnosnik, također je objavio video u kojem kritizira Wagnerove postupke, rekavši “Ovo je državni udar”.

“Ono što se sada događa je očigledna činjenica ludila. Ne mogu to objasniti drugim riječima”, rekao je Aleksejev u videu.

“Naša je zemlja trenutno u najtežem položaju”, nastavio je. “Kada cijeli zapadni svijet bude okrenut protiv nas. Kada granate budu dolazile iz cijelog svijeta. Ovakve stvari, koje ste sada pod nečijom provokacijom počeli izvršavati, dovest će do ogromnih gubitaka. Prije svega ogromnih političkih gubitaka. Zamislite entuzijazam da će to Zapad prihvatiti.”

“Samo predsjednik ima pravo imenovati vrhovni vrh oružanih snaga, a vi mu pokušavate zadirati u ovlasti. Ovo je državni udar. Ne treba to sada raditi, jer nema veće štete imidžu Rusije i njezinim oružanim snagama”, rekao je Aleksejev.

Ruska sigurnosna služba poziva borce Wagnera da ignoriraju Prigožinove naredbe i privedu ga

Ruska savezna sigurnosna služba (FSB) pozvala je borce Wagnerove skupine da ne slijede naredbe svog vođe Jevgenija Prigožina te je također zamolila borce da poduzmu mjere kako bi ga uhitili, navodi se u priopćenju FSB-a.

“Pozivamo borce PMC-a da ne čine nepopravljive pogreške, da prestanu s bilo kakvim nasilnim akcijama protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinove zločinačke i izdajničke naredbe te da poduzmu mjere za njegovo pritvaranje”, stoji u priopćenju Centra za odnose s javnošću FSB-a.

“Prigožinove izjave i postupci zapravo su pozivi na započinjanje oružanog građanskog sukoba na teritoriju Ruske Federacije i zabijanje noža u leđa ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga”, dodaje se u priopćenju FSB-a.

Agencija je ponovila da raširene izjave o napadima ruskog ministarstva obrane na PMC Wagner “ne odgovaraju stvarnosti i predstavljaju provokaciju”.

“Zbog ozbiljnosti situacije i prijetnje eskalacije sukoba u Ruskoj Federaciji, FSB je pokrenuo kazneni postupak zbog poziva na oružanu pobunu od strane Jevgenija Prigožina”, dodaje se u priopćenju.

“Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije izvješćuje da su sve informacije objavljene na društvenim mrežama u ime Jevgenija Prigožina o raketnim i bombaškim napadima koje je Ministarstvo obrane Rusije navodno izvelo na pozadinske postrojbe PVK Wagner neistinite i informativne su prirode. provokacija.

“Ruske oružane snage nastavljaju izvršavati borbene zadaće na liniji dodira s oružanim snagama Ukrajine u području Specijalne vojne operacije. Prigožinove izjave zapravo su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriju Ruske Federacije, a njegovi postupci su ‘ubod nožem u leđa’ ruskim vojnicima koji se bore protiv profašističkih ukrajinskih snaga. Zbog ozbiljnosti situacije i prijetnje eskalacije sukoba u našoj zemlji, Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije pokrenula je kazneni postupak o činjenici poziva Jevgenija Prigožina na oružani udar. “Pozivamo PMC borcima da ne čine nepopravljive pogreške, da zaustave bilo kakve nasilne akcije protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju zločinačke i izdajničke naredbe Prigožina i da poduzmu mjere za njegovo pritvaranje, stoji u priopćenju FSB-a.

Američki dužnosnici kažu da pomno prate situaciju u Rusiji nakon komentara šefa Wagnera

Američki dužnosnici pomno prate situaciju u Rusiji nakon prijetnji vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina ruskom vojnom vodstvu, uključujući ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova.

Dužnosnici vide Prigožinove najnovije komentare — u kojima je nazvao rusko vojno vodstvo “zlim” i rekao da ih se “mora zaustaviti” — kao nešto više od njegove uobičajene retorike, rekao je američki dužnosnik za CNN. I za razliku od nekih prijašnjih Prigožinovih izjava o nesposobnosti ruskog Ministarstva obrane, čini se da ovi komentari nisu uslijedili nakon ukrajinskog vojnog proboja ili taktičkog uspjeha.

“Ovo je stvarno”, rekao je dužnosnik, iako nije jasno ima li SAD ikakva očekivanja o tome kako ili što Prigožin namjerava nakon svojih poziva ruskim građanima da ostanu u svojim domovima.

Pojavljuju se videozapisi koji prikazuju ruska vojna vozila kako se voze u blizini Državne dume

Nekoliko naloga na društvenim mrežama pokazalo je kako ruska vojna vozila voze glavnim ulicama Moskve u ranim jutarnjim satima u subotu. Jedan video s lokalne ruske web stranice prikazuje dva vozila koja prolaze kraj moskovske Državne dume.

U ruskom gradu Rostovu u blizini jugoistočne Ukrajine, vojna vozila također su se mogla vidjeti kako voze ulicama.

U subotu ujutru su organizirani stupovi na području stožera Južnog vojnog okruga (SMD) u Rostovu gdje vojno osoblje i službenici za provođenje zakona održavaju red, izvijestio je dopisnik TASS-a.

U blizini stožera nalazio se oklopni transporter, vojne postaje, policijski automobili i uniformirani ljudi, navodi TASS.

Policija je patrolirala središnjim ulicama s “upaljenim bljeskalicama”, a “na zapadu Rostova čuju se zvukovi letenja zrakoplova”, javlja TASS.

Ruski državni TV kanal prekida informativni program kako bi opovrgao tvrdnje šefa Wagnera

Državni informativni TV kanal Rusija 24 prekinuo je emitiranje programa u petak navečer kako bi pročitao poruku ruskog ministarstva obrane u kojoj se navodi da tvrdnje vođe Wagnerove skupine plaćenika Jevgenija Prigožina “ne odgovaraju stvarnosti ” .

Do prekida je došlo tijekom emitiranja programa International Overview. Voditelj je najavio sljedeće:

“Prekidamo program […] kako bismo prenijeli poruku ruskog Ministarstva obrane: Sve poruke i video zapisi koji kruže društvenim mrežama, a koji se pripisuju Jevgeniju Prigožinu, u vezi s navodnim napadima ruskog Ministarstva obrane na pozadinske logore PMC-a Wagner, ne odgovaraju stvarnosti i imaju za cilj dezinformirati.”

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne skupine Wagner, ustvrdio je da je rusko Ministarstvo obrane prevarilo skupinu i optužio vojno vodstvo Moskve za napad na vojni kamp Wagnera, ubivši “ogroman broj” njegovih boraca. Prigožin je najavio odmazdu.

Ruska Federalna služba sigurnosti pokrenula je kazneni postupak protiv Prigožina, optužujući ga da je u petak pozivao na “oružanu pobunu”, javlja TASS.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)