UKRAJINSKI PREDSJEDNIK ZELENSKI AFRIČKIM LIDERIMA/ Nema mirovnih pregovora prije punog ruskog povlačenja

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon sastanka s afričkim čelnicima u Kijevu u petak da će mirovni pregovori s Rusijom biti mogući samo nakon što Moskva povuče svoje snage s okupiranog ukrajinskog teritorija. Njegovi komentari su signalizirali da nema promjene u stavu Kijeva po pitanju mirovnih pregovora, unatoč nadama afričke delegacije da će posredovati kraju rata koji bjesni od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

“Dopustiti bilo kakve pregovore s Rusijom sada, dok je okupator na našoj zemlji, znači zamrznuti rat, zamrznuti sve: bol i patnju”, rekao je Zelenski na konferenciji za medije s afričkim izaslanstvom. “Trebamo pravi mir i stoga pravo povlačenje ruske vojske s cijele naše nezavisne zemlje.”
Zelenski je pojasnio da se Ukrajina drži vlastite mirovne inicijative, utemeljene na potpunom povlačenju Rusije, no pozvao je afričke čelnike da sudjeluju na međunarodnom mirovnom summitu koji je u planu. Afrička delegacija, u kojoj su bili čelnici Senegala, Egipta, Zambije, Južnoafričke Republike i Komora, sastali su se sa Zelenskim nakon što su u Kijevu dočekani paljbom ruskih projektila.

Delegacija, u kojoj se nalaze južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i senegalski predsjednik Macky Sall, treba se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt-Peterburgu u subotu. Zelenski je izrazio nerazumijevanje za takvu njihovu odluku.

“To je njihova odluka, koliko je ona logična, ja to ne razumijem”, rekao je na press-konferenciji. Brojne afričke nacije ostale su neutralne po pitanju ukrajinskog rata. Neke imaju dobre odnose s Rusijom, no mnoge imaju bliže ekonomske veze s SAD-om i Europom.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)