Petković: Kurti želi rat u „cijeloj regiji“

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Beograd „čini sve što je u njegovoj moći da sačuva mir, ali da to više ne zavisi od Srbije“, izjavio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u glavnom gradu Srbije Petar Petković, direktor ureda za „Kosovo i Metohiju“. Pridružio se još jednom pozivima predsjednika Vučića međunarodnoj zajednici da „urazumi“ predsjednika kosovske vlade Albina Kurtija. Za to vrijeme, Kurti ne pokazuje spremnost popustiti u stajalištima i postupanjma prema sjevernom Kosovu onoliko koliko zapadne sile od njega ultimativno zahtijevaju.

„Sve je u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi i potezima kojima želi zapaliti cijelu regiju. Krajnje je vrijeme da netko urazumi Kurtija“, koji po njegovim riječima namjerava izazvati rat i zapaliti ne samo sjever Kosova. Nazvao ga je „piromanom koji hoće izazvati rat u regiji. Najavio je da će predsjednik Srbije Vučić danas nastaviti razgovore s američkim i europskim dužnosnicima.

Povod za novo zaoštravanje i dramatiziranje stanje bile su noćašnje akcije pripadnika kosovske policije i posebne policije „Rosu“ u sjevernoj Mitrovici. Petković je rekao da su oni ušli iz južnog, uglavnom albanskog dijela Kosovske Mitrovice u sjeverni, većinski srpski, s 30 oklopnih vozila i da su „maltretirali grad“.

„Načinili su sigurnosni prsten, imali punktove po obodima gdje su maltretirali, pretresali ljude i psovali. Ova noć bila je pravi pakao, bilo je gore nego da je uveden policijski sat… Kurti sve vrijeme provocira i želi sukobe i rat.“ Tijekom jučerašnjeg dana i noćas Kurtijeva policija „pokušala je izvršiti uhićenje u Bošnjačkoj mahali“, četvrti K. Mitrovice, pa dva brata, pa su jurili za Luninim drugom, to je trajalo cijelu noć“, rekao je Petković.

Kosovska policija izjavljuje pak da provodi istrage s ciljem uhićenja organizatora nedavnih prosvjeda u kojima je ozlijeđeno oko 80 osoba, organizatore nasilnih prosvjeda i vođe suprotstavljanja politici Prištine naziva “kriminalcima”. Nakon navodne otmice triju specijalaca Rosua na tlu Kosova i njihova prebacivanja u Srbiju, kako tvrdi da se dogodilo Kurti, u tijeku su opsežne “antiterorističke” mjere kosovske policije na tom području i na graničnim prijelazima sa Srbijom.

Petković je dodao i to da su od jutros oklopna vozila zamijenjena ’škodama’, ali da su i dalje nazočni specijalci s dugim cijevima. „Ima ih i u civilu, policija Rosu, koriste automobile sa srbijanskim registarskim pločicama da bi bili manje uočljivi i traže Srbe koje će uhićivati po sjeveru“, rekao je Petković, a prenijele agencije.

Za to vrijeme, Kurti ne pokazuje spremnost popustiti u stajalištima i postupanjma prema sjevernom Kosovu onoliko koliko zapadne sile od njega ultimativno zahtijevaju. U posljednjoj izjavi, koju je dao jučer, kazao je da policija i pravosuđe rade svom posao, da se vlada u demokraciji nema pravo miješati u poslove policije i pravosuđa te da još nije odlučio hoće li prihvatiti poziv Josepa Borrella njemu i Vučiću da obojica dođu ovih dana na hitni sastanak u Bruxelles radi deeskalacije stanja i razgovora o nastavku “normalizacije” odnosa Kosova sa Srbijom.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)