Zelenski priznaje spor napredak, ali kaže da ofenziva nije holivudski film

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je napredak na bojnom polju “sporiji od željenog”. “Neki ljudi vjeruju da je ovo holivudski film i očekuju rezultate sada. No to ne ide tako”, rekao je za BBC. “Ono što je u pitanju su životi ljudi”, dodaje.

Ukrajina kaže da je njezina protuofenziva dosad zauzela osam sela u južnoj regiji Zaporožje i Donjeck na istoku. Zelenski je rekao da vojno napredovanje ne ide lako jer su ruske snage minirale 200 000 četvornih kilometara ukrajinskog teritorija. “Što god neki htjeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, napredovat ćemo na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje”, dodao je Zelenski.

Pojačao je potrebu da se Ukrajini daju sigurnosna jamstva od NATO-a, ali je rekao da je krajnji cilj članstvo u obrambenom savezu. Glavni tajnik NATO-a jasno je ovog tjedna dao do znanja da nema plana za upućivanje poziva Ukrajini na summitu sljedećeg mjeseca u Litvi. “Stoltenberg zna moj stav”, rekao je ukrajinski čelnik i dodao: “Rekli smo im mnogo puta: ‘Nemojte nam izbijati tlo ispod nogu’”.

Ukrajinski čelnik ponovno je zagovarao Ukrajinu da dobije F-16 američke proizvodnje i rekao kako vjeruje da bi borbeni piloti mogli početi s obukom već u kolovozu, te da bi prvi zrakoplovi mogli stići za šest ili sedam mjeseci. Zelenski je razgovarao z novinarom BBC-ja povodom konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu s fokusom na ulogu koju privatni sektor može odigrati u obnovi njegove zemlje. Kasnije je govorio na konferenciji, zajedno s britanskim premijerom Rishijem Sunakom. Gospodarstvo Ukrajine smanjilo se za čak 29,2% u 2022., a ranije ove godine Svjetska banka procijenila je troškove obnove i oporavka na 411 milijardi dolara. Ukrajinski čelnik rekao je da podrška koja mu je potrebna nije samo za oporavak, već i za transformaciju.

Rekao je da “brzi koraci” koje treba poduzeti odmah uključuju pronalaženje mjesta za život ljudi, ponovnu izgradnju uništene brane Kahovka i decentralizaciju energetske mreže. “Ali u širem smislu govorimo o transformaciji Ukrajine”, objasnio je. “Ovo je Ukrajina ne samo sa svojom energijom i poljoprivredom i industrijskim kompleksima, već i sa svojim reformama koje možemo vidjeti.” Govorio je o “digitalizaciji Ukrajine” kao i o pravosudnim i antikorupcijskim reformama.

Upitan kako u ovoj fazi djeluje ideja završetka rata, jasno je poručio da su “pobjede na bojnom polju neophodne” i da Ukrajina nikada neće sjesti za stol, tko god bio predsjednik u Moskvi, ako Rusija ostane na teritoriju Ukrajine. “Bez obzira koliko napredovali u našoj protuofenzivi, nećemo pristati na zamrznuti sukob jer je to rat i to je besperspektivan razvoj događaja za Ukrajinu”, tvrdi.

Rusija je prije nekoliko dana objavila da je premjestila taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, a predsjednik Joe Biden upozorio je da je prijetnja Vladimira Putina njegovom uporabom stvarna. “Putin je za nas opasan od 2014. kada je okupirao prvi naš teritorij”, rekao je Zelenski i dodao: “On će govoriti o uporabi nuklearnog oružja, mislim da nije spreman to učiniti jer se boji za svoj život. Ali ne postoji način na koji bih mogao sa sigurnošću reći, jer je riječ o osobi koja nema vezu sa stvarnošću i koja je u 21. stoljeću pokrenula rat punog razmjera protiv svog susjeda”.

Novinar je Zelenskog također pitao da prokomentira izjavu Putin prošlog tjedna na međunarodnoj konferenciji u Sankt Peterburgu kada je rekao da je ukrajinski predsjednik, židovskog porijekla, zapravo sramota za židovski narod. No, Zelenski je u holokaustu izgubio rođake i djeda. “Kao da ne razumije u potpunosti svoje riječi. Isprike, ali Putin kao da je drugi kralj antisemitizma nakon Hitlera”, zaključuje Zelenski.

 

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)